2012. július 30., hétfő

ELŐÉTELEK/SZENDVICSEK/VENDÉGVÁRÓK

Előételek 
Falatkák sajtkosárban, mézes-mustáros öntettel
Fűszeres joghurtkrémsajt
Hagymás-aszalt paradicsomos minipiték
Húsos piskótarolád besamelmártással
Gombás pöfeteg
Kalácstölcsér sonkás tojáskrémmel töltve
Krumplis falatkák
Májas-sárgarépapürés falatkák
Mozzarella tornyocska
Pirított zsemlegombócszeletek diós hagymával 
Rántott sajtgolyók
Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval 
Sajtos-répás burgonyafelfújt 
Sajtos-sonkás fánkocskák 
Sajtos-túrós gombagolyó
Sajtos-túrós puffancs
Sonkás-hagymás kalácsfészek
Sonkával göngyölt rántott mozzarella hagymamártással
Tojás kukoricás töltelékkel, szalonnaburokban
Tojás pikáns mustárszószban
Tormás-tojáskrémes sonkatekercs
Zöldséges kosarak

Snackek
Batáta chips fahéjjal és petrezselyemmel
Fokhagymagerezdek parmezános bundában
Nachos sajtszósszal, házilag
Sajtcsipsz csírákkal
Sajtos tönkölykréker
Teljes kiőrlésű, szezámmagos kréker
          
Sós muffinok 
Sajtos-rántott húsos muffin 
Sajtos-virslis muffin
 
Sós rétesek 
Aszalt paradicsomos-kukoricás-kolbászos raguval töltött rétes
Húsos rétes sajtos besamellel 
Zöldfűszeres, túrós rétes
 
Szendvicsek
Cheddar sajtos scones
Empenada sajtos túróval és virslivel
Főtt tojásos-besameles párna
Füstölt sajtkrémes csigakeksz
Gombás-parmezános besamellel töltött rétesbatyu
Hajtovány kétféle töltelékkel
Húsos-sajtos empenada
Joghurtos pogácsa kacsazsírral
Lecsós batyuk
Mascarponés-túrós-sajtos csiga
Parmezános rudacskák
Sörkifli
Túrós-sajtos pogácsa
Vajas-tejfölös pogácsa  
Virslis párnácskák csípős, parmezános mártással
Virslis, kelt túrókifli

 




Virslivel töltött rizsrántotta





Nem mintha nálunk mindig lenne itthon virsli, de azért elég sűrűn elfordul. Megint ez adta az ötletet, mint ahogy korábban is néhányszor. Virsli kisasszony és én, úgy látszik, jóban vagyunk. Gyümölcskenyér sütőformám sokáig szűzen figyelt a konyhaszekrényben. Gondoltam, éppen itt az ideje fölavatni. Virsli kisasszonyt bele is ültettem némi tojásos masszával keretezve, és megszületett a... majdnem azt írtam, hogy csoda. Csodáról azonban sajnos nem számolhatok be, mert ez a kaja nem az a fajta, ami után megnyaljuk a 10 ujjunkat is, de azért egész ehetőre sikeredett. Egyébként bárhogyan továbbfejleszthető, variálható; és ki tudja, talán még valóban csodát is művelhet vele valaki, akinek kedve szottyan rá, hogy elkészítse. Akinek azonban ez a kis történet elvette a kedvét attól, hogy megsüsse, annak gyorsan elárulom, hogy szavazzon mégis bizalmat neki, mert az én véleményemre a válogatósságom miatt nem mindig szabad adni. Másnak ui. kifejezetten ízlett, tehát akár Te vagy Ön is pozitívan csalódhat.



Hozzávalók 3-4 személyre:

1 zacskó gyorsrizs (125 g)
4 tojás
3 szál frankfurti virsli
1 közepes fej vöröshagyma
3 szelet szendvicssonka
5 dkg trappista sajt
színes bors
őrölt fekete bors
őrölt csilipaprika
kevés napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A rizst 10-12 perc alatt sós vízben megfőzzük, ha szükséges, még sózzuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat. (A tojásba előzőleg kevés tejet is keverhetünk.)
  2. A virslit és a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk, közben megszórjuk a kétféle borssal, majd kihűtjük.
  3. Egy gyümölcskenyér formát vékonyan kiolajozunk és egy réteg tojásos rizst kanalazunk bele.
  4. A rizsre rásimítjuk a hagymás virslit úgy, hogy a virsli ne érjen a forma oldalához.
  5. A virslit beborítjuk a sajtszeletekkel, majd a sonkával, végül pedig a maradék rizst is rásimítjuk.
  6. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, tálra borítjuk és a tetejét megszórjuk őrölt chilipaprikával. Szeleteljük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idó: 45 perc


Tükörtojás gazdagon







Én mindent turbózok – ezt is. Főleg, ha fogyókúrázom és száműznöm kell a kenyeret a tojásos ételek mellől. Igazán ízletes az ilyen tükörtoji, és tényleg meg lehet enni szénhidrátbomba nélkül is. Kínálhatjuk főtt, frankfurti virslihez is, csalamádéval. Teljes lesz az élvezet, tuti jól lakunk vele, és még csak nem is hízunk tőle. Na jó, a sajtot leszámítva! ;)















Hozzávalók 1 személyre:

3 tojás
1 egészen kis fej lila hagyma
1 szelet kaliforniai paprika
morzsolt vagy friss bazsalikom
őrölt csili

1 vastagabb szelet trappista vagy eidami sajt
1 tk. mangalicazsír

elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikával együtt felaprítjuk, és serpenyőben, felhevített zsíron  megdinszteljük.
  2. A serpenyőt levesszük a tűzről, a hagymás paprika felét kiszedjük belőle, és félretesszük.
  3. A tojásokat ráütjük a serpenyőben maradt hagymás paprikára, a tetején eloszlatjuk a félretett dinsztelt zöldségeket, és megfűszerezzük.
  4. A sajtot kisebb kockákra vágjuk, rászórjuk a tojásra, és fedő alatt, kis lángon készre sütjük. (Ki-ki ahogy szereti, lágyabbra vagy keményebbre.)
  5. A kész tojásételt tányérra csúsztatjuk, és friss kenyeret adunk mellé.

















Tojásos-hagymás krumpli







    Alap kaja, imádjuk. Pláne friss, fehér kenyérrel vagy kiflivel. Jáááj... A Kedvesem csakis így hajlandó megenni a rántottát – sültkrumplival. A fene vinné el, még hidegen is finom!







    Hozzávalók 2-3 személyre:

    80 dkg krumpli (tisztítva mérve)
    6 nagyobb tojás
    1 nagy fej vöröshagyma
    mangalicazsír
    (ízlés szerint) 
    napraforgóolaj vagy zsír

    elkészítés:

    1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és forró olajban/zsírban pirosra sütjük. Leszűrjük.
    2. Miközben a krumpli sül, a hagymát felaprítjuk és kevés zsíron megpirítjuk.
    3. A kész sült krumplit egy másik serpenyőbe borítjuk (nem kell nagyon lecsöpögtetni az olajat), megsózzuk, rászedjük a pirított hagymát és alaposan összeforgatjuk.
    4. A tojásokat villával felverjük, enyhén sózzuk, ráöntjük a hagymás krumplira, és addig sütjük, míg a tojás pirulni nem kezd.
    5. Friss fehér kenyérrel vagy enyhén megpirított magvas kiflivel együtt tálaljuk.











    Hagymás-tojásos krumpli darált hússal







    Jól van, tudom, ez majdnem pont ugyanaz, mint a tojásos-hagymás krumpli. Ja, majdnem. Csak ebben van darált hús. :-) És itt le is zárhatnám a recept előtti szövegelést. Csak még annyit: tessék kipróbálni... …én szóltam!

    Hozzávalók 2 személyre:

    6 közepes méretű burgonya
    6 tojás
    2 fej vöröshagyma
    fél szál hegyes erős paprika
    napraforgóolaj
    sült krumpli fűszersó vagy só (ízlés szerint)
    15 dkg maradék, készre sütött darált hús

    elkészítés:

    1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és forró olajban pirosra sütjük.
    2. Miközben a krumpli sül, a hagymát és az erős paprikát apróra vágjuk,  és kevés olajon megpirítjuk.
    3. Hozzáadjuk a kész darált húst, és felmelegítjük a hagymán.
    4. A kész sült krumplit tálba szedjük (nem kell nagyon lecsöpögtetni az olajat), fűszersóval megszórjuk, rászedjük az erős paprikás-darált húsos pirított hagymát, alaposan összeforgatjuk és visszatesszük a serpenyőbe.
    5. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, ráöntjük a hagymás krumplira, és addig sütjük, amíg a tojás pirulni nem kezd. Friss házi kenyeret adunk mellé.




    Darált húsos rántotta hagymás kenyérrúddal






    Imádok turbózni, vagyis tartalmasabbá, ízletesebbé tenni az egyszerű, unásig ismert ételeket. Ráadásul a maradékok ilyen módon nagyszerűen felhasználhatóak. Egy ilyen rántottához pedig csakis saját sütésű kenyér dukál, ezúttal éppen hagymás, akárcsak maga a rántotta.

    Mivel ez egy újrafotózott étel, ezúttal nem darabosra sütöttem a rántottát, hanem formailag omletthez hasonlóan, illetve most nem kenyeret, hanem ropogós héjú kenyérrudakat készítettem hozzá. De hogy azokat, akik korábban már látták ezt a bejegyzést, ne érje meglepetés az eredetileg itt szereplő kenyér eltűnését illetően, ezért rájuk gondolva meghagytam a receptjét. Lehet választani kenyérrúd és kenyér között, bár ez utóbbi fotója itt már nem látható.













    Hozzávalók 2 személyre:

    Kenyérrudakhoz:
    10 dkg finomliszt
    2,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    1 kis fej lila hagyma
    75 ml langyos víz
    7,5 g friss élesztő
    1 mk só
    ½ mk cukor
    1 ek olívaolaj + egy kevés a kelesztőtál kikenéséhez és a kenéshez

    Rántottához:
    15 dkg darált sertéshús (vagy maradék kész darált hús)
    1 kis fej lila hagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 egészen kicsi jalapeno paprika vagy hegyes erős paprika
    1 tk őrölt pirospaprika
    őrölt fekete bors

    6 tojás
    5 dkg trappista sajt
    0,5 dl tej
    1 ek olívaolaj

    elkészítés:

    1. A kenyérrudakhoz az élesztőt simára keverjük a cukorral és egy kevés vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
    2. Közben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
    3. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék vízzel és a hagymával összeállítjuk.
    4. Dagasztás közben a tésztát a serpenyőbe tesszük, „kitöröljük” vele a maradék olajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen be nem szívta azt. Kiolajozott kelesztőtálba téve, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
    5. A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, rudakká sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
    6. Ha megkelt, tetejüket megkenjük olajjal, és 210°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácsra téve, alul-felül sütéssel, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
    7. A rántottához a sajtot 0,5 cm-es kis kockákra daraboljuk. A paprikát megmossuk, magházát kivesszük, húsát felaprítjuk.
    8. A kétféle hagymát megtisztítjuk, a fokhagymát áttörjük, a lila hagymát felaprítjuk, és ez utóbbit a jalapeno paprikával együtt serpenyőben, felhevített olajon megdinszteljük.
    9. A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, hozzákeverjük a darált húst, és készre sütjük.
    10. A tojásokat a tejjel felverjük, sózzuk, ráöntjük a darált húsra, rászórjuk a sajtkockákat, és miután az egyik oldala megsült, konyhai fa lapáttal középen négybe vágjuk, mindegyik darabot óvatosan átfordítjuk, és készre sütjük.
    11. A kész rántottát kitálaljuk, és kenyérrudakat kínálunk hozzá.

    A receptben korábban szereplő hagymás rozskenyér receptje:
     
    30 dkg kenyérliszt
    15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
    1 fej vöröshagyma
    3 ek olívaolaj
    1 tk só
    1 dl 20%-os tejföl
    kb. 1,3 dl langyos víz

    1 ek méz 
    2 dkg élesztő

    elkészítés:

    1. A vízben feloldjuk a mézet, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. Közben megtisztítjuk a hagymát, felaprítjuk, és 2 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
    2. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a hagymát, és megdagasztjuk.
    3. 1 evőkanál olajjal kikent tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
    4. A tésztát finoman átgyúrjuk, nyújtófával vagy kézzel téglalap alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és így is kelesztjük még 20 percet. (A kelesztési idő felénél a kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen ferdén bemetsszük.)
    5. 180ºC-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük, majd a tetejét átkenjük hideg vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.

























    Hagymás-paprikás túrógaluska








    Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt az egytálételt ne szeretné. Aki kedveli a hagymás-paprikás ízvilágot, de nem veti meg a túrót sem, az biztosan a 10 ujját is megnyalja ezután az étel után. Anya túrógaluskája szerintem boldogan lényegült át ezzé a turbózott változattá. Nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Nagyon sűrűn készítem, és hogyhogy nem, még kihűlve is finom. :D
    Ha gyorsan elkészülő ebédre vágyunk, akkor ez telitalálat.







    Hozzávalók 4 személyre:

    Galuskához:

    50 dkg házi túró (vagy bolti "tégla" túró)
    4 tanyasi tojás
    4-6 ek búzadara
    2-4 ek finomliszt


    Mártáshoz:

    1 nagy fej vöröshagyma (kb. 25 dkg)
    5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
    2 ek őrölt pirospaprika (édes nemes)
    2 ek mangalicazsír
    2 púpozott ek 20%-os tejföl (elmaradhat)

    10 dkg reszelt trappista vagy akár parmezán sajt a tálaláshoz (elmaradhat)

    elkészítés:

    1. A vöröshagymát finomra vágjuk (vagy lereszeljük, esetleg késes mixerrel leturmixoljuk) és a zsíron megdinszteljük.
    2. Hozzákeverjük a fokhagymát és kis lángon, rövid ideig dinszteljük.
    3. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, illetve ha szeretnénk, 2 evőkanál tejfölt is keverhetünk bele.
    4. A tojásokat villával felverjük, megsózzuk, eldolgozzuk benne a túrót és hozzákeverjük a búzadarát. (A mennyiség változhat, lényeg, hogy ne legyen kemény.)
    5. Ha a dara megpuhult a túrós masszában, a lisztet is belekeverjük.
    6. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és evőkanál vagy teáskanál segítségével beleszaggatjuk a tésztát. A lángot közben mérsékeljük. (Hogy a galuskák egyenletesen főjenek, néhányszor megkavarjuk a vizet.)
    7. Ha feljöttek a víz felszínére, 1 percig még főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, rátesszük a paprikás hagymára és alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
    8. Hozzáadhatunk még 2-3 ek tejfölt is, és kicsit összerotyogtatjuk. Ha szükséges, még sózzuk.
    9. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és tálaljuk.











    Rántott sajt magos bundában







    Imádjuk a rántott sajtot, csak ez a fránya mindig kissé szétfolyik sütés közben. Hiába panírozom be duplán, valahogy mindig úgy járok, hogy az olvadt sajt utat talál magának ott, ahol nem megfelelően lett megmártóztatva a bundában. Ennek folyományaként pedig jön a mérgelődés, a morcoskodás, a kifolyt, ropogósra sült sajtrészek feletti sopánkodás (én ui. azt sem szeretem), ill. mindezt megtetézve, az olaj utált átszűrése. Az egész mizériát kiküszöbölendő, vettem én már rántani való sajtot, de ajánlottak kevésbé zsírosat is. Én mégis a rántott trappistára szavazok (az edami vagy az Import nagylyukú is pont jó a célra), mert az folyik úgy, ahogy én szeretem. Nekem a rántott sajt legyen nyúlós és tartalmas. De akkor hogyan panírozzam, hogy ne folyjon ki, ugyanakkor a kedvenc sajtomat lássam bundában?! Hoppá! Hát forgassuk meg magokkal elkevert morzsában! Az ötlet bevált, és közben arra is rájöttem, hogy nagyon hirtelen, azaz forró olajban kell sütni, hogy a kis galádnak esélye se legyen kitüremkedni egyetlen ponton sem. A magos bunda meg egyszerűen nagyszerű - különleges ízt ad a sajtnak.

    Hozzávalók 4 személyre:

    4 db kisujjnyi vastag trappista sajt
    liszt
    2 tojás
    zsemlemorzsa
    szezámmag
    lenmag
    napraforgóolaj

    elkészítés:


    1. A tojásokat felverjük, a zsemlemorzsához pedig hozzáöntünk annyi szezám- és lenmagot, amennyit jónak látunk.
    2. A sajtszeleteket vízbe mártjuk, hogy jobban tapadjon rájuk a liszt, aztán tojásba forgatjuk, majd pedig a magos morzsába.
    3. Az utóbbi 2 lépést megismételjük, és végül a panírt jól rányomkodjuk a sajt felületére, hogy a morzsa jól körbevonja, nehogy süléskor kifolyjon a megolvadt sajt.
    4. Egy nagy serpenyőben 0,5 cm mély olajat forrósítjuk, és a sajtszeleteket mindkét oldalukon megsütjük. (Fontos, hogy az olaj nagyon forró legyen és a lángot sülés közben se mérsékeljük, mert így nem fog olyan hamar kifolyni a sajt, ill. pillanatok alatt meg tud olvadni a panírréteg alatt. De azért vigyázzunk, nehogy megégjen!)

    Tipp:
    A rántott sajtot hagyományosan sült krumplival, de friss salátákkal is tálalhatjuk, valamint kihűtve szép szeleteket vághatunk belőle, és kenyérre vagy salátába tehetjük.




    "Zutyult" krumpli






    A zutyult krumpli igazából nálunk "a rakott krumpli". Azért viseli az "a" határozott névelőt, mert el sem tudom képzelni másként. Anya mindig így készítette, és én ezen, ill. sajtos-tejfölös tésztán nőttem fel, kivétel, ha apukámnál voltam.
    Mivel Anya nem szerette, hogy a hagyományos rakott krumplihoz főtt krumpli kell, ill. azt sem, hogy mire elkészül, levet ereszt, ezért kitalálta ezt a módozatot, vagyis sült krumplival. Egyszerű, gyorsan elkészíthető. Sajnos nem valami esztétikus étel, mivel "zutyult", de mi tudjuk, hogy nagyon finom - nem nézegetjük, belapátoljuk.









    Hozzávalók 3-4 személyre:

    75 dkg krumpli (kisebb méretűek, tisztíva mérve)
    6 tojás
    10 dkg házi kolbász vagy szalámi
    40 dkg tejföl
    15 dkg trappista sajt (elhagyható)
    mangalicazsír

    elkészítés:

    1. A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a zsírban megsütjük, mint amikor sültkrumplit készítünk.
    2. Közben a tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, majd karikára szeljük. A kolbászt felkarikázzuk.
    3. A világospirosra sült krumplit alaposan lecsepegtetve átszedjük egy másik serpenyőbe, megsózzuk, beletesszük a kolbászcikkeket és hozzákeverjük a tejfölt.
    4. Ha a tejföltől már megpuhult a krumpli, óvatosan hozzáforgatjuk a főtt tojást is, összemelegítjük, majd tálaljuk.

    Tipp:
    Ha az ételt hamarabb elkészítjük, mint ahogy meg akarjuk enni, akkor melegítés céljából jénai tálba szedjük, megszórjuk pl. reszelt trappista sajttal, és alufóliával lefedve 180-200°C-os sütőbe tesszük, amíg jól átmelegszik.
















    Darált húsos-virslis rakott krumpli







    Ez tipikusan az az étel, amikor semmiből sincs elegendő mennyiség otthon, de ha összedobáljuk mindazt, amit a hűtőben találunk, és azok összeillenek, akkor meg is van az ebédnek vagy vacsorának való. Így aztán nincs is egyéb hozzáfűznivalóm, mert ez az étel pont így született meg.

    Utólag elnézve mégis csak volt itthon mindenből elegendő mennyiség. :D







    Hozzávalók 4 személyre:

    75 dkg sütni való burgonya (hámozva)
    4 szál frankfurti virsli
    1 nagy fej vöröshagyma
    ½ szál hegyes erős paprika
    20 dkg darált hús (készre sütve)
    5 db főtt tojás
    4 ek konzerv kukorica
    60 dkg 20%-os tejföl
    10 dkg magyaros tömlős sajt
    1 tk sűrített paradicsom
    sült krumpli fűszersó
    1 mk cayenne bors
    10 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
    napraforgóolaj a sütéshez

    elkészítés:

    1. A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, olajban pirosra sütjük, tálba szedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot és ízlés szerint beszórjuk sült krumpli fűszersóval. A tojásokat közben 10 perc alatt keményre főzzük, majd karikákra vágjuk.
    2. A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, 2 ek olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott virslit és pirulásig sütjük.
    3. Belekeverjük a maradék sült darált húst (ez nálam hagymás-pirospaprikás ízesítésű, kevés őrölt borssal), a kukoricát, cayenne borssal megszórjuk és összeforgatjuk.
    4. A tejfölt simára keverjük a tömlős sajttal és a sűrített paradicsommal, kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit és kikenjük vele egy tűzálló tál alját.
    5. A sült krumpli felével kirakjuk a tál alját, erre halmozzuk a tojások felét.
    6. Ezt a két réteget megkenjük az ízesített tejföl felénél egy kicsit kevesebbel, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a darált húsos virslit.
    7. Ezen szétosztjuk a maradék tojáskarikákat, befedjük a megmaradt krumplival és szépen elsimítjuk rajta a maradék tejfölt.
    8. Forró sütőben megsütjük, de ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. A sütési idő vége felé az ételt megszórjuk reszelt sajttal, amit ráolvasztunk, vagy aki szereti, rá is piríthatja. (Én lassan szoktam sütni, mert így is szépen átmelegszik, de nem ég meg a teteje.)

    sütési hőfok: 180
    sütési mód: alul-felül
    sütési idő: kb. 45 perc








    Hamis pásztorpite





    A pásztorpite vagy pásztor pite eredetileg brit étel, a ködös Albionban shepherd's pie-nak hívják, és cserépedényben készítik. Alulra teszik a darált húst, felülre pedig krumplipüré kerül. Sütőben, lassan sütik, hogy a felső réteg alatt lévők meg tudjanak párolódni. 
    Amikor első alkalommal pásztorpitét készítettem, nem volt előttem a receptje, és a későbbi próbálkozás során csak néhány hozzávalóra emlékeztem. Utólag megnéztem, hogyan készül, és kiderült, hogy én teljesen másként csináltam. Mivel nagyon ízlett nekünk az általam kitalált pásztorpite-módozat, ezért szerettem volna újra elkészíteni. Sajnos most meg a saját korábbi verziómra nem emlékeztem teljesen, így ez lett az eredmény. Talán nem az igazi pásztorpite, de így is nagyon finom.






    Hozzávalók 4 személyre:

    50 dkg darált sertéslapocka
    1 nagyobb fej vöröshagyma
    1 kis fej lila hagyma
    6 gerezd zúzott fokhagyma
    1 ek. őrölt pirospaprika
    1 tk. őrölt kömény
    őrölt fekete bors
    2 ek. mangalicazsír
    1 púpozott ek 20%-os tejföl

    Rétegekhez:
    1 cs. (125 g) gyorsrizs
    1 tk. só
    20 dkg borsó (fagyasztott vagy friss)
    1 tk. mangalicazsír
    őrölt fekete bors
    1 doboz csemegekukorica
    3 db kisebb krumpli
    2 ek. 20%-os tejföl
    1 tojás sárgája
    őrölt fekete bors
    10 dkg házi készítésű füstölt sajt vagy trappista sajt
    kevés vaj vagy zsír a tál kikenéséhez



    elkészítés:
    1. A hagymákat apróra vágjuk vagy lereszeljük és a zsíron megdinszteljük.
    2. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a hagymához adjuk a pirospaprikát, a borsot és a fokhagymát, beleforgatjuk a húst és visszatesszük a tűzre.
    3. A húshoz keverjük az őrölt köményt, készre sütjük és végül elkeverjük benne a tejfölt is. (Miközben a hús sül, elkészítjük a rétegeket.)
    4. A rizst sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A borsót a zsíron megdinszteljük, borsozzuk.
    5. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a hús visszamaradt zsírján kicsit megpirítjuk. (Ha kell, a zsírt pótoljuk.)
    6. Egy cserépedényt kivajazunk, az alján eloszlatjuk a rizst, majd a borsót és a kukoricát, negyedik rétegnek pedig ráhalmozzuk a húst.
    7. Az enyhén sült krumpliszeleteket egyenletesen a húsra pakoljuk. (Nem kell sózni, mert a tejfölös öntet épp elég sós.)
    8. A tojássárgát elkeverjük a tejföllel, sózzuk-borsozzuk, rálocsoljuk a krumplira és forró sütőbe toljuk.
    9. Ha a krumpli tetején a tojásos tejföl már pirulni kezd, akkor az egészet megszórjuk reszelt sajttal és kis időre visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. (A füstölt sajt nem olvad annyira, inkább szárad, ezért figyeljünk oda rá.)
    10. Ha kész, 10 percig hűlni hagyjuk és ezután tálaljuk.

    sütési hőfok: 190°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    sütési idő: 20 perc