2012. július 30., hétfő

ELŐÉTELEK/SZENDVICSEK/VENDÉGVÁRÓK

Előételek 
Falatkák sajtkosárban, mézes-mustáros öntettel
Fűszeres joghurtkrémsajt
Hagymás-aszalt paradicsomos minipiték
Húsos piskótarolád besamelmártással
Gombás pöfeteg
Kalácstölcsér sonkás tojáskrémmel töltve
Krumplis falatkák
Májas-sárgarépapürés falatkák
Mozzarella tornyocska
Nachos mexikói húsraguval, paradicsomsalsával
Pirított zsemlegombócszeletek diós hagymával 
Rántott sajtgolyók
Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval 
Sajtos-répás burgonyafelfújt 
Sajtos-sonkás fánkocskák 
Sajtos-túrós gombagolyó
Sajtos-túrós puffancs
Sonkás-hagymás kalácsfészek
Sonkával göngyölt rántott mozzarella hagymamártással
Tojás kukoricás töltelékkel, szalonnaburokban
Tojás pikáns mustárszószban
Tormás-tojáskrémes sonkatekercs
Zöldséges kosarak

Snackek
Batáta chips fahéjjal és petrezselyemmel
Fokhagymagerezdek parmezános bundában
Nachos sajtszósszal, házilag
Sajtcsipsz csírákkal
Sajtos tönkölykréker
Teljes kiőrlésű, szezámmagos kréker
          
Sós muffinok 
Sajtos-rántott húsos muffin 
Sajtos-virslis muffin
 
Sós rétesek 
Aszalt paradicsomos-kukoricás-kolbászos raguval töltött rétes
Füstölt sonkás réteslepény
Húsos rétes sajtos besamellel 
Sonkás-zöldséges leveles pite
Zöldfűszeres, túrós rétes
 
Szendvicsek
Cheddar sajtos scones
Csirkés-sajtos quesadillas paradicsomos mártogatóval
Empenada sajtos túróval és virslivel
Főtt tojásos-besameles párna
Füstölt sajtkrémes csigakeksz
Gombás-parmezános besamellel töltött rétesbatyu
Hajtovány kétféle töltelékkel
Húsos-sajtos empenada
Joghurtos pogácsa kacsazsírral
Lecsós batyuk
Lecsós csónakocskák mozzarellás-fokhagymás mártogatóval
Lecsós-kukoricás papucs flantésztából
Mascarponés-túrós-sajtos csiga
Parmezános rudacskák
Póréhagymás-parmezános pogácsa
Sajtos pálcika
Sörkifli
Túrós csillag
Túrós-sajtos pogácsa
Vajas-tejfölös pogácsa
Virslis, kelt túrókifli
Virslis párnácskák csípős, parmezános mártással


 




Virslivel töltött rizsrántotta





Nem mintha nálunk mindig lenne itthon virsli, de azért elég sűrűn elfordul. Megint ez adta az ötletet, mint ahogy korábban is néhányszor. Virsli kisasszony és én, úgy látszik, jóban vagyunk. Gyümölcskenyér sütőformám sokáig szűzen figyelt a konyhaszekrényben. Gondoltam, éppen itt az ideje fölavatni. Virsli kisasszonyt bele is ültettem némi tojásos masszával keretezve, és megszületett a... majdnem azt írtam, hogy csoda. Csodáról azonban sajnos nem számolhatok be, mert ez a kaja nem az a fajta, ami után megnyaljuk a 10 ujjunkat is, de azért egész ehetőre sikeredett. Egyébként bárhogyan továbbfejleszthető, variálható; és ki tudja, talán még valóban csodát is művelhet vele valaki, akinek kedve szottyan rá, hogy elkészítse. Akinek azonban ez a kis történet elvette a kedvét attól, hogy megsüsse, annak gyorsan elárulom, hogy szavazzon mégis bizalmat neki, mert az én véleményemre a válogatósságom miatt nem mindig szabad adni. Másnak ui. kifejezetten ízlett, tehát bárki más is pozitívan csalódhat. :)

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 zacskó (125 g) előfőzött rizs
4 tojás

3 szál frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
3 szelet szendvicssonka
5 dkg trappista sajt
színes bors
őrölt fekete bors
őrölt csilipaprika
kevés napraforgóolaj
tej (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A rizst 10-12 perc alatt sós vízben megfőzzük, ha szükséges, még sózzuk. Miután kihűlt, elkeverjük a (tejjel hígított) tojásokkal.
  2. A virslit kis kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Közben megszórjuk a kétféle borssal. Kihűtjük.
  3. A dobozformát vékonyan kiolajozzuk, egy réteg tojásos rizst kanalazunk bele, majd a közepére, keskeny sávban ráhalmozzuk a hagymás virslit.
  4. A virslit beborítjuk a sajtszeletekkel, majd a sonkával, végül pedig a maradék rizst is rásimítjuk.
  5. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk őrölt csilivel. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Tükörtojás gazdagon





Én mindent turbózok – ezt is. Főleg, ha fogyókúrázom és száműznöm kell a kenyeret a tojásos ételek mellől. Igazán ízletes az ilyen tükörtoji, és tényleg meg lehet enni szénhidrátbomba nélkül is. Kínálhatjuk főtt, frankfurti virslihez is, csalamádéval. Teljes lesz az élvezet, tuti jól lakunk vele, és még csak nem is hízunk tőle. Na jó, a sajtot leszámítva! ;)






Hozzávalók 1 személyre:

3 tojás
1 kis fej lila hagyma
1 szelet kaliforniai paprika
morzsolt vagy friss bazsalikom
őrölt csili

1 vastagabb szelet trappista vagy eidami sajt
1 tk. mangalicazsír

elkészítés:
  1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikával együtt felaprítjuk, és serpenyőben, felhevített zsíron megdinszteljük.
  2. A serpenyőt levesszük a tűzről, a hagymás paprika felét kiszedjük belőle, és félretesszük.
  3. A tojásokat ráütjük a serpenyőben maradt hagymás alapra, a tetején eloszlatjuk a hagymás alap másik felét, és megfűszerezzük.
  4. A sajtot kisebb kockákra vágjuk, rászórjuk a tojásra, és fedő alatt, kis lángon készre sütjük. (Ki-ki ahogy szereti, lágyabbra vagy sültebbre.)
  5. A kész tojásételt tányérra csúsztatjuk, és friss kenyeret, savanyúságot kínálunk hozzá.








Tojásos-hagymás krumpli





    Alap kaja, imádjuk. Pláne friss, fehér kenyérrel vagy kiflivel. Jáááj...
    A Kedvesem csakis így hajlandó megenni a rántottát – sült krumplival. A fene vinné el, még hidegen is finom! :D




    Hozzávalók 2-3 személyre:

    80 dkg krumpli (tisztítva mérve)
    6 nagyobb tojás
    1 nagy fej vöröshagyma
    mangalicazsír
    só (ízlés szerint)
    napraforgóolaj vagy zsír

    elkészítés:

    1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és forró olajban/zsírban pirosra sütjük. Leszűrjük.
    2. A hagymát felaprítjuk és kevés zsíron megpirítjuk.
    3. A kész sült krumplit átborítjuk egy másik serpenyőbe (nem kell nagyon lecsöpögtetni róla az olajat), megsózzuk, rászedjük a pirított hagymát, és alaposan összeforgatjuk.
    4. A felvert tojásokat enyhén sózzuk, ráöntjük a hagymás krumplira, és addig sütjük, míg a tojás pirulni nem kezd. Friss vagy enyhén pirított kenyeret vagy kiflit kínálunk hozzá.






    Hagymás-tojásos krumpli darált hússal





    Jól van, tudom, ez majdnem pont ugyanaz, mint a tojásos-hagymás krumpli. Ja, majdnem. Csak ebben van darált hús. :) És itt le is zárhatnám a recept előtti szövegelést. Csak még annyit: tessék kipróbálni... …én szóltam!

    Hozzávalók 2 személyre:

    6 szem burgonya
    6 tojás
    2 fej vöröshagyma
    fél szál hegyes erős paprika
    napraforgóolaj
    sült krumpli fűszersó vagy só (ízlés szerint)
    15 dkg maradék, készre sütött darált hús

    elkészítés:

    1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és forró olajban pirosra sütjük.
    2. A hagymát és az erős paprikát apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kész darált húst, és összemelegítjük a hagymás alapon.
    3. A kész sült krumplit lecsepegtetjük, tálba tesszük, megszórjuk a fűszersóval, és rászedjük az erős darált húst. Alaposan összeforgatjuk, majd visszatesszük a serpenyőbe.
    4. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, ráöntjük a hagymás krumplira, és addig sütjük, amíg a tojás pirulni nem kezd. Friss házi kenyeret adunk mellé.

    Darált húsos rántotta hagymás kenyérrúddal





    Imádok turbózni, vagyis tartalmasabbá, ízletesebbé tenni az egyszerű, unásig ismert ételeket. Ráadásul a maradékok ilyen módon nagyszerűen felhasználhatóak. Egy ilyen rántottához pedig csakis saját sütésű kenyér dukál, ezúttal éppen hagymás, akárcsak maga a rántotta.
    Mivel ez egy újrafotózott étel, ezúttal nem darabosra sütöttem a rántottát, hanem formailag omletthez hasonlóan, illetve most nem kenyeret, hanem ropogós héjú kenyérrudakat készítettem hozzá. De hogy azokat, akik korábban már látták ezt a bejegyzést, ne érje meglepetés az eredetileg itt szereplő kenyér eltűnését illetően, ezért rájuk gondolva meghagytam a receptjét. Lehet választani kenyérrúd és kenyér között, bár ez utóbbi fotója itt már nem látható.








    Hozzávalók 2 személyre:

    Kenyérrudakhoz:
    10 dkg finomliszt
    2,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    1 kis fej lila hagyma
    75 ml langyos víz
    7,5 g friss élesztő
    1 mk. só
    ½ mk. cukor
    1 ek. olívaolaj + egy kevés a kelesztőtál kikenéséhez és a kenéshez

    Rántottához:
    15 dkg darált sertéshús (vagy maradék kész darált hús)
    1 kis fej lila hagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 egészen kicsi jalapeno paprika vagy hegyes erős paprika
    1 tk. őrölt pirospaprika
    őrölt fekete bors

    6 tojás
    5 dkg trappista sajt
    0,5 dl tej
    1 ek. olívaolaj

    elkészítés:

    1. A hagymát felaprítjuk, és az olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
    2.  A kenyérrudakhoz az élesztőt kevés langyos vízben simára keverjük a cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
    3. A sóval vegyített liszthez adjuk a felfutott élesztőt, a pirított hagymát, a többi vizet, és tésztává dagasztjuk.
    4. Dagasztás közben a tésztát a serpenyőbe tesszük, „kitöröljük” vele a maradék olajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen be nem szívta azt. Kiolajozott kelesztőtálba téve, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
    5. A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, rudakká sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
    6. Ha megkelt, tetejüket megkenjük olajjal, és 210°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácsra téve, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.
    7. A  rántottához a hagymákat és a jalapeno paprikát felaprítjuk, és a felhevített olajon megdinszteljük
    8. A tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, hozzákeverjük a darált húst, és készre sütjük.
    9. A tojásokat a tejjel felverjük, sózzuk, ráöntjük a darált húsra, rászórjuk a  kis kockákra darabolt sajtot, és miután az egyik oldala megsült, konyhai fa lapáttal négybe vágjuk. Mindegyiket óvatosan átfordítjuk, és készre sütjük. A kenyérrudakkal együtt tálaljuk.

    A receptben korábban szereplő hagymás rozskenyér receptje:

    30 dkg kenyérliszt
    15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
    1 fej vöröshagyma
    3 ek. olívaolaj
    1 tk. só
    1 dl 20%-os tejföl
    kb. 1,3 dl langyos víz
    1 ek. méz
    2 dkg élesztő

    elkészítés:

    1. A hagymát, felaprítjuk, és 2 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
    2. A vízben feloldjuk a mézet, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
    3. A sóval vegyített lisztkeverékhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a hagymát, és megdagasztjuk. 1 evőkanál olajjal kikent dagasztótálba tesszük, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
    4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, nyújtófával vagy kézzel téglalap alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és így is kelesztjük még 20 percet. (A kelesztési idő felénél a kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen ferdén bemetsszük.)
    5. 180ºC-ra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük, majd a tetejét átkenjük hideg vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.












    Hagymás-paprikás túrógaluska





    Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt az egytálételt ne szeretné. Aki kedveli a hagymás-paprikás ízvilágot, de nem veti meg a túrót sem, az biztosan a 10 ujját is megnyalja ezután az étel után. Anya túrógaluskája szerintem boldogan lényegült át ezzé a turbózott változattá. Nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Nagyon sűrűn készítem, és hogyhogy nem, még kihűlve is finom. :D
    Ha gyorsan elkészülő ebédre vágyunk, akkor ez telitalálat.




    Hozzávalók 4 személyre:

    Galuskához:
    50 dkg házi túró (vagy bolti "tégla" túró)
    4 tanyasi tojás
    4-6 ek. búzadara
    2-4 ek. finomliszt


    Mártáshoz:
    1 nagy fej vöröshagyma (kb. 25 dkg)
    5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
    2 ek. őrölt pirospaprika (édes nemes)
    2 ek. mangalicazsír
    2 púpozott ek. 20%-os tejföl (elmaradhat)
    10 dkg reszelt trappista vagy akár parmezán sajt a tálaláshoz (elmaradhat)

    elkészítés:
    1. A vöröshagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük, és a zsíron megdinszteljük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és kis lángon rövid ideig dinszteljük. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát (és igény szerint 2 evőkanál tejfölt).
    2. A tojásokat villával felverjük, megsózzuk, eldolgozzuk benne a túrót, és hozzákeverjük a búzadarát. (A mennyiség változhat, lényeg, hogy ne legyen kemény.) Negyedórát állni hagyjuk, majd belekeverjük a lisztet.
    3. Egy evőkanál vagy teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásban lévő, sós vízbe, és a lángot közben mérsékeljük.
    4. Ha a galuskák feljöttek a víz felszínére, még 1 percig még főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és rátesszük a paprikás hagymára. Alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
    5. Hozzáadhatunk még 2-3 evőkanál tejfölt, és kicsit összerotyogtatjuk. Ha szükséges, sózzuk még. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és tálaljuk.






    Rántott sajt magos bundában





    Imádjuk a rántott sajtot, csak ez a fránya mindig kissé szétfolyik sütés közben. Hiába panírozom be duplán, valahogy mindig úgy járok, hogy az olvadt sajt utat talál magának ott, ahol nem megfelelően lett megmártóztatva a bundában. Ennek folyományaként pedig jön a mérgelődés, a morcoskodás, a kifolyt, ropogósra sült sajtrészek feletti sopánkodás (én ui. azt sem szeretem), ill. mindezt megtetézve, az olaj utált átszűrése. Az egész mizériát kiküszöbölendő, vettem én már rántani való sajtot, de ajánlottak kevésbé zsírosat is. Én mégis a rántott trappistára szavazok (az edami vagy az Import nagylyukú is pont jó a célra), mert az folyik úgy, ahogy én szeretem. Nekem a rántott sajt legyen nyúlós és tartalmas. De akkor hogyan panírozzam, hogy ne folyjon ki, ugyanakkor a kedvenc sajtomat lássam bundában?! Hoppá! Hát forgassuk meg magokkal elkevert morzsában! Az ötlet bevált, és közben arra is rájöttem, hogy nagyon hirtelen, azaz forró olajban kell sütni, hogy a kis galádnak esélye se legyen kitüremkedni egyetlen ponton sem. A magos bunda meg egyszerűen nagyszerű - különleges ízt ad a sajtnak.

    Hozzávalók 4 személyre:

    4 db kisujjnyi vastag trappista sajt
    liszt
    2 tojás
    zsemlemorzsa
    szezámmag
    lenmag
    napraforgóolaj

    elkészítés:

    1. A tojásokat felverjük. A zsemlemorzsához annyi szezám- és lenmagot keverünk, amennyit jónak látunk.
    2. A sajtszeleteket vízbe mártjuk, lisztbe, tojásba forgatjuk, majd magos morzsába forgatjuk. A panírozást megismételjük, hogy sütés közben majd ne folyjon ki az olvadt sajt.
    3. Bő olajat forrósítjuk, és a sajtszeleteket mindkét oldalukon kisütjük, miközben a lángot épp csak egy kicsit csökkentjük alatta, vigyázva, hogy a panír ne égjen meg.
    4. A kész rántott sajtot papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.
    Tipp:
    A rántott sajtot hagyományosan sült krumplival, de friss salátákkal is tálalhatjuk, valamint kihűtve szép szeleteket vághatunk belőle, és kenyérre vagy salátába tehetjük.

    "Zutyult" krumpli





    A zutyult krumpli igazából nálunk "a rakott krumpli". Azért viseli az "a" határozott névelőt, mert el sem tudom képzelni másként. Anya mindig így készítette, és én ezen, ill. sajtos-tejfölös tésztán nőttem fel, kivétel, ha apukámnál voltam.
    Mivel Anya nem szerette, hogy a hagyományos rakott krumplihoz főtt krumpli kell, ill. azt sem, hogy mire elkészül, levet ereszt, ezért kitalálta ezt a módozatot, vagyis sült krumplival. Egyszerű, gyorsan elkészíthető. Sajnos nem valami esztétikus étel, mivel "zutyult", de mi tudjuk, hogy nagyon finom - nem nézegetjük, belapátoljuk.






    Hozzávalók 3-4 személyre:

    75 dkg krumpli (kisebb méretűek, tisztíva mérve)
    6 tojás
    10 dkg házi kolbász vagy szalámi
    40 dkg tejföl
    15 dkg trappista sajt (elhagyható)
    mangalicazsír

    elkészítés:

    1. A tojást megfőzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk és karikára szeljük.
    2. A krumplit meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, a zsírban világos színűre sütjük, majd lecsepegtetjük.
    3. Átszedjük egy másik serpenyőbe, megsózzuk, majd beletesszük a felkarikázott kolbászt.
    4. Belekeverjük a tejfölt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a főtt tojást, és összemelegítjük. Savanyúságot kínálunk hozzá.
    Tipp:
    Ha az ételt hamarabb elkészítjük, melegítés céljából jénai tálba szedjük, megszórjuk reszelt sajttal, és alufóliával lefedve 180-200°C-os sütőbe tesszük, hogy jól átmelegedjen.








    Darált húsos-virslis rakott krumpli





    Ez tipikusan az az étel, amikor semmiből sincs elegendő mennyiség otthon, de ha összedobáljuk mindazt, amit a hűtőben találunk, és azok összeillenek, akkor meg is van az ebédnek vagy vacsorának való. Így aztán nincs is egyéb hozzáfűznivalóm, mert ez az étel pont így született meg.
    Utólag elnézve mégis csak volt itthon mindenből elegendő mennyiség. :D




    Hozzávalók 4 személyre:

    75 dkg sütni való burgonya (hámozva)
    4 szál frankfurti virsli
    1 nagy fej vöröshagyma
    ½ szál hegyes erős paprika
    20 dkg darált hús (készre sütve)
    5 db főtt tojás
    4 ek. konzerv kukorica
    60 dkg 20%-os tejföl
    10 dkg magyaros ízű tömlős sajt
    1 tk. sűrített paradicsom
    sült krumpli fűszersó
    1 mk. cayenne bors
    10 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
    napraforgóolaj a sütéshez

    elkészítés:
    1. A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, olajban pirosra sütjük, tálba szedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot és ízlés szerint beszórjuk sült krumpli fűszersóval. A tojásokat közben 10 perc alatt keményre főzzük, majd karikákra vágjuk.
    2. A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, 2 ek olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott virslit és pirulásig sütjük.
    3. Belekeverjük a maradék sült darált húst (ez nálam hagymás-pirospaprikás ízesítésű, kevés őrölt borssal), a kukoricát, cayenne borssal megszórjuk és összeforgatjuk.
    4. A tejfölt simára keverjük a tömlős sajttal és a sűrített paradicsommal, kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit és kikenjük vele egy tűzálló tál alját.
    5. A sült krumpli felével kirakjuk a tál alját, erre halmozzuk a tojások felét.
    6. Ezt a két réteget megkenjük az ízesített tejföl felénél egy kicsit kevesebbel, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a darált húsos virslit.
    7. Szétosztjuk rajta a maradék tojáskarikákat, befedjük a megmaradt krumplival és szépen elsimítjuk rajta a maradék tejfölt.
    8. Forró sütőben megsütjük, de ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. A sütési idő vége felé az ételt megszórjuk reszelt sajttal, amit ráolvasztunk, vagy aki szereti, rá is piríthatja. (Én lassan szoktam sütni, mert így is szépen átmelegszik, de nem ég meg a teteje.)
    sütési hőfok: 180℃
    sütési mód: alul-felül
    sütési idő: kb. 45 perc





    Hamis pásztorpite





    A pásztorpite vagy pásztor pite eredetileg brit étel, a ködös Albionban shepherd's pie-nak hívják, és cserépedényben készítik. Alulra teszik a darált húst, felülre pedig krumplipüré kerül. Sütőben, lassan sütik, hogy a felső réteg alatt lévők meg tudjanak párolódni.
    Amikor első alkalommal pásztorpitét készítettem, nem volt előttem a receptje, és a későbbi próbálkozás során csak néhány hozzávalóra emlékeztem. Utólag megnéztem, hogyan készül, és kiderült, hogy én teljesen másként csináltam.
    Mivel nagyon ízlett nekünk az általam kitalált pásztorpite-módozat, ezért szerettem volna újra elkészíteni. Sajnos most meg a saját korábbi verziómra nem emlékeztem teljesen, így ez lett az eredmény. Talán nem az igazi pásztorpite, de így is nagyon finom.




    Hozzávalók 4 személyre:

    Húsraguhoz:
    50 dkg darált sertéslapocka
    1 nagyobb fej vöröshagyma
    1 kis fej lila hagyma
    6 gerezd zúzott fokhagyma
    1 ek. őrölt pirospaprika
    1 tk. őrölt kömény

    őrölt fekete bors
    2 ek. mangalicazsír
    1 púpozott ek. 20%-os tejföl

    Rétegekhez:
    1 cs. (125 g) előfőzött rizs
    1 tk. só
    20 dkg zöldborsó
    1 tk. mangalicazsír
    őrölt fekete bors
    1 doboz csemegekukorica
    3 kis krumpli
    2 ek. 20%-os tejföl
    1 tojássárgája

    őrölt fekete bors
    10 dkg házi készítésű füstölt sajt vagy trappista sajt
    kevés vaj vagy zsír a tál kikenéséhez

    elkészítés:

    1. A hagymákat apróra vágjuk vagy lereszeljük, a zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a fűszerpaprikát, a fokhagymát. Rátesszük a húst, megborsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, készre sütjük, majd belekeverjük a tejfölt.
    2. A rizst sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. A borsót a zsíron megdinszteljük, közben borssal ízesítjük.
    3. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és a hús sütéséből visszamaradt zsíron kissé megpirítjuk. (A zsírt közben pótoljuk, ha szükséges.)
    4. A sütőtálat kivajazzuk, az alján eloszlatjuk a rizst, rá a borsót, a kukoricát, majd ráhalmozzuk a húst, és egyenletesen elosztjuk rajta a krumplit.
    5. A tojássárgájával elkevert tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, rálocsoljuk a krumplira, és forró sütőben pirulásig sütjük.
    6. A sütőből kivéve megszórjuk reszelt sajttal, és addig sütjük, hogy a  sajt ráolvadjon. (A füstölt sajt nem olvad annyira, inkább szárad, ezért figyeljünk oda rá.) 10 percig hűlni hagyjuk, majd tálaljuk az ételt.
    sütési hőfok: 190°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    sütési idő: 20 perc






    Lecsó egyszerűen





    Nagyon ellenszenves dolog, ha az ember szinte minden zöldségre azt mondja, hogy „Én ezt nem szeretem!”, és még le is írja a saját blogja gasztro oldalán.
    Pedig: „Én ezt nem szeretem!” Ez van és kész! Talán egyszer... majd... mint a káposztát. Szóval nincs kizárva. De a Kedvesemnek bármit megfőzök, amit csak kíván; olyat is, amit én nem ennék meg, mert zöldségből van. Nem is értem, eddig miért nem főztem neki lecsót. Aztán direkte azért kilátogattunk a piacra, hogy hozzávalókat vegyünk. Miután utánanéztem a lecsókészítés mikéntjének, asztalra kerülhetett ez az állítólag nagyon finom zöldséges zutyulék. Jajj, bocsánat! A „zutyulék” szót itt most nem pejoratíve használtam, csak hát ez olyan kis zutyulékos.

    Hozzávalók 1 személyre:

    35 dkg zöldpaprika
    23 dkg paradicsom
    1 fej vöröshagyma
    4 gerezd zúzott fokhagyma
    1 tk. őrölt pirospaprika

    1 tk. cukor
    1-2 ek. napraforgóolaj

    elkészítés:

    1. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot nyolcadoljuk. (A paradicsomot előbb meg is hámozhatjuk.)
    2. A hagymát felaprítjuk, az olajon kissé megpirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát, és rátesszük a zöldségeket. Megsózzuk és jól összeforgatjuk.
    3. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, közben egyszer-kétszer átforgatjuk, majd cukorral ízesítjük. Friss kenyeret kínálunk hozzá.



    Húsos káposzta







    A káposztát nagyon sokáig nem szerettem. Épp elég ok volt, hogy zöldség és még savanyú is. Aztán évekkel ezelőtt kedvem szottyant megkóstolni Anya húsos káposztáját. Húúúha! Na, azóta szeretem. Mit szeretem?! Imádom! Odáig „fajultak” a dolgok, hogy végre magam is elkészítettem. Kettőnknek egyszerre 6 személyre is elegendő mennyiséget csináltam; 2 nap alatt megettük, és azon gondolkodtam, főzzek-e azonnal egy újabb adagot. :D






    Hozzávalók 6 személyre:

    1 kg savanyú káposzta
    1 ek. mangalicazsír
    70 dkg darált sertéshús
    1 nagy fej vöröshagyma
    5-6 gerezd zúzott fokhagyma
    1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
    1 mk. őrölt fűszerkömény
    őrölt fekete bors

    1 ek. mangalicazsír
    kb. 15 dkg rizs
    víz
    tejföl (ízlés szerint)
    reszelt sajt (elmaradhat)

    elkészítés:

    1. A káposztát hideg vízzel átöblítjük, hogy ne legyen olyan savanyú.
    2. A zsírt lábasba téve felolvasztjuk, rátesszük a káposztát, kevés vizet öntünk rá, összeforgatjuk, és kis lángon, fedő alatt, néhányszor megkeverve puhára főzzük. (Ha nem főtte el a levét, fedő nélkül tovább pároljuk.)
    3. A rizst lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami a rizs mennyiségének a kétszerese, és fedő alatt, kis rést hagyva, kis lángon, keverés nélkül addig főzzük, amíg már majdnem teljesen elfőtte a levét. Elzárjuk alatta a lángot, és fedő alatt hagyjuk készre párolódni.
    4. A hagymát felaprítjuk, a zsíron megdinszteljük, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát és a fűszereket.
    5. Rátesszük a húst, és többször átkeverve készre sütjük. A rizst a húshoz forgatjuk, végül az egészet összekeverjük a káposztával. Tejföllel és friss kenyérrel együtt tálaljuk.
    Tipp:
    Ha később szeretnénk fogyasztani, akkor úgy is megmelegíthetjük, hogy egy hőálló tálba szedjük a húsos káposzta felét, megkenjük tejföllel, majd erre rétegezzük a káposzta másik felét, amire szintén tejfölt kenünk és megszórjuk reszelt sajttal. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.