2021. december 5.

Burgenlandi kifli

 

 





A burgenlandi kifli (Burgenländer Kipferl) osztrák sütemény, amelyet Ausztria – annak is elsősorban az északi része – lakodalmi süteményként jegyez. Van, aki a tradicionális ünnepi édességek mellett az adventi időszak során készíti el. Tavaly mentettem el a receptjét, amikor ezen az oldalon rátaláltam, és idén október legvégén kerítettem sort az elkészítésére. Egy icipicit persze variáltam rajta, belecsempészve egy kis vaníliát és narancshéjat, hogy még gazdagabb íze legyen, ami a karácsony közeledtével szerintem teljesen helyénvaló döntés volt. :)
A kiflit hidegen kelesztik, ezért a tésztáját hideg élesztős tésztának (kalter Germteig) nevezik. Ennek ellenére nem muszáj hűtőbe tenni, a hűvös szobában történő kelesztés is megteszi.
A benne lévő sok vaj láttán persze pöttyet felszaladt a szemöldököm, de gondoltam, egy életem, egy halálom, én ezt biza kipróbálom. :D Persze tapasztalatból tudtam, hogy a nagy mennyiségű zsiradék (amit kicsivel mégis szűkebben mértem) és a tojássárgája (amit viszont megdupláztam) miatt nehezen kel majd meg a tészta, pláne ha a hűvösben (nem a hűvösön :D ) csücsül. Arról nem is beszélve, hogy a fehérjehabot rengeteg cukorral kell felverni, amitől én idegenkedem. Úgyhogy nagy kíváncsisággal fogtam neki, de cseppet sem bántam meg, sőt. A régóta tartogatott, saját termésű diónk egy része megdicsőült ebben a finomságban. :) Mindenképp helye van az ünnepi asztalon.




Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
½ mk. só
20 dkg vaj
2 tojássárgája
kb. 75 ml tej
2,3 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
2 tojásfehérje
18 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
18 dkg pirított, durvára darált dió
1 bio narancs reszelt héja

továbbá:
1 tojásfehérje a kenéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A tésztához a kis kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a porcukorral, sóval vegyített liszttel, majd a tojássárgájával, élesztővel simára kevert tejet is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. (A linzertésztához hasonló állagú lesz.)
  2. Kettévágjuk, meggömbölygetjük, kelesztőtálba tesszük, és letakarva, hűvös szobában hagyjuk 1 óra alatt megkelni.
  3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd a porcukrot fokozatosan adagolva hozzá, kemény habbá verjük.
  4. A tésztadarabokat liszttel hintett felületen 38x25 cm-es téglalapokra (kb. 3 mm vékonyra) kinyújtjuk.
  5. Egyenletesen megkenjük az édes fehérjehabbal úgy, hogy 4 cm széles sávban szabadon hagyjuk a tészta tőlünk távolabbi hosszanti szélét. Megszórjuk darált dióval, és a tésztalapokat a hosszabbik oldaluknál fogva óvatosan feltekerjük. A rudakból 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakokat szaggatunk ki.
  6. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, letakarva kelesztjük 30 percet, majd a tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével. Előmelegített sütőben megsütjük.
  7. A kész süteményeket tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni. Porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:
A forrásként szolgáló receptben nem írják a sütés előtti kelesztést, de én nem mertem megkockáztatni, hogy a kiflik belseje nyers maradjon, miután kibújtak a sütőből.