2015. november 23.

Krémsajtos tönkölybukta







A hűtőben pár napja árválkodott 2 tojássárgája, és hirtelen nem jutott más az eszembe, csak az, hogy megint valamilyen csigát sütők belőle. Sósat, mert hogy ebédnek akartam. Aztán eszembe jutott, hogy mindig is tetszettek a kerek pitesütőformában csücsülő kis bucik, és inkább amellett döntöttem. Mostanában sűrűbben használok tönkölylisztet, úgyhogy ez a sor bukta ezúttal abból készült. Sajnos a tésztával kicsit elszámoltam magam, ui. 2 kis bucika nem fért már bele az én 22,5 cm-es belső átmérőjű sütőformámba, ezért ők külön sültek egy kis tepsiben. Utólag azonban nem szerettem volna módosítani a hozzávalók arányát, ezért javaslom, hogy akinek van, az nagyobb formában süsse meg, 26-28 cm belső átmérő elegendő lehet. Persze tepsire sorakoztatva is megoldható a sütés.
A tészta egyébként extra puha, a krémsajtos töltelék pedig nagyon jól illik hozzá. Még Anya is kapott belőle, mert mostanában ráállt a tönkölylisztből készült, (sajnos) boltban vásárolt kiflire. Annyira ízlett neki, hogy ebéd előtt előétel gyanánt azonnal bepuszilta az egyiket. :D A Kutyafül pedig kijelentette, hogy ilyet máskor is süthetek. :)
A fotókra nézve pedig megjegyezném, hogy nem is tudom, minek örüljek jobban: annak, hogy jók a fényviszonyok, vagy annak, hogy rosszak. A bukta fényképezése közben ui. „sajnos” jók voltak, ezért olyan sok értékelhető képet sikerült készítenem, hogy a válogatáskor képtelen voltam dönteni, így ez a bejegyzés tartalmazza az eddigi legtöbb fotót. :D Ez már tényleg betegség nálam, és azt hiszem, az újévi fogadalmam az egy bejegyzésben látható képek számának limitálásával lesz kapcsolatban. :D
Az asztali futóért pedig köszönet az én kedves Anyósomnak, aki szülinapom alkalmából lepett meg többek között ezzel a szépséggel, amit én a buktával avattam fel. :)






Hozzávalók 13 darabhoz, 28 cm-es pitesütő- vagy tortaformához:

Tésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csapott ek. só
1 csapott tk. őrölt fekete bors
2 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
2,5 dl zsíros tej
2,5 dkg élesztő
1 dkg cukor

Töltelékhez:
1 szál (kb. 3 dkg) újhagyma
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg sonka
1 doboz (125 g) natúr krémsajt
10 dkg mascarpone
2 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje

1 ek. olívaolaj

Tetejére:
5 ek. olvasztott vaj
1 nagy gerezd fokhagyma
szezámmag

elkészítés:

  1. A kenéshez a zúzott fokhagymagerezdet elkeverjük az olvasztott vajjal, és állni hagyjuk, hogy az íze kioldódjon. (Ha időközben megszilárdul, újra felolvasztjuk).
  2. A tésztához az élesztőt a cukorral, a meglangyosított tej felével simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A többi tejben felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
  3. A sóval vegyített liszt közepébe beleütjük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajas tejet, és tésztává dagasztjuk. Liszttel behintett tálban, letakarva 15 percet kelesztjük, majd újra megdagasztjuk, és letakarva, a kétszeresére kelesztjük.
  4. A töltelékhez a felkarikázott újhagymát és a felaprított paprikát a felhevített olívaolajon megdinszteljük, közben enyhén sózzuk, majd összesütjük a felkockázott sonkával.
  5. A krémsajtot kikeverjük a mascarponéval, a felaprított petrezselyemzölddel és a sonkás zöldségekkel, ízlés szerint sózzuk, majd hűtőbe tesszük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen 13 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetünk, majd korong alakúra ellapítjuk, és a közepükre halmozunk 1-1 púpozott teáskanálnyi tölteléket.
  7. A töltelék fölött összecsippentjük a tésztát, kis batyukat képezve, és körben az oldalukat megkenjük 2 evőkanálnyi fokhagymás vajjal.
  8. A batyukat hajtással lefelé, körkörösen a vékonyan kiolajozott sütőformába rendezzük (vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk), és meleg helyen, letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  9. A zsemlék tetejét megkenjük a megmaradt fokhagymás vajjal, megszórjuk szezámaggal, és készre sütjük. A sütőformában hagyva, rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc