2013. július 15., hétfő

Fehér torta málnával




Anyáék kirándulni voltak, aztán alig hogy hazaértek, rengeteg sárgabarackot kellett leszüretelniük a parasztházunk kertjéből. Anya ezért egész hétvégén rendíthetetlenül főzte a lekvárt, és nem jutott arra ideje, hogy vasárnapi ebédet is rittyentsen. Én vállaltam ezt a feladatot, és kérésére olyan ételt főztem, amire nagyon vágyott. Miközben az ebédet készítettem, rájöttem, hogy a desszertre nem is gondoltam. Vasárnapi ebéd azonban nem múlhat el édesség nélkül, ezért gyorsan ki kellett találnom valami könnyen és gyorsan elkészíthető finomságot. Mivel a Kutyafül épp hozott a piacról egy nagy adag málnát (már majdnem lemaradtunk róla), adódott az ötlet, hogy valamilyen málnás süteményt sütök. Csupa maradék hozzávalóból dolgoztam, felhasználtam a fagyikészítésből megmaradt kevéske házi mascarponét, egy kis túrót, ill. az utolsó zacskó tejszínt. A megmaradt tojásfehérje különösen jó szolgálatot tett, mert így nem kellett egész tojásokat használnom, ráadásul nagyon megszerettem a fehér piskótát, amióta barátnőm csudafinom, fehér piskótával készült sütijét megismertem. Így született meg ez a könnyű, krémes torta. Mivel már majdnem 11 óra volt, mire hozzáfogtam, így a krémnek nem volt ideje teljesen megkötni, gyorsan kellett dolgoznom, hogy időben elkészüljek vele. Ezért csak a krém ¾ részét tudtam rákenni a tortára, nem volt időm rákapcsolni a sütőforma peremét, hogy végül tökéletes külsejű tortát kapjak. Az enyém „földcsuszamlásos” lett. Azt javaslom, hogy akinek van rá módja, az a receptben leírtak szerint járjon el, és akkor még sokkal szebb lesz a sütije - magas piskóta magas krémmel lesz a jutalma. Mi a megmaradt krémet a tortaszelet mellé szedtük, hogy meglegyen az élmény.
Az ebéd nagyon jól sikerült, degeszre ettük magunkat, és a torta volt a meglepetés, mert Anya nem számított rá, hogy még sütök is. Elégedettséggel falatoztuk, miközben az úti beszámolójukat nagy hahotázások közepette hallgattuk.
Aki alacsonyabb piskótát szeretne, az 20 cm-es tortaformában is megsütheti, vagy ha úgy jobban tetszik, a 16 cm-eset vágja ketté, és töltse közé a krémet.










Hozzávalók 16 cm-es tortaformához: 

Piskótához: 
4 tojás fehérje
8 dkg liszt
8 dkg porcukor
csipet só
1 mk sütőpor
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez 

Krémhez: 
15 dkg házi mascarpone 
10 dkg túró
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor
4 zselatinlap 

Díszítéshez: 
20 dkg málna
porcukor

elkészítés:


  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cukrot.
  2. Egy kis kapcsos tortaformát kivajazunk-kilisztezünk, belesimítjuk a tésztamasszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy késsel elválasztjuk a tésztát a forma oldalától, kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A zselatint pár percig hideg vízben áztatjuk.
  4. A krémhez a mascarponét és a túrót villával áttörjük, és a cukorral krémesre keverjük.
  5. A tejszínből fél decit felforrósítunk, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatinlapokat, hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük, amíg kocsonyásodni nem kezd.
  6. A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük, óvatosan a krémhez forgatjuk, majd kiveszünk belőle annyit, amivel a torta oldalát majd körbekenjük és ezt félretesszük.
  7. A többi krémhez forgatjuk a már kocsonyásodó tejszínt.
  8. A piskótára visszakapcsoljuk a sütőformaforma peremét, rákanalazzuk a kocsonyásodó krémet és hűtőbe tesszük, amíg a krém megköt. Közben a málnát megmossuk és lecsepegtetjük.
  9. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát, a tetejét feldíszítjük a málnaszemekkel és megszórjuk porcukorral.


sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc