2015. február 20., péntek

Kókuszos-mascarponés csokiszelet






Nem tudom megmondani, mióta ücsörgött a hűtőben 4 tojásfehérje egy kis tálkában. Folyamatosan szaporodtak, pár nap eltéréssel lettek egyre többen. De okulva a korábbi „szaporítás” várakoztatásának csúfos eredményéből (szegények ki lettek dobva), ezt az újabb „neveldét” most már muszáj volt felhasználnom. Kapóra jött a hétvége meg újabban a csokis sütik iránt nem szűnő vágyam, és úgy gondoltam, valamilyen csokoládés édességet készítek belőle. A jól bevált fehér piskótámat hívtam segítségül némi kis csavarral, valamint egy másik sütimben használt csokikrémet, amit a maradék egy doboz mascarpone egy részével házasítottam össze. De nem akartam torta formájában látni, még csokisabbat akartam. Háhá, hát legyen mignonféle! Végül nem pont az lett. :D De legalább kipróbálhattam a régóta hőn áhított, és végre megvásárolt 2,5 kg-os étcsoki pasztilla csomag tartalmát, aminek a bevonó képességéhez nagy reményeket fűztem. Az ízében nem is csalódtam, viszont a viszkozitással már volt egy kis bajom, ui. nem volt annyira folyós. A zacsi oldalán egyébként 3, csepp alakú ábra és képes magyarázat is jelezte, hogy mire lehet használni. Mivel ez a csokicsepp bonbonok bevonására is alkalmasnak mutatkozott, nem aggódtam nagyon. Felolvasztva sajnos már látszódott, hogy ez nem eredményez leheletvékony bevonatot, sokkal inkább a konyakmeggy típusú bonbonok csokijának vastagságára hajaz. Persze a sütike így is finom lett, csak épp nem oszlott el úgy a csoki, ahogy én azt vártam volna, így aztán szét kellett kenni. Végül a süti oldalára kés segítségével vittem fel a csokoládét, ami így persze macerásabb, de cseppet sem bonyolult művelet. A süti tetejének díszítése azonban most nagyon nem jött össze, ui. az újonnan vásárolt, injekciós tűhöz hasonlító „íróka” nem jeleskedett a sűrűbb csoki felszívásában, és díszítéskor inkább köpködte az anyagot, mintsem szépen kiengedte volna. De nem baj, a sütemény így is olyan lett, hogy már első kóstolásra is úgy éreztem, katarzisban van részem. :D Sokkal finomabb annál, mint ahogy kinéz, és most már tuti, hogy egy darabig megint elvagyok csokis süti nélkül. :)









Hozzávalók 9 szelethez, 20x20 cm-es tepsihez:
 
Tésztához:

4 tojás fehérje
8 dkg porcukor
6 dkg liszt
2 dkg kókuszreszelék
1 mk sütőpor
csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
0,5 dl tej
10 dkg mascarpone

Bevonáshoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (nálam 54,5%-os belga csoki pasztilla)

elkészítés:

  1. A tésztához a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot, majd apránként hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A tésztamasszát kivajazott-kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütő alulról a 2. rácsán megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd két lapra vágjuk.
  3. A krémhez a puha vajat a porcukor felével felhabosítjuk. A cukor másik felét pedig elkeverjük a kakaóporral.
  4. A tejet közben felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a cukros kakaóporhoz, és simára keverjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A cukros vajhoz keverjük a kakaós mázat, kicsit felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük benne a mascarponét.
  6. Az egyik tésztalapot megkenjük a csokis mascarponekrémmel, rátesszük a másik tésztalapot, és a süteményt kockákra vágjuk.
  7. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, bevonjuk velük a sütiket, tortarácsra tesszük, és hagyjuk, hogy majdnem teljesen megszáradjon rajtuk a csokibevonat.
  8. A maradék olvasztott csokit kilyukasztott végű nejlonzacskóba vagy díszítésre alkalmas eszközbe töltjük, és tetszés szerinti mintákat rajzolunk a sütik tetejére.
  9. Miután teljesen megszáradtak, már lehet is kínálni.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc


Megjegyzés:
Én csak 4 tojásfehérjével készítettem a sütit, de utólag már látszódott, hogy az eredeti elképzeléshez képest ez így kevés, mert nem lett olyan szép magas, ahogy akartam. Bár az igazat megvallva nekem nem hiányzott a vastagabb tészta.
A töltelék mennyiségét sajnos elszámoltam egy csöppet, és megmaradt belőle kb. 2 evőkanálnyi. A blogra való felkerüléshez - utólag - azonban nem akartam átvariálni a hozzávalók mennyiségét, ezért csak itt jelzem a krémtöbbletet, hogy senki se lepődjön meg. Egyébként a töltelék olyan finom, hogy kanállal elnyalogatva is simán elfogy, de aki úgy gondolja, tegye bele a sütibe, legfeljebb vastagabb lesz a töltelékréteg. Más alternatíva lehet, ha esetleg a tészta mennyiségét növeljük oly módon, hogy 4 helyett több tojásfehérjével készítjük, pl így: 6 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 4 dkg kókuszreszelék, 1 csapott tk sütőpor, csipet só. És érdemes akkor kicsit nagyobb tepsiben megsütni, és a bevonáshoz is legalább 20 dkg csoki kell.