2013. június 2.

Bodzás, túrós pite


 




Nem tudom, hogy van ez, de mindig találok valamit a hűtőben, amiről napokig megfeledkezem. A túróval például elég sűrűn járok így. Pontosabban látom én, hogy ott van, de csak tologatom, pakolgatom, és halogatom a felhasználását. Szerencsére a Gasztroblogok csoport oldalán megláttam egy guszta kinézetű túrós pitét, és rögtön utána is néztem az elkészítésének. Az alapötlet a Gabriella kalandjai a konyhában blogról származik, én alig változtattam rajta valamit. Csökkentettem az élesztő és a túró mennyiségét, ill. a bele való cukor egy részét a nemrég készített bodzaszörppel pótoltam. Kíváncsi voltam, érződik-e majd a kész sütin, hogy bodzás. Ez volt a nagy ötlet! :-D Bevallom, én egy kicsit kiéreztem, de nem számottevően - nem mertem bele többet tenni, nehogy folyós legyen. Sajnos kicsit mégis lágy lett a töltelék, de ez csak a süti külalakját rontotta le.
Nem sokkal azután, hogy Anyáéknak is vittem belőle kóstolót, Anya felhívott, és örömteli hangon közölte, hogy a fogyókúrája ellenére két szeletet is bepuszilt, és az összes eddigi túrós sütijeim közül ez a pite ízlett neki a legjobban. Bevallom, nagyon meglepett ezzel a vallomással, mert nagyon sokféle túrós édességet készítettem már, és valahogy nem gondoltam volna, hogy éppen ez lesz a kedvence. Ezúton is köszönöm Gabriellának a receptet! :)







Hozzávalók 20x26 cm-es tepsihez:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj
4 tojás
0,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 mk. cukor

Töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
6 dkg porcukor
75 ml bodzaszörp
1 kis citrom reszelt héja
2,5 dkg mazsola
2,5 dkg kandírozott citromkocka
narancslikőr

elkészítés:

  1. Az élesztőt a cukros, langyos tejben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojások sárgáját a vajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és kisebb adagokban elkeverjük benne a lisztet. (Nem kell keleszteni.)
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe fektetjük. (A tepsit nem kell kivajazni vagy sütőpapírral kibélelni).
  4. A töltelékhez az áttört túróhoz hozzáadjuk a kétféle cukrot, a bodzaszörpöt, az előzőleg likőrbe áztatott, majd lecsöpögtetett gyümölcsöket, a citromhéjat, és alaposan összekeverjük.
  5. Óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon. Befedjük a másik tésztalappal, és letakarva 1 órát hagyjuk pihenni.
  6. A tepsit a 220°C-ra  előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot mérsékeljük, és a pitét halványbarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd felszeleteljük és porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc