2013. december 1., vasárnap

Puncsos kuglóf


 




A kuglóf igazi teasütemény – nagyon szeretem, bár eddig még csak kétszer sütöttem. Most megint kedvet kaptam hozzá, de Advent 1. vasárnapjára ünnepibb ízekbe akartam „öltöztetni”. Kicsit azonban bátortalan voltam a punccsal való meglocsolással, ezért én egyszerre csak 0,5 dl-t löttyintettem a kuglófra, szeletelés után viszont még meglocsoltam egy kicsit. 
Kellemes, ebéd utáni desszert kerekedett belőle, igazi, telet idéző hangulatú sütemény.









Hozzávalók egy kis 1 literes kuglóf formához: 

Puncshoz: 
1 kis görög narancs
½ citrom
3,75 dl félédes vörösbor
1,5 dl víz
6 dkg cukor
2 szegfűszeg
½ fahéjrúd 

Tésztához: 
1 ek aszalt áfonya
1 ek mazsola
20 ml barna rum 
20 dkg liszt
½ cs. sütőpor
1 kis görög narancs reszelt héja
1 kis citrom reszelt héja
2 ek sózatlan pisztácia 
12,5 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj
csipet só
2 nagyobb tojás
0,6 dl tej
napraforgóolaj a forma kikenéséhez 

Mázhoz: 
15 dkg porcukor
2 ek puncs

elkészítés:


  1. A puncshoz a gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk és karikákra vágjuk.
  2. A vörösbort a vízzel, a gyümölcskarikákkal és a fűszerekkel egy lábosba tesszük, 15 percig közepes lángon forraljuk, majd leszűrjük és kihűtjük.
  3. A tésztához az áfonyát és a mazsolát negyed órára rumba áztatjuk. A pisztáciamagokat durvára vágjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk és héjukat lereszeljük.
  4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a pisztáciával és citrushéjakkal.
  5. A cukrot a vajjal és a sóval robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük, majd a tejet is hozzáöntjük.
  6. Beletesszük a lisztes keveréket, valamint az áfonyát és a mazsolát is a rummal együtt és alaposan összekeverjük.
  7. Egy kuglóf formát kiolajozunk, beleöntjük a tésztát, a forma alját megütögetjük, hogy a tésztamasszában ne maradjon légbuborék, és előmelegített sütő alsó harmadában tűpróbáig sütjük.
  8. Miután kicsit hűlni hagytuk, kivesszük a formából; ha az alja nem egyenletes, akkor egyenesre vágjuk, rácsra tesszük és a tetejét kisebb adagokban megöntözzük kb. 1 dl punccsal. A kuglófot teljesen kihűtjük.
  9. 2 evőkanálnyi puncsot egy lábosban felforrósítunk, a tűzről levéve simára keverjük benne a porcukrot és bevonjuk vele a kuglóf tetejét.
  10. A maradék puncsot felmelegítjük és a süteményhez kínáljuk.


sütési hőfok: 180°C 
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc