A kuglóf igazi teasütemény – nagyon szeretem, bár eddig még csak kétszer sütöttem. Most megint kedvet kaptam hozzá, de advent 1. vasárnapjára ünnepibb ízekbe akartam „öltöztetni”. Kicsit azonban bátortalan voltam a punccsal való meglocsolással, ezért én egyszerre csak 0,5 dl-t löttyintettem a kuglófra, szeletelés után viszont még meglocsoltam egy kicsit.
Kellemes, ebéd utáni desszert kerekedett belőle, igazi, telet idéző hangulatú sütemény.
Kellemes, ebéd utáni desszert kerekedett belőle, igazi, telet idéző hangulatú sütemény.
Hozzávalók 1 literes kuglófformához:
Puncshoz:
1 kis görög narancs
½ citrom
3,75 dl félédes vörösbor
1,5 dl víz
6 dkg cukor
2 szegfűszeg
½ fahéjrúd
Tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj
2 tojás
½ cs. sütőpor
egy csipet só
0,6 dl tej
1 ek. aszalt áfonya
1 ek. mazsola
20 ml barna rum
1 kis görög narancs reszelt héja
1 kis citrom reszelt héja
2 ek. sózatlan pisztácia
napraforgóolaj a sütőformához
Mázhoz:
15 dkg porcukor
2 ek. puncs
elkészítés:
- A puncshoz a vörösbort és a vizet lábasba öntjük, beletesszük a felkarikázott gyümölcsöket, a fűszereket, és forrástól számítva 15 percig kis lángon főzzük. Leszűrjük és kihűtjük.
- A tésztához az áfonyát és a mazsolát negyedórára rumba áztatjuk. A pisztáciamagokat durvára vágjuk.
- A cukrot a vajjal kihabosítjuk, megsózzuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat és a tejet.
- Hozzáforgatjuk a sütőporral, aprított pisztáciával, reszelt citrushéjakkal vegyített lisztet, az áfonyát és a mazsolát a rummal együtt.
- A tésztát az olajjal vékonyan kikent kuglófformába öntjük, majd a forma alját megütögetjük, hogy a tésztamasszában ne maradjon légbuborék,. Előmelegített sütő alsó harmadában megsütjük. (Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
- A kuglófot a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle. Ha szükséges, egyenesre vágjuk a formából kitüremkedő tésztát. Tortarácsra tesszük, és még melegen, kis adagokban megöntözzük kb. 1 dl punccsal. A kuglófot teljesen kihűtjük.
- 2 evőkanálnyi puncsot felforrósítunk, a tűzről levéve simára keverjük benne a porcukrot, és bevonjuk vele a kuglóf tetejét. A többi puncsot felmelegítjük, és a süteményhez kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc