2013. december 1., vasárnap

Puncsos kuglóf


 


A kuglóf igazi teasütemény – nagyon szeretem, bár eddig még csak kétszer sütöttem. Most megint kedvet kaptam hozzá, de advent 1. vasárnapjára ünnepibb ízekbe akartam „öltöztetni”. Kicsit azonban bátortalan voltam a punccsal való meglocsolással, ezért én egyszerre csak 0,5 dl-t löttyintettem a kuglófra, szeletelés után viszont még meglocsoltam egy kicsit.
Kellemes, ebéd utáni desszert kerekedett belőle, igazi, telet idéző hangulatú sütemény.






Hozzávalók 1 literes kuglófformához:

Puncshoz:
1 kis görög narancs
½ citrom
3,75 dl félédes vörösbor
1,5 dl víz
6 dkg cukor
2 szegfűszeg
½ fahéjrúd

Tésztához:

20 dkg liszt

12,5 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj

2 tojás

½ cs. sütőpor

egy csipet só
0,6 dl tej
 

1 ek. aszalt áfonya
1 ek. mazsola
20 ml barna rum

1 kis görög narancs reszelt héja
1 kis citrom reszelt héja
2 ek. sózatlan pisztácia

napraforgóolaj a forma kikenéséhez

Mázhoz:
15 dkg porcukor
2 ek. puncs

elkészítés:

  1. A puncshoz a vörösbort a vízzel, a felkarikázott gyümölcsökkel és a fűszerekkel lábasba tesszük, 15 percig kis lángon forraljuk, majd leszűrjük és kihűtjük.
  2. A tésztához az áfonyát és a mazsolát negyedórára rumba áztatjuk. A pisztáciamagokat durvára vágjuk.
  3. A cukrot a vajjal és a sóval robotgéppel kihabosítjuk, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd a tejet, és hozzáforgatjuk a sütőporral, aprított pisztáciával, reszelt citrushéjakkal elvegyített lisztet, valamint az áfonyát és a mazsolát a rummal együtt.
  4. A tésztát az olajjal vékonyan kikent kuglófformába öntjük, majd a forma alját megütögetjük, hogy a tésztamasszában ne maradjon légbuborék,. Előmelegített sütő alsó harmadában megsütjük. (hurkapálcával ellenőrízzük, hogy átsült-e.)
  5. A kuglófot a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle. Ha az alja nem egyenletes, akkor egyenesre vágjuk, és tortarácsra tesszük. A tetejét még melegen, kis adagokban megöntözzük kb. 1 dl punccsal, és a kuglófot teljesen kihűtjük.
  6. 2 evőkanálnyi puncsot felforrósítunk, a tűzről levéve simára keverjük benne a porcukrot, és bevonjuk vele a kuglóf tetejét. A többi puncsot felmelegítjük, és a süteményhez kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc