2015. július 17., péntek

Sárgabarackos kifli









Nagyon régóta terveztem, hogy én is elkészítem ezt a tetszetős külsejű péksütit. Most jött el az ideje, mert a kánikula után nemrég enyhülést hozott egy hidegfront, és ilyenkor rögtön kelt tésztát kell enni. :D Mivel volt itthon sárgabarackom, így azzal töltöttem meg. Utólag kicsit sajnáltam, hogy csak kis adagot készítettem, mert annyira finom volt, hogy szívesen ettem volna belőle többet is.
Eredetileg téglalap alakúra kell kinyújtani a tésztát, de én a kerek forma mellett döntöttem, és menet közben alakult ki, hogy kifliszerűre hajlítom. Úgyhogy nem is lőttem nagyon mellé. Bár ilyen módon nem pont úgy érvényesül a csíkozás, mint a hagyományos forma esetében, de szerintem így is szépek ezek a csíkoskák. :) Én legalábbis 15 fotót látva róla sem tudom megunni. :D De nincs mese, sürgősen le kell jönnöm a szerről! :D :D









Hozzávalók 6 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg cukor
¼ mk. só
1 egészen kis tojás
3 dkg vaj
1,7 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
porcukor a szóráshoz
1 ek. vaj a kenéshez

Töltelékhez:
30 dkg sárgabarack (tisztítva, magozva mérve)
5 dkg cukor
2 ek. citromlé
1,5 dkg étkezési keményítő
1 dkg vaj
1,5 dl víz

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés langyos tejjel, 1 dkg cukorral és egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a villával előzőleg felvert szoba-hőmérsékletű tojást, a maradék tejben felolvasztott és langyosra hűlt vajat, és könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez a meghámozott barackokat feldaraboljuk, 1 dl vízben a citromlével együtt felforraljuk.
  4. A keményítőt csomómentesre keverjük a maradék vízben, és a barackhoz keverjük. Folyamatosan kevergetve besűrítjük, és a tűzről levéve beledolgozzuk a vajat. Teljesen kihűtjük.
  5. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, 10 perc pihentetés után lisztezett deszkán mindegyiket 18 cm átmérőjű körré kinyújtjuk.
  6. A közepükre halmozzuk a puding állagú tölteléket, a tőle jobbra lévő tésztarészt éles késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
  7. A tölteléktől balra eső, egyben maradt részt a töltelékre hajtjuk, majd tovább gurítjuk a csíkozott részre, kiflihez hasonlóan meghajlítjuk, majd megfordítjuk, hogy a csíkok felül legyenek.
  8. A töltött süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabb, és letakarva további félórát kelesztjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  9. Tetejüket még forrón megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, majd rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Barackkrém helyett kockára vágott sárgabarackkal is meg lehet tölteni a kiflit.
















































Ihletadó recept: Jáde konyhája