2012. július 31., kedd

Rizses lecsó kolbásszal










 
A Kutyafül a múltkor finnyogva piszkálta ki a lecsóból a paradicsom héját, mondván, ő ezt az összesündörgőzöttet nem igazán szereti. Hozzátette, hogy csempészhetnék a lecsóba legközelebb rizst is. Oké, nó problémó, megkapja, ha ezt akarja. A gondolatot tett követte, és következő alkalommal hámozott paradicsomból készült az én kis csillagom lecsója, és tettem bele rizst, sőt még kolbászt is. Vigyorgott, miközben ette - de én is, mert azóta imádom a lecsót.











Hozzávalók 2 személyre:

5 zöldpaprika
4 paradicsom
½ szál hegyes erős paprika
15 dkg enyhén csípős, füstölt szárazkolbász vagy lecsókolbász
8 dkg rizs
1 nagy fej vöröshagyma
1 tk. fokhagymakrém vagy 4 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. cukor (ha a paradicsom nem elég édes)

½ ek. mangalicazsír

elkészítés:

  1. A megmosott paradicsomok felületét 3 helyen bemetsszük, mély tálba tesszük, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi. 1 perc elteltével kivesszük a vízből, lehúzzuk a héjukat, a húsukatt pedig felkockázzuk.
  2. A magházuktól megfosztott kétféle paprikát vékonyan felkarikázzuk, és a paradicsommal együtt tálba tesszük. Megsózzuk és jól átforgatjuk.
  3. A kolbászról lehúzzuk a héját, hosszában félbevágjuk és felszeleteljük. Egy serpenyőben a zsíron addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje, majd szűrőkanálba téve, hagyjuk, hogy a zsír lecsepegjen róla. A kolbászdarabokat félretesszük.
  4. A visszamaradt kolbászzsíron megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a fokhagymakrémet (vagy az áttört fokhagymát), a pirospaprikát.
  5. Visszatesszük a tűzre, a zöldségeket a hagymás alaphoz keverjük, és fedő alatt, kis lángon pároljuk. Időnként megkeverjük.
  6. Ha a zöldségek már eléggé szétfőttek, fedő nélkül addig főzzük, amíg a leve be nem sűrűsödik.
  7. Miközben a lecsó készül, a rizst lábasba öntjük, pici zsíron átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, ami a rizs mennyiségének a másfélszerese, és fedő alatt, egészen kis lángon főzzük. (Közben nem kell keverni.)
  8. Ha a rizsszemek már majdnem teljesen megpuhultak, elzárjuk alatta a gázt, és fedő alatt hagyjuk készre főni.
  9. A kész lecsóhoz hozzákeverjük a rizst és a kolbászt, utánasózzuk és/vagy cukorral ízesítjük, ha szükséges, és friss házi kenyérrel együtt tálaljuk.

Megjegyzés:
Ha nagyobb méretű zöldségekből készítjük, akkor az étel 4 személyre is elegendő lehet.

























2 megjegyzés:

  1. Hogy én milyen nagyon szeretem a lecsót! ♥ Alighanem, főzök is egy nagyobb adagot, de addig is, míg elkészül, szívesen megkóstolnám a tiédet, mert nagyon finomnak néz ki. :) Muszáj lesz letesztelnem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már én is. :D Klassz, hogy szinte egyszerre főztünk lecsót, ill. sütöttünk hozzá hagymás kenyeret, úgyhogy ez a mai különösen érdekes és jó csere lesz közöttünk. ;) Az én ablakom már nyitva, és remélem, a tiéd is, mert megy a tesztlecsó. :D

      Törlés