2015. január 30., péntek

Karajszelet pirított hagymabundában petrezselymes sült burgonyával, mustáros tejföllel






Az egyik szupermarket polcán rám köszönt egy dobozka pirított hagyma, és mivel még sosem láttam előre gyártottat, úgy megörültem neki, hogy azonnal a kosaramba tettem. Nem mintha én itthon nem tudnék hagymát pirítani. :D Nem is egyszer előfordult már, de jó néhány fej hagymát meg kell ahhoz sütni, mire egy kisebb kupac összegyűlik, ráadásul csak kisebb adagokban tehetjük a serpenyőbe, különben egy örökkévalóságig tart, mire elkészül. Nem szakad ránk az ég, ha néha készen vesszük, pláne ha a (remélhetőleg tényleg) bio változatot részesítjük előnyben. Persze azért a mustáros sertésszűzhöz mindenképpen saját pirítású hagyma kell. :)
Amikor ezt a hagymát megvettem, még nem tudtam, mihez fogom felhasználni. Most jött el az ideje az ötletelésnek. Karajt nem mostanában ettem, és amikor a fagyasztóban megláttam, megkívántam. Nem akartam túlbonyolítani, most leginkább rántott hús formájában ettem volna meg szívesen. Közben észrevettem a spájzpolcon gubbasztó műanyag dobozos pirított hagymát is. „Miért ne lehetne ezeket összeházasítani?” - ötlött fel bennem a nagy kérdés. Úgy rémlett, mintha már láttam volna valahol ilyen panírt. A gondolatot tett követte, és pár pillanat múlva azon kaptam magam, hogy már össze is kevertem egy maréknyi hagymát a zsemlemorzsával.
Az eredménnyel nagyon elégedett voltam – és itt nem a hagyma+zsemlemorzsa „vegyületre” célzok. :D Amúgy is szeretem különböző panírozással feldobni a sima rántott húst/sajtot vagy akár a zöldségeket, így most a pirított hagymának hála egy újfajta bundának való született, legalábbis az én konyhámban ez most újnak számít. :)





Hozzávalók 4 személyre:

Rántott húshoz:
4 db ujjnyi vastag sertéskaraj (40-50 dkg)
őrölt zöld bors

2 tojás
15 dkg zsemlemorzsa
7 dkg pirított hagyma (dobozos vagy üveges)
liszt
kevés kókuszzsír a sütéshez

Körethez:
1,2 kg krumpli
2 ek szárított petrezselyemzöldje

mangalicazsír a sütéshez

Mártogatóhoz:
4 ek tejföl
1 jó ek mustár

elkészítés:

  1. A hússzeleteket megmossuk, leszárítjuk, 2 ív folpack között kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon meghintjük borssal. Kicsit állni hagyjuk.
  2. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, és forró zsírban aranybarnára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, megsózzuk, megszórjuk szárított petrezselyemzölddel, és alaposan összerázzuk.
  3. Miközben a köret készül, a tojást villával felverjük és megsózzuk. A pirított hagymát egy evőkanál hátával finomabbra törjük és elvegyítjük a zsemlemorzsával.
  4. A húsokat lisztbe, tojásba, majd a hagymás morzsába forgatjuk, és egy nagyobb serpenyőben, kevés felhevített kókuszzsíron, először kis, majd közepes lángon egyenként, mindkét oldalukon 2 perc alatt pirosra sütjük (közben pótoljuk a zsiradékot). Papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot.
  5. A tejfölt elkeverjük a mustárral, és a sült burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.