Sajnos mifelénk ritkán lehet kapni jalapeño paprikát, és eddig csak egyszer fordult elő, hogy vettem. Akkor viszont 3 ételhez is felhasználtam, amik felkerültek a blogra. Azóta feledésbe merült a csilipaprikának ez a fajtája, és nem is figyeltem a boltok polcain. De azért gyanítom, hogy ha lehetett volna kapni, feltűnt volna a zöldségek között.
Most megint kedvet kaptam hozzá, sőt egészen pontosan a mexikói konyha 2-3 ételéhez, amelyeknek természetesen elengedhetetlen kelléke ez a kis duci paprika. :) Persze, hogy sehol sem árulták, akárhol is kerestem. Még az olajban eltett változatot sem találtam. Szárított, tört vagy őrölt formában pedig nem lett volna az igazi. Végül a közeli nagyváros egyik bevásárlóközpontjában végre a kosaramba tehettem. Hála a hétvégi rossz időnek, amikor is a kerti grillezés és a betervezett kirándulás helyett átruccanhattunk a szomszéd városba, csak hogy mégis kimozduljunk, de fedett terepen töltsük az időt.
2 doboz jalapeñoval gazdagabban végre nekiállhattam az eltervezett recepteknek. Bár az olajban eltett csilit nem nevezném igazi receptnek, de a felhasználásával készült ételeket már annál inkább. :D Arról nem is beszélve, hogy ez az üveges változat jó szolgálatot tud tenni, ha nem jutunk friss paprikához, és így is felhasználhatjuk többféle ételhez.
Most megint kedvet kaptam hozzá, sőt egészen pontosan a mexikói konyha 2-3 ételéhez, amelyeknek természetesen elengedhetetlen kelléke ez a kis duci paprika. :) Persze, hogy sehol sem árulták, akárhol is kerestem. Még az olajban eltett változatot sem találtam. Szárított, tört vagy őrölt formában pedig nem lett volna az igazi. Végül a közeli nagyváros egyik bevásárlóközpontjában végre a kosaramba tehettem. Hála a hétvégi rossz időnek, amikor is a kerti grillezés és a betervezett kirándulás helyett átruccanhattunk a szomszéd városba, csak hogy mégis kimozduljunk, de fedett terepen töltsük az időt.
2 doboz jalapeñoval gazdagabban végre nekiállhattam az eltervezett recepteknek. Bár az olajban eltett csilit nem nevezném igazi receptnek, de a felhasználásával készült ételeket már annál inkább. :D Arról nem is beszélve, hogy ez az üveges változat jó szolgálatot tud tenni, ha nem jutunk friss paprikához, és így is felhasználhatjuk többféle ételhez.
Hozzávalók egy kis befőttesüveghez:
6 jalapeño paprika (zöld és piros vegyesen)
olívaolaj
elkészítés:
- A villával előzőleg több helyen megszurkált paprikákat sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olívaolajjal.
- A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és félidőben egyszer megforgatva a paprikákat addig sütjük, amíg a héjuk kicsit meg nem feketedik (ne süssük szenesre!).
- A megsült zöldségeket tálba tesszük és letakarjuk folpackkal. Negyedóra elteltével lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat, majd a húsukat csíkokra vágjuk.
- A paprikacsíkokat csírátlanított befőttesüvegbe tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, lezárjuk, és felhasználásig vagy max. 3 hétre hűtőbe tesszük.
sütési mód: grill (felülről a 2. sínen)
sütési idő: kb. 30 perc
Tipp:
A paprika mellé fokhagymát és fűszernövényeket is tehetünk az olajba.
Felhasználása:
Szószokhoz, dipekhez, salátákhoz, húsok ízesítésére, ragukhoz, stb.
Az eltevésre használt olajat húsok pácolásához, salátákhoz, mártások, szószok készítéséhez, kenyér pirításához, stb. is használhatjuk.
Az eltevésre használt olajat húsok pácolásához, salátákhoz, mártások, szószok készítéséhez, kenyér pirításához, stb. is használhatjuk.
Receptek olajban eltett, sült jalapeño paprikával: