2022. április 15.

"Fűrészpor" sütemény

 

 


 

Ezt a nem éppen ünnepi, hanem inkább vicces nevű, egyszerű, ám meglehetősen finom süteményt a nagynéném látogatására készítettem. Az alkalom számomra nem csak azért örömteli, mert először járt az új otthonunkban, hanem azért is, mert az itteni sütőben ezt megelőzően mindössze egyszer sütöttem süteményt. Szerencsére, sem a linzer, sem a kevert tészta kapcsán nem kellett csalódnom. :)
A jópofa elnevezés (németül Sägespäne; ejtsd zégespéne) – szerintem a képek alapján is jól láthatóan – abból fakad, hogy a süti tetején lévő pirított kókuszos réteg látványra és állagra a fűrészporra emlékeztet. Szerencsére az íze igencsak különbözik tőle! :D Sőt, igazából annyira finom, hogy szerintem a jövőben minden évben színpadra lép nálam. Mindenkit meggyőzött, aki eddig kóstolta, úgyhogy nem csoda, hogy gyors egymásutánban háromszor is megörvendezettem vele magunkat. Picit persze a saját ízlésemre szabtam az arányok tekintetében, mert a videós recept alapján kevésnek ítéltem a krémet.
Tény, hogy nem szívesen használok kész krémporokat, de ezúttal – részben az időhiány, részben a kíváncsiság miatt – kivételt tettem, ezért pikkpakk elkészíthető édességet választottam. A krémhez javasolt Paradies Creme nálunk Aranka krém néven fut (ilyet eddig még sosem vettem), tehát szerencsére gond nélkül helyettesíteni tudtam. Persze működik főzött krémmel is, de az kicsit más jellegű azért. Mindenképp ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni benne. Húsvétra tökéletes választás. ;)

 



Hozzávalók kb. 28x18 cm-es tepsihez:

a tésztához:
3 tojás
8 dkg cukor
7,5 dkg finomliszt
2,5 dkg holland kakaópor
½ cs. sütőpor
12,5 dkg vaj

a krémhez:
30 dkg tejföl
3 dl habtejszín
2,5 dkg cukor
1 ek. vaníliapaszta vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 cs. Aranka vaníliás krémpor (német nyelvterületen élőknek Paradies Creme)

a „fűrészporhoz”:
5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg cukor

elkészítés:
  1. A tésztához a tojást a cukorral kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet és a langyosra hűlt olvasztott vajat.
  2. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez a tejfölt a kétféle cukorral, a krémporral és a habtejszínnel 3 percig keverjük, majd egyenletesen elosztjuk a tésztán.
  4. A kókuszmorzsához a vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a cukrot, és kevergetve világosra pirítjuk. Kihűtjük.
  5. A „fűrészport” egyenletesen a süteményre szórjuk, kissé lenyomkodjuk, majd hűtőben 1-2 órát (de az sem baj, ha másnapig) dermesztjük. Felszeleteljük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc