2012. november 9.

Rongyos kifli

 

 


 
Most, hogy itt az ősz, az ember szívesen eszik olyan ételeket, amik tartalmasabbak. Főleg a nyári fogyókúra után. Na nem mintha a zsírpárnák növelése olyan örvendetes dolog lenne, de ilyenkor valahogy ösztönösen készülünk a télre. Pár hét óta én is megint minden vasárnap megsütöm a hétre való kenyeret vagy egyéb péksüteményt. Most erre a kiflire esett a választás, mert ezt a fajta hajtogatásos módszert még sosem próbáltam. Kíváncsian vártam hát az eredményt. :) A kisült kifli nagyon tetszett nekem, hiszen majdnem ugyanúgy foszlik, mint a croissant. Az elkészítése, bár nem bonyolult, kicsit időigényes, de megéri molyolni vele. ;)
A tetejüket lekenhetjük tojással, megszórhatjuk szezámmaggal, ám én ezt az utolsó két műveletet nemes egyszerűséggel elhagytam, és már csak akkor csaptam a homlokomra, amikor majdnem kisültek. Sebaj, ez semmit sem vont le az értékükből, és így a tojás használatát is megspóroltuk! :)

 


Hozzávalók 24 darabhoz:

50 dkg finomliszt
1 ek. cukor
1 ek. só
2 dkg vaj a dagasztáshoz
2,5 dkg friss élesztő
kb. 4 dl tej
10 dkg lágy vaj a hajtogatáshoz
5-6 ek. olvasztott vaj a kenéshez

elkészítés:
  1. 1 dl langyos, cukros tejben – 1 evőkanál lisztet is hozzáadva – simára keverjük az élesztőt, és letakarva hagyjuk felfutni.
  2. A sóval vegyített többi liszthez öntjük a felfutott élesztőt, a többi langyos tejet, és robotgéppel közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle, miközben a puha vajat is beledolgozzuk. A tésztát vékonyan kivajazott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman lisztezett munkalapon 38x32 cm oldalhosszúságú téglalapra nyújtjuk, megkenjük kb. 2,5 dkg lágy vajjal, majd minden irányból behajtjuk úgy, hogy a hajtások középen találkozzanak, és kicsit fedjék egymást. A tésztát a hajtással lefelé fordítjuk, 90°-kal elforgatjuk, és letakarva 15 percet pihentetjük. A 3. pontban leírtakat még 3-szor ismételjük (nyújtás, vajazás, behajtogatás, pihentetés).
  4. A meghajtogatott tésztát kevés liszttel hintett munkalapon 54x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, és megkenjük vajjal.
  5. A tésztát vízszintesen félbevágjuk, és az így kapott 2 db 54x20 cm-es tésztasávot 6-6 téglalapra szeljük. Ezek mindegyikét átlósan kettévágjuk, ami így 12-12 tésztaháromszöget ad ki, és amelyeknek az alapja 9 cm széles.
  6. Mindegyik háromszöget az alapjánál fogva feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
  7. A kifliket lekenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón átkenjük a megmaradt vajjal, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés:
Aki esetleg emlékszik az ehhez a recepthez tartozó korábbi béna fotókra, annak üzenem, hogy ezt a kiflit – a fenti dátumhoz képest bő 11 évvel később – kicsit átdolgozva újrasütöttem, és a régi fotókat is lecseréltem. A liszt mennyiségén nem változtattam, de több folyadékot, valamint egy kis vajat is adtam hozzá. A hajtogatáshoz pedig nem olvasztott, hanem puha vajat, és abból is kicsit többet használtam, mint első alkalommal. A tészta így lágyabb, és könnyebben nyújtható lett, ami légiesebb belsejű és mennyiségre kétszer annyi kiflit eredményezett, mint sok évvel korábban. :)