2016. augusztus 2., kedd

Csirkés-pórés kölespiláf







Pár hónapja nagyon rákaptunk a kölesre, a Kutyinyek kedvéért szinte futószalagon gyártottam belőle a különböző ételeket, de főleg a pirított hagymával és kukoricával kevert köretnek valót. Aztán leálltam. Mostanáig. Mert most ismét kölest vettem elő a spájzpolcról, és ezt az egytálételt dobtam össze belőle. A kölesnek hála laktató és finom ebéd lett az eredmény. :)
Bár a piláf eredetileg rizzsel készül, de mivel az helyettesíthető kölessel, így szerintem nyugodtan nevezhetjük ezt a változatot is piláfnak. :)









Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé
25 dkg hántolt köles
15 dkg kockázott, pácolt, füstölt császárszalonna

15 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
15 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 g grillcsirke fűszerkeverék

2,5 dl zöldség- vagy húsalaplé
2,5 dl víz
3 ek. kókuszolaj vagy olvasztott mangalicazsír

elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt húst 1 cm x 1 cm-es kockákra vágjuk, beszórjuk a fűszerkeverékkel, alaposan összeforgatjuk, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A szalonnát zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje, majd kivesszük a zsírból, és félretesszük.
  3. A megtisztított sárgarépát egy nagyobb lábasban a szalonnazsíron 1-2 percig dinszteljük. Hozzáadjuk az alaposan átmosott kölest, felengedjük a vízzel és az alaplével, nagy lángon felforraljuk, majd majdnem teljesen lefedve, kis lángon puhára főzzük. Ha nem puhult meg, lefedve hagyjuk pár percig.
  4. Közben a megtisztított pórét hosszában félbevágjuk, felszeleteljük, és kevés sóval ízesítve, az olajon megdinszteljük. Rátesszük a húst, fehéredésig sütjük, majd hozzákeverjük a kölest, megsózzuk és tálaljuk.

Tipp:
Az ételt zöldborsóval, kukoricával is dúsíthatjuk.
Ha marad belőle, tejföllel elkeverve egy kicsit krémesebb állagú ételt kapunk. Nekem így még jobban is ízlik.




























A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent csirkés-pórés-köleses egytál néven.