2013. december 21.

Karácsonyi süveg torta





Ezt a tortát ugyanabban a kis újságban láttam, amelyikben a rum-golyót. Annyira megtetszettek ezek a pici süvegek, hogy rögtön el is határoztam, hogy karácsonyra előrukkolok vele. Bevallom, én minden egyes süveg készítése közben jókat kuncogtam, mert nagyon jó móka volt kialakítani a kis sapikat. Játékos kedvem lett egész napra. :)
Sajnos nem tudtam megvárni, mire a torta tetején a máz teljesen megköt, mert rohamosan sötétedett, ezért fotózáskor picit még lágy volt a csoki.
A tésztát ketté is vághatjuk és a két lap közé csokikrémet is tölthetünk. De muffinformában is megsüthetjük és rejthetünk bele kisebb meglepetést is (pl. töltött csokidarabkát), mert ezek a süvegek többféle sütin, egyenként is jól mutatnak. Ez a tészta nagyon finom, az elkészítése pedig olyan egyszerű, hogy akár a gyerekeket is bevonhatjuk a sütésbe.

Én ezzel a tortával kívánok minden kedves Olvasómnak békés, szeretetteljes Karácsonyt,
jókedvet és persze finom falatokat az ünnepi asztalra! :)






Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
½ cs. sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
20 dkg reszelt alma
10 dkg puha vaj
3,5 dkg marcipánmassza
10 dkg porcukor
1 tk. vanília esszencia vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 kis tojás
5 dkg reszelt étcsokoládé

Tetejére:
10 dkg ét tortabevonó

Díszítéshez:
kb. 7,5 dkg marcipánmassza
1 mk. piros ételfesték
2,5 dkg cukor (elhagyható, ha a marcipánmassza elég édes)
6 db cukorgyöngy
1 kis tubus díszítő, fehér cukormáz (Dr. Oetker)

elkészítés:

  1. A vajat összedolgozzuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánnal, a vanília esszenciával, és fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot.
  2. A tojásokat robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk, majd belekeverjük a sütőporral, fahéjjal vegyített liszttel, a reszelt csokoládét és az almát.
  3. A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!). A tésztát kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából és tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk vele a sütemény teljes felületét, dermedni hagyjuk, majd a cukormázból csíkokat rajzolunk a tortára.
  5. A marcipánt, ha nem elég édes, összegyúrjuk a porcukorral, majd kiveszünk belőle 6 dekányit, és belegyúrjuk a piros ételfestéket.
  6. A maradék (nálam 1,2 dkg) színezetlen marcipánból 12 db borsónyi golyócskát gyúrunk, majd ellapítjuk őket. Ezek lesznek a cipőcskék.
  7. A piros marcipánból 6 db, 1 dkg-os kis süveget formázunk, amelyek aljára egy-egy pár ovális marcipáncipőcskét nyomunk, tetejükre pedig cukorgyöngyből bojtot ültetünk.
  8. A cukormázzal körben megmintázzuk a süvegek szélét, és száradás után körben elhelyezzük a tortán. Tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc