2014. október 22., szerda

Gombás-szalonnás tészta






Olyan szép gombát lehetett kapni a zöldségesnél, hogy nem bírtam ott hagyni, és úgy éreztem, a Kutyafül örülne, ha a hosszúra nyúlt munkanap után olyan étellel lepném meg, amit nagyon szeret. Hozzá is fogtam a tésztagyúrásnak, és nem sokkal később már ki is főtt a házi szélesmetélt. A gombát pedig egy kis szalonnával és hagymával felturbózva tejszínesen készítettem el. Nagy volt az öröm, amikor ezt tálaltam vacsorára. :)





Hozzávalók 3-4 személyre:

házi készítésű szélesmetélt
40 dkg csiperkegomba (lehetőleg kisebb fejek)
15 dkg füstölt császárszalonna (húsosabb fajta)
1 fej vöröshagyma
2 ek mangalicazsír
őrölt fehér bors

3,5 dl víz
2,5 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő

elkészítés:

  1. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk vagy negyedeljük és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk és nagyon vékonyra felszeljük.
  3. A szalonnát felcsíkozzuk, 1 evőkanál zsíron kissé megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát és megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a gombát, 2-3 percig sütjük, majd sózzuk-borsozzuk, felengedjük vízzel és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi.
  5. Ekkor szépen elosztva rászórjuk a keményítőt, alaposan összekeverjük, hozzáöntjük a tejszínt és besűrítjük az ételt.
  6. A tésztát bő, lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, meleg vízzel átmossuk, majd 1 evőkanál mangalicazsíron egy nagy serpenyőben megfuttatjuk, hozzákeverjük a gombás-szalonnás mártást és tálaljuk.