2024. május 2.

Mézes-mustáros aszalt paradicsom salsa


 


 
Rákattantunk a hamburgerre, vagy legalábbis a (majdnem) húsmentes változatára. Kezdetben elég póriasra csináltam, mert csak az itthon épp fellelhető hozzávalókat használtam, de aztán kitaláltam, hogy pakoljuk meg mézzel bolondított aszalt paradicsommal, mert az tuti nyerő. Így hát vettünk 2 üveggel (nyilván nem a 2000 Ft-os!!! változatból), és 4 nap leforgása alatt mindkettőt bekebeleztük. :D Persze nem magában – mert az úgy nekem nem finom –, hanem a fent említett mézes „pácban”, egy kis mustárral, lila hagymával és zöld fűszernövényekkel karöltve. „Sajnos” tényleg nyerőnek bizonyult az ötlet, így gyorsan elfogyott a lesütött hambizsömi mennyiség is. :D

 


Hozzávalók:

10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 fej lila hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 ágacska friss vagy 1 ek. szárított oregánó
4 ágacska kakukkfű vagy 1 tk. szárított (nálam kétféle)
4-5 levélke friss vagy 1 tk. szárított bazsalikom
őrölt színes bors
3 dkg dijoni mustár
1 tk. magos dijoni mustár
1 jó ek. (3,5 dkg) akácméz vagy agavé szirup
só (elhagyható)

elkészítés:
  1. A kétféle mustárt tálba tesszük, és mézzel, színes borssal (pici sóval) ízesítjük.
  2. Az aszalt paradicsomot szűrőbe vagy szitába szedjük, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla az olaj. Ezután felaprítjuk, és a mézes mustárhoz adjuk.
  3. A friss zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, a száraikról letépkedjük a levélkéket, és felaprítjuk.
  4. A lila hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük, és a zöldfűszerekkel együtt az aszalt paradicsomhoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk, majd lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés/tipp:
A kész salsát fogyaszthatjuk szendvics vagy snack feltétjeként, használhatjuk hamburgerbe, vagy pirítósra is kenhetjük, esetleg tortilla chips mártogatója is lehet.
Méz helyett agavé szirup használatával vegánosítható. ;)