Nemrégiben megláttam a Youtube-on egy tetszetős kelt tészta receptet, és bár elkészítettem, de a megfelelő sütőforma híján nem lett olyan szép magas. Így aztán a posztolás még várat magára. Mivel azonban maga a tészta szeretni valóra sikeredett, továbbgondoltam, és szó szerint ez a csigakenyér sült ki belőle. :) Igaz, kicsit időigényesebb, de egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. (Nem muszáj egy napra időzíteni a tészta hajtogatását és a sütést is, hiszen a blundel jól elvan a hűtőben 1 éjszakát.)
Már nagyon szerettem volna blogos recepthez felhasználni legnagyobb kedvencünket, a füstölt pasta filatát, amit szintén Gabriella sajtkészítő tudományának köszönhetünk. :) Ebből a sajtból hetente venni szoktunk, és bizony kínosan ügyelek rá, hogy a két rendelés között ne maradjunk sajt, sőt konkrétan pasta filata nélkül. :D Most majdnem így lett, mert az én hibámból nem vettünk eleget, hiába jelezte Gabi, hogy a sajtkészítésben most 1 hét kimarad. De azért megnyugtatott, hogy ha nagyon kéne, biztos talál majd valami áthidaló megoldást, amivel kihúzhatjuk a következő vételig. :D Két nap elteltével, látva az egy rúdnyi sajtocskánk gyors fogyását, pánikszerű hangulatban írtam neki, hogy igénybe venném azt az „áthidaló megoldás”-t, mire ő trappista sajtot ajánlott fel.
Oké, az is jó, csak Gabi-sajt legyen! :D Mire azonban az elhozatalra került a sor, a szatyorba mégsem trappista, hanem az imádott pasta filata került. :D Örök hálám érte! ;)
Ez az olasz sajtféleség egyébként a gyúrt sajtok családjába tartozik, és nagyon jól reszelhető, olvasztható, sőt rántani is kiválóan lehet. Az imádni való élesztős-leveles tésztába csempészve pedig olyan szinten eteti magát, hogy legszívesebben minden nap ezt reggeliznénk. :)
Hozzávalók 2 db 16 cm-es kapcsos tortaformához:Már nagyon szerettem volna blogos recepthez felhasználni legnagyobb kedvencünket, a füstölt pasta filatát, amit szintén Gabriella sajtkészítő tudományának köszönhetünk. :) Ebből a sajtból hetente venni szoktunk, és bizony kínosan ügyelek rá, hogy a két rendelés között ne maradjunk sajt, sőt konkrétan pasta filata nélkül. :D Most majdnem így lett, mert az én hibámból nem vettünk eleget, hiába jelezte Gabi, hogy a sajtkészítésben most 1 hét kimarad. De azért megnyugtatott, hogy ha nagyon kéne, biztos talál majd valami áthidaló megoldást, amivel kihúzhatjuk a következő vételig. :D Két nap elteltével, látva az egy rúdnyi sajtocskánk gyors fogyását, pánikszerű hangulatban írtam neki, hogy igénybe venném azt az „áthidaló megoldás”-t, mire ő trappista sajtot ajánlott fel.
Oké, az is jó, csak Gabi-sajt legyen! :D Mire azonban az elhozatalra került a sor, a szatyorba mégsem trappista, hanem az imádott pasta filata került. :D Örök hálám érte! ;)
Ez az olasz sajtféleség egyébként a gyúrt sajtok családjába tartozik, és nagyon jól reszelhető, olvasztható, sőt rántani is kiválóan lehet. Az imádni való élesztős-leveles tésztába csempészve pedig olyan szinten eteti magát, hogy legszívesebben minden nap ezt reggeliznénk. :)
a tésztához:
24 dkg kenyérliszt
6 dkg finomliszt
4 dkg cukor
1 tk. só
1 tojás
5 g porélesztő
kb. 1,5 dl hideg tej
15 dkg vaj
a töltelékhez:
15 dkg füstölt sajt (nálam házi füstölt pasta filata)
4 dkg tejföl
2 ek. felvert tojás
továbbá:
1 kis tojás a kenéshez
olvasztott vaj a kenéshez
aprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz
elkészítés:
- A cukorral, sóval, porélesztővel vegyített lisztkeverékhez hozzáadjuk a felvert tojást, a tejet, és villával összekeverjük. A tésztát robotgéppel, majd kézzel jól kidagasztjuk, végül beledagasztunk 3 dkg puha vajat. Gömbölyűre formázzuk, és folpackba csomagolva, fél órát mélyhűtőben pihentetjük.
- A többi vajat 6 szeletre vágjuk. 4 szeletet a hosszabbik oldalukkal egymás mellé fektetünk egy ív sütőpapírra, a másik két darabot pedig függőlegesen melléjük helyezzük.
- A sütőpapírt a vajra hatjuk úgy, hogy a behajtott papír a vajnál nagyobb: 20x15 cm oldalhosszúságú legyen. A vajat ezután akkorára nyújtjuk, hogy kitöltse a papírt. Hűtőbe tesszük.
- A lehűtött tésztát liszttel hintett munkalapon 32x22 cm-esre kinyújtjuk, és úgy fordítjuk, hogy egy fekvő téglalapot lássunk magunk előtt.
- A sütőpapírból kicsomagolt vajlapot álló helyzetben a tészta közepére fektetjük, és mindkét irányból ráhajtjuk a tésztát. Az alul és felül lévő széleket jól lenyomkodjuk.
- A tésztát ezúttal a fentinél nagyobbra nyújtjuk. A rövidebbik oldalánál fogva, mindkét irányból középre hajtjuk, majd a tészta egyik felét ráhajtjuk a másikra. Deszkára tesszük, és folpackba csomagolva, 20 percet hűtőben pihentetjük.
- A tésztát fekvő helyzetben magunk elé tesszük, majd a fenti módon kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Ezután ismét hűtjük, nyújtjuk és hajtogatjuk.
- A tésztát végül 32x16 cm-esre nyújtjuk, és így tesszük a tálcára. Folpackkal lefedve, ismét 20 percet hűtjük.
- A két rövidebb oldalát egyenesre szabjuk, majd hosszában, középen kettévágjuk. A kapott darabokat is kettévágjuk. Így 4 db 30x4 cm-es tésztacsíkot kapunk.
- A töltelékhez a tejfölt elkeverjük bő 1 evőkanál felvert tojással, és megkenjük vele a tésztacsíkok egyik oldalát. Mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal, és kissé lenyomkodjuk.
- Egy tésztacsíkot felgöngyölünk, hozzáillesztjük a következőt, és az első tekercs köré kanyarítjuk. A sajtos csigát az alján és az oldalán is vajjal kikent kapcsos tortaformába tesszük. Így készítjük el a másik csigát is, és folpackkal+konyharuhával lefedve, meleg helyen 2 óra alatt megkelesztjük.
- A tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük.
- A csigákat még forrón átkenjük olvasztott vajjal, és a formából kivéve, tortarácson hagyjuk langyosra hűlni. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc