2020. június 30.

Málnás joghurttorta Oreoval







A pár évvel ezelőtt elültetett málnabokrunk nagyon beindult, szinte naponta járunk ki a telkünkre szüretelni. Hol több, hol kevesebb érett és hatalmas málnaszem boldog birtokosaiként, esténként, filmnézés közben szoktuk megkoronázni a napot azzal, hogy elégedetten elfogyasztjuk az aktuális adagot. Nem is tudom, mióta ábrándoztunk már arról, hogy egyszerre olyan sok málnát tudjunk leszedni, amennyivel jól is lakunk – Anyáék és mi is –, és még süteménybe is jusson belőle. Nem beszélve a szörpkészítésről! Azt hiszem, jó úton haladunk, mert a jóllakásig evést már kipipálhatjuk. :D Persze azért ez még messze nem az a mennyiség, amiről álmodoztunk, de aki a kicsit nem becsüli, ugye... Már így is túl vagyunk másfél kiló málnán, és ez azért már igazán értékelendő mennyiség. :)
A minapi szüret 60 dekányi eredményét nem kebeleztük be mind egy szálig, hanem meghagytam belőle egy keveset. Így aztán el tudtam készíteni ezt a tortát, ami ráadásul olyan szeretni valóra sikeredett, hogy neki köszönhetően megdőlt az az eddigi megállapítás, miszerint nem vagyok oda az ilyen típusú joghurtos sütikért. A mintázat kialakításán persze még van mit csiszolni. :D
Ez a torta igazi nyári édesség – hűsítő, friss, könnyed, lágy és nagyon málnás. A ropogós keksz pedig plusz élvezet. :D






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Kekszes alaphoz:
10 dkg Oreo keksz + a díszítéshez
3 dkg vaj + a formához

Joghurtkrémhez:
12,5 dkg málna + a díszítéshez (lehet mirelit is)
40 dkg görög joghurt
2 dl habtejszín
16 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta
1 citrom
8 zselatinlap

elkészítés:
  1. A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk és rákapcsoljuk a karimát, amit belülről körbekenünk kevés olvasztott vajjal, és kibéleljük egy, a karimánál szélesebb sütőpapírcsíkkal vagy vax fóliával. (Utóbbi estén a torta széle szép sima lesz.)
  2. A kekszet morzsalékosra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a sütőforma aljába nyomkodjuk. Félretesszük, amíg a krémeket elkészítjük.
  3. A (mirelit) málnához 8 dkg porcukrot adunk, felforrósítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és botmixerrel pürésítjük. (Át is szűrhetjük, hogy ne legyenek benne magok.)
  4. Négy zselatinlapot hideg vízbe áztatunk, pár perc elteltével alaposan kinyomkodjuk és feloldjuk a forró málnapürében. Kicsit hűlni hagyjuk.
  5. A joghurtot kétfelé vesszük. A zselatinos málnavelőt az egyik adag joghurthoz keverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszín felét.
  6. A másik adag joghurtot elkeverjük a többi porcukorral, a vaníliapasztával és a reszelt citromhéjjal.
  7. A hideg vízbe áztatott, kinyomkodott többi zselatinlapot feloldjuk a felhevített citromlében, a cukros joghurthoz keverjük, majd belefogatjuk a többi tejszínhabot. (Mindkét krémnek önthető állagúnak kell lennie! Ha dermedésnek indulnának, vízgőz fölé állítva, kissé melegítsük fel.)
  8. A kekszes alap közepére minimum 3 evőkanál citromos joghurtkrémet teszünk, majd a közepére adagolunk ugyanennyi málnás krémet. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk, amíg a kétféle krém el nem fogy.
  9. A tortát néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, az oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, és a tortát óvatosan átcsúsztatjuk egy tortatálra. A tetejét körben friss málnaszemekkel és durvára tört keksszel díszítjük.
Megjegyzés:
Ha azt szeretnénk, hogy a gyűrűminta ritkább legyen, egyszerre több krémet tegyünk a formába.
Abban az esetben, ha a mintát sűrűbbre szeretnénk, érdemes a krémeket kissé felmelegíteni, hogy a művelet végén is még igazán folyós állaguk legyen.