2021. november 28.

Illatos almás-fahéjas sütemény

 

 

 




A volt telekszomszédunknál leszedett almából még mindig volt néhány darab itthon, és mivel amúgy is sütire ácsingóztunk a Kutyafüllel, nem volt kérdés, hogy felhasználom őket, no meg egyúttal kipróbálom a nemrégiben vásárolt kis sütőformát. Utóbbit azért is vettem meg, mert nekünk kettőnknek (vagyis Anyáékkal együtt négyünknek) pont megfelelő a benne sült süti mennyisége. A hosszabb dobozformáimban készültek ui. túl sokáig kitartanak. Jópofa vagyok, tudom, hiszen pont sütiből sosem lehet elég. :D Én azonban jobb szeretek többször kisebb mennyiséget sütni, esélyt adva ezzel többféle édességnek is.
Ez az almás-fahéjas sütike igazi illatbomba – neki köszönhetően a lakásban már november derekán karácsonyillat terjengett. :) A fahéj és a narancs aromája annyira hangsúlyos, hogy már a nyers tészta kóstolásakor is tudtam, hogy kisülve imádni fogom. A receptet egyébként egy már létező és kedvenc sütimből kreáltam, azt jócskán átalakítva.
Nagyon kellemes teasütemény ez, amihez kivételesen lehet, hogy mégiscsak jobb lett volna a hosszú sütőformámat használni. :D Minden esetre kétszer egymás után is megsütöttem – annyira odavoltam érte. :)
 
 
 



Hozzávalók 1,2 l-es (azaz kb. 19x10,5x7,5 cm-es) dobozformához:

9 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg fehér rizsliszt
8 dkg zabpehelyliszt
1 tk. őrölt fahéj
6 g sütőpor
egy csipet só
13 dkg finomítatlan, barna nádcukor, darálva + a szóráshoz
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj
1 bio narancs reszelt héja
2 tojás
10 dkg görög joghurt
20 dkg reszelt alma (pl. Golden)
4 dkg kesu- és pekándió fele-fele arányban a tetejére

elkészítés:
  1. A fahéjat, a sütőport, a sót a lisztekhez vegyítjük. Az almát héjastól nagy lyukú reszelőn leszereljük.
  2. A puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, reszelt narancshéjjal ízesítjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzákeverjük a joghurtot, a levétől kinyomkodott reszelt almát, és a beleszitált lisztkeveréket.
  3. A tésztamasszát a vajjal alaposan kikent, tönkölyliszttel behintett sütőformába kanalazzuk, rusztikusra hagyjuk, megszórjuk a durvára vágott diókeverékkel, és előmelegített sütő alsó harmadában megsütjük (tűpróba!).
  4. A kész süteményt még forrón óvatosan kiborítjuk a formából, és tortarácson hagyjuk kihűlni.


sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc