2023. október 6.

Fordított körtés-pisztáciás sütemény karamellszósszal

 

 


 
Minden évszaknak megvan az előnye, az őszé például részben az, hogy ilyenkor már jöhetnek a fűszeresebb, karakteresebb, melengető ételek és desszertek. Ilyen ez a körtés süti is, aminek a tésztájában nem tolakodóan ott lapul kedvencem, a fahéj, és a tetején katonásan sorakoznak a zamatos, lédús körteszeletek – a Bosc kobak az egyik kedvenc fajtám. :)
Tudható, hogy a körte és a kakaós tészta jóbarátok, ezt a kapcsolatot pedig most buja karamellszósz szentesíti (ezt is csak nemrég kedveltem meg). A sütire ezúttal pisztácia is került, ami persze nem olcsó, viszont üde zöld színével szépen ellensúlyozza a tészta barnaságát. Szerintem ízében is illeszkedik hozzá, és ami nekem még fontos: ropog. :D Bevallom, nem gyakran veszünk pisztáciát, de mivel édességkészítési szándékkal újabban alig kapcsolom be a sütőt, ezért most bátran rúgtunk ki a hámból, és vettünk egy zacskóval. :D
Egyébként fordított tortát még sosem csináltam, vagy ha mégis, az baromi rég volt, a feledés homályába merült. Az elmúlt egy hétben viszont kétszer is pótoltam a mulasztást. :D Szerintem megérte. ;)

 


Hozzávalók 29x10,5x7 cm-es sütőformához:

a karamellszószos körtéhez:
12 dkg kristálycukor
4 ek. víz
4,5 dkg vaj
1 dl habtejszín
3 körte (pl. Bosc kobak)

a tésztához:
2 nagy tojás
13 dkg kristálycukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg görög joghurt
1 dl napraforgóolaj
18 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
1 tk. őrölt fahéj
½ cs. sütőpor
6 dkg sózatlan pisztáciabél+a díszítéshez

elkészítés:
  1. A karamellszószhoz a cukrot lábasba szórjuk felengedjük a vízzel, és kis lángon elkezdjük forralni. Közben egy kis tejkiöntőben a vajat a tejszínnel összemelegítjük, és amint a cukor a lábasban világosbarnára karamellizálódott, a tűzről lehúzva belekeverjük a meleg vajas tejszínt. A lábast visszatesszük a tűzre, és kevergetve összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot.
  2. A megmosott, szárazra törölt körtéket héjastól négybe vágjuk, magházukat kivesszük és 1 cm vastag cikkekre vágjuk.
  3. A fele mennyiségű karamellszószt a sütőpapírral bélelt formába öntjük, és cserépmintásan elrendezzük rajta a körteszeleteket.
  4. A tésztához a cukrot és a vaníliás cukrot a tojásokkal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot és az olajat.
  5. Rászitáljuk a kakaóporral, fahéjjal, sütőporral vegyített lisztet, rászórjuk a felezett vagy durvára vágott pisztáciát, és összekeverjük. A tésztamasszát egyenletesen a körtére öntjük, elsimítjuk.
  6. A süteményt előmelegített sütőben megsütjük (akkor jó, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rá a tészta) – ha szükséges, a tetejét egyenesre vágjuk –, majd 10 perc pihentetés után tortarácsra borítjuk úgy, hogy a gyümölcsös része kerüljön fölülre.
  7. A karamellszósz másik felét újramelegítjük, a sütemény tetejére csorgatjuk, megszórjuk pisztáciával, és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc