2013. május 30., csütörtök

Zöldfűszeres sajtszósz








A metélőhagymámhoz olyan kedvesen beszélgettem, hogy boldogságában nő, mint a bolondgomba. Alighogy lenyesek belőle, máris friss, új hajtások meredeznek az ég felé. A macskáink is szemet vetettek rá, de én féltőn óvóm „őt” az izgága cicafogacskáktól. A nemrég vásárolt metélőpetrezselyem is szépen hajt - ideje volt mindkettőt felhasználni. Nagy hirtelen nem is jutott eszembe jobb, mint ez a szósz, amit ezúttal főtt tésztához készítettem. Utóbbit olyan régen csináltam, hogy nagy volt az öröm, amikor a Kedvest ezzel vártam ebédre.







Hozzávalók 6 személyre: 

1 csokor metélőhagyma
1 csokor metélőpetrezselyem
2,5 dkg vaj
2 ek liszt
1,5 dl zöldségleves alaplé
1 dl tejszín
1 dl tej

őrölt fehér bors
5 dkg reszelt házi sajt

elkészítés:


  1. A zöldségeket felaprítjuk és a vajon kicsit megfuttatjuk.
  2. Rászórjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve felöntjük a vízzel, valamint a tejes tejszínnel és fűszerezzük.
  3. Mixerbe kanalazzuk, pépesítjük, ezután visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a sajtot és addig keverjük, amíg teljesen felolvad a szószban.
  4. Sült hús, esetleg rántott hús mellé, vagy főtt tésztára feltétként adjuk.