2016. október 2.

Nektarinos-túrós-mascarponés linzertorta









Volt itthon egy csomag öregedésnek indult túróm, egy bontott doboz mascarponém, és a nektarin is végre beért állásában. Bár előző héten is linzertortát sütöttem, most is erre vágytam. Némileg emlékezve egy évekkel korábban kóstolt, túróval bolondított, körtés, linzertésztás sütire, valami hasonlót akartam sütni. Így született meg ez a süti, amit az egész hétvégére szántam, de majdnem csak szombati desszert lett belőle, mert másnapra csak 2 szeletet tudtam megmenteni, úgy elkapkodtuk :D








Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütőformához:

Tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
12 dkg vaj
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csapott mk. sütőpor
1 kis tojás

Töltelékhez:
60 dkg nektarin vagy őszibarack
25 dkg túró
15 dkg mascarpone
6 dkg porcukor (ha vaníliás cukorral készítjük, akkor csak 4 dkg)
1 mk. őrölt citromhéj vagy 1 citrom reszelt héja
½ mk. őrölt Bourbon vanília vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1-2 cs. Bourbon vaníliás cukor (ha a barack nem elég édes)

Továbbá:
1 ek. zsemlemorzsa
1 egészen kis tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez (elmaradhat)
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához az őrölt mandulával, sütőporral, citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. A cukrot és a tojást is hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. Elveszünk belőle 12 dkg-ot, ezt félretesszük, és a nagyobbik darabot lisztezett felületen 40x16 cm-esre kinyújtjuk. Kibéleljük vele a pitesütőformát, nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. A kisebbik tésztadarabot 22x14 cm-esre nyújtjuk, átemeljük a liszttel beszórt vágódeszkára, és derelyevágóval 16 db, kb. 1,5 cm széles sávra vágjuk. Nejlonzacskóba húzzuk, és hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez a túrót áttörjük, alaposan elkeverjük a mascarponéval, a porcukorral, a vanília- és a citromhéj őrleménnyel.
  5. A barackokat mély tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, majd 1 perc elteltével kivesszük a vízből, lehúzzuk a héjukat, és hűlni hagyjuk.
  6. A gyümölcsöket kimagozzuk, (ha magvaváló, felszeleteljük), kockára vágjuk. Ha nem elég édes, megszórjuk vaníliás cukorral.
  7. A tésztát villával több helyen megszurkáljuk, meghintjük zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a túrót, majd 2 sorban, egymáshoz képest kissé eltolva, elrendezzük a barackszeleteket. (Ha a barackot felkockáztuk akkor csak rászórjuk a túróra.)
  8. Az előkészített tésztasávokat kivesszük a hűtőből, pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk (így nem törnek el, ha felemeljük), majd feldíszítjük a süteményt.
  9. Lekenhetjük tejjel kevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk negyedórát hűlni, majd még melegen kivesszük a formából. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 50 perc























A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.