2016. május 6.

Kivipudingos rizspalacsinta









Nagyon kíváncsi voltam a rizslisztből készült palacsintára, és bár jó pár receptet végigolvastam, végül egy saját kerekedett ki egy korábbi, sima lisztes palacsintámnak köszönhetően.
Úgy érzem, szinte észrevehetetlen a különbség a jól megszokott palacsintatészta és e között a tészta között, aminek én kimondottan örülök, ui. palacsintarajongó vagyok, és nem szerettem volna, ha teljesen más ízélményben lett volna részem. Bár nem vágyom arra, hogy lisztérzékeny legyek, mégis úgy érzem, manapság már szinte minden hagyományos tészta- vagy egyéb étel kapcsán ki lehet váltani a fehér lisztet más lisztekre anélkül, hogy jelentősen sérülne a jól megszokott és szeretett ízhatás. Ez a desszert is ilyen, és bár a rizsliszt nem fogyókúrás, ill. én magam sem vagyok megrögzött egészségmániás, mégis érdemes egyre gyakrabban olyan ételt készíteni, ami segít megőrizni vagy jobbá tenni az egészségünket. :)
A darabos kivipuding ötlete az egyik kiflim töltelékéből ered, ami málnával készült. Mivel akkor olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, szíven ütött a nagy felismerés, hogy a házi gyümölcspudingnál nincs is jobb, és borzasztóan kreatívnak éreztem magam, amikor ezt így kiötöltem. :D Persze igazából marhára nem vagyok nagy feltaláló, mert a főzelékek is kb. ugyanígy készülnek. :D
Azóta a keményítővel történő gyümölcssűrítés megszállottja vagyok, és az ilyen módon, ill. különböző gyümölcsökből készült pudingokat próbálom belecsempészni többféle édességbe. Az erdei gyümölcsös tortám és a málnapudingos kiflim után most itt van ez a palacsinta, ami hál' Istennek szintén igen jóra sikeredett. :D ...csak, hogy őszinte legyek és szerénytelen. :D








Hozzávalók 6 palacsintához:

Palacsintához:
10 dkg fehér rizsliszt
5 dkg barna rizsliszt
2 tojás
1,5 dkg nyírfacukor
egy kis csipet só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy ½ mk. vaníliakivonat
1,5 dkg kókuszzsír + a sütéshez
1 dl kókusztejszín
1,5 dl víz

Töltelékhez:
5 nagy, érett kivi (kb. 65 dkg)
ízlés szerint nyírfacukor, ha a gyümölcs nem elég édes (én 4 dkg-ot tettem bele)
1 dl kókusztejszín
0,5 dl víz
2 dkg étkezési kukoricakeményítő

Díszítéshez és a tálaláshoz:
6 ek. szeletelt mandula
diabetikus csokoládészósz
nyírfaporcukor
2 kivi

elkészítés:
  1. A palacsintához a tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliamagokkal (vagy a vaníliakivonattal) kézi habverővel felverjük.
  2. Simára dolgozunk benne egy kevés rizslisztkeveréket, kisebb adagokban, felváltva belevegyítjük a tejet és a többi lisztet, majd hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt. Fél órát pihenni hagyjuk.
  3. A töltelékhez a meghámozott gyümölcsöket hosszában nyolcadoljuk, feldaraboljuk, és lábasba téve – szükség szerint cukorral ízesítve –, közepes lángon addig főzzük, amíg a gyümölcs levet nem ereszt.
  4. A vízben elkeverjük a keményítőt, felöntjük a kókusztejszínnel, majd a keverékkel besűrítjük a gyümölcsragut.
  5. 20 cm átmérőjű palacsintasütő serpenyőben adagonként 1-1 teáskanál kókuszolajat hevítünk, és kicsit vastagabb, világos színű palacsintákat sütünk. (Óvatosan fordítsuk meg, mert a rizspalacsinta viszonylag könnyen törik!)
  6. Amint egy palacsinta kisült, a tölteléket elosztjuk a tészta egyik felén, ráhajtjuk a szabadon maradt részt, majd még egyszer félbehajtjuk a palacsintát.
  7. A kész palacsintákat megszórjuk zsiradékmentes serpenyőben megpirított mandulával, porcukorral, és meglocsoljuk a csokoládészósszal. Darabokra vágott, friss gyümölcsöt kínálunk hozzá. Hidegen is fogyaszthatjuk.
























A recept a májusi Kifőztük gasztromagazinban is megjelent.