2017. november 12.

Mogyorókrémes torta







Az egyik, hetekkel ezelőtti hétvégére nem terveztem semmilyen süteményt, de ahogy az már lenni szokott, mégis megkívántam az édességet. A vágyammal persze nem voltam egyedül. :D Úgyhogy október közepének meleg, napsütéses vasárnapján az idei év valószínűleg utolsó grillezése után gyorsan hozzáfogtam ennek a tortának az egyszerűsített változatához: 2 sárga piskótalap közé töltöttem a krémet, ill. bevontam vele a torta teljes felületét.
A krém annyira finom és selymes volt, hogy a következő alkalommal is pont így akartam elkészíteni. A piskótával sem volt semmi baj, de mivel nagyon-nagyon régóta szemezek a színátmenetes tortákkal, ezúttal én is olyat szerettem volna. Annál is inkább, mert a saját szülinapomra egy kicsit különlegesebbet akartam. :)
Az eredeti tortám 18 cm-es volt, de mivel 16 cm-es sütőformából 2 is van itthon, ezért egyszerűbbnek láttam egy picit kisebbet sütni. A 2 formának köszönhetően pedig gyorsabban ment a munka. :)
Egy kis számolgatás, és máris átkonvertáltam az eredeti mennyiségeket a kisebb, de magasabb tortához. Bár elkészíteni időben egy kicsit tovább tart a színes piskóták miatt, a türelmesebb háziasszonyok számára mégis könnyen elkészíthető. Megéri a fáradságot, mert igazán finom és nem utolsósorban tetszetős is lesz az eredmény. :) A krém ugyan igazi kalóriabomba, mégis könnyűnek hat. :) Persze a torta külalakján – főleg a szeletet nézve – lenne még mit szépítenem. :D
Nekem most ez az első számú kedvencem a habos krémes tortáim közül. :) Szörnyű, hogy mennyire eteti magát. :D






Hozzávalók 16 cm-es kapcsos tortaformához:

1. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor
1 ½ ek. víz
késhegynyi sütőpor (elmaradhat)

2. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
½ tk. holland kakaópor
1 ek. víz

3. piskótához:
1 tojás
2,2 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
½ mk. holland kakaópor
1 ek. víz

4. piskótához:
1 tojás
2,5 dkg finomliszt
2 dkg porcukor
1 ek. víz

Krémhez:
2 tojás
20 dkg mogyorókrém
15 dkg mascarpone
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési keményítő
5 dl tejszín

Díszítéshez:
2-3 dkg étcsokoládé forgács

elkészítés:
  1. Az első piskótához a tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, csomómentesre keverjük a kakaóporral vegyített liszttel, majd a vízzel és egy kis adag kemény habbá vert tojásfehérjével fellazítjuk.
  2. Óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot, majd az alján vajjal kikent, lisztezett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütőből kivéve tortarácsra tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és teljesen kihűtjük.
  3. A sütőformát elmossuk, és a többi piskótalapot is a fenti módon készítjük el, de a 4. lap esetében kihagyjuk a kakaóport.
  4. A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük és csomómentesre dolgozzuk a keményítős liszttel. Felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük – közben többször átkeverjük.
  5. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a mogyorókrémet, fakanállal belevegyítjük a mascarponét, és alaposan elkeverjük a pudinggal. A krémet hűtőbe tesszük dermedni, majd négyfelé osztjuk. (Habzsákba is tölthetjük.)
  6. A krémmel betöltjük a tortát úgy, hogy a legsötétebb laptól haladunk a legvilágosabb felé. A 4. adag krémmel körbekenjük a tészta teljes felületét, megmintázzuk, ill. tetszés szerint kidíszítjük a tetejét, és megszórjuk csokoládéforgáccsal. A tortát jól lehűtjük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 15 perc/piskótalap

Tipp:

  • A krémet előző nap is elkészíthetjük. Mielőtt betöltenénk vele a tortát, 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy kenhető állagú legyen.
  • Tény, hogy az 1 tojásból készült piskóta sütőformába simításához kell egy kis kézügyesség, ezért akinek úgy könnyebb, az süssön 2 tojásos piskótákat – duplázva a többi hozzávaló mennyiségét –, és vágja ketté a tortalapokat, ilyen módon 2 kis tortát kapva. Mivel kicsi, hamar elfogy a 2 torta is. :D
Megjegyzés:
Én sosem teszek a piskótába sütőport, mert elvileg nem kell bele. Csak arra kell figyelni, hogy beleforgatáskor ne törjön össze a fehérjehab, különben nem lesz mi megemelje sütés közben a tésztát. Ha azonban a kelleténél jobban összetörődik a hab, akkor jól jöhet a sütőpor. :)