Ezeknek a kis édes golyóbisoknak a vaníliakrémmel töltött változatát a nyár folyamán láttam meg itt, és akkor nagyon megtetszettek nekem. Másnap meg is sütöttem őket, és megállapítottam, hogy ezek az illatos pöfetegek bizony nagyon etetik magukat. :) Az a bizonyos vaníliakrémes változat végül nem került fel a blogra, csak ide.
Nemrégiben eszembe jutott, hogy újra meg kellene sütni, mert finom, ill. küllemre és ízében is jól illeszkedik a téli időszakhoz. Ezúttal viszont más ízesítéssel akartam megoldani, ezért mogyorókrém került bele. Mivel a töltelék adott volt, azaz nem kellett hozzá pudingot főzni, ezért lerövidült a készítési idő. :) Nekem vaníliásan és mogyorókrémmel is egyformán ízlik. :)
Egy pohár tejjel vagy kakaóval kellemes, édes reggeli lehet, de akár a délutáni teához is jó választás. :)
Nemrégiben eszembe jutott, hogy újra meg kellene sütni, mert finom, ill. küllemre és ízében is jól illeszkedik a téli időszakhoz. Ezúttal viszont más ízesítéssel akartam megoldani, ezért mogyorókrém került bele. Mivel a töltelék adott volt, azaz nem kellett hozzá pudingot főzni, ezért lerövidült a készítési idő. :) Nekem vaníliásan és mogyorókrémmel is egyformán ízlik. :)
Egy pohár tejjel vagy kakaóval kellemes, édes reggeli lehet, de akár a délutáni teához is jó választás. :)
Hozzávalók 30-32 darabhoz:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg túró
5 dkg porcukor
6 g sütőpor
5 dkg vaj
1 tojás
2-3 ek. tej
Továbbá:
30-32 púpozott mk. mogyorókrém
4 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
2,5 dkg olvasztott vaj
elkészítés:
- A töltelékhez a mogyorókrémből púpozott kávéskanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe, és fagyasztóba tesszük annyi időre, hogy kissé megdermedjen.
- A tésztához a porcukorral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a túróval, hozzáadjuk a felvert tojást, és a tejjel összeállítjuk a tésztát. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
- A lehűtött tésztát lisztezett felületen 40 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik körlap közepére 1-1 mogyorókém halmocskát helyezünk, összecsippentjük fölötte a tésztát, és meggömbölygetjük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl, mert nem fogjuk tudni összecsippenteni.) A töltött golyókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
- A sütőből kivéve, rögtön megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Azon melegében vagy langyosra hűlve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés:
A megmaradt süteményt fogyasztás előtt tanácsos felmelegíteni pl. mini grillben vagy sütőben, hogy újra megpuhuljon, mert ez a fajta tészta kihűlve kissé megkeményedik.