2014. május 5., hétfő

Rozmaringos zöldségsaláta túrógolyóval






Úgy volt, hogy egy ideig nem teszek fel recepteket a blogra, mert a lakásfelújítás miatt a konyhám gyakorlatilag nem létezik. Persze nem maradunk étel nélkül, hiszen az albérletben is van főzésre alkalmas helyiség, csak épp semmi nem áll kézre, és hiányoznak a jól megszokott edényeim, nem beszélve az egyéb fotózási kellékekről. Utóbbi miatt újra is kellett fényképezni a salit. Annak ellenére azonban, hogy most kicsit felborult az életünk, mégis beneveztem a VKF!-re, ami ezúttal Zöld Múzsa blogján zajlik. Eredetileg is szándékomban állt részt venni a játékban, de aztán mégse mertem jelentkezni, tudván, hogy a blogoláshoz valószínűleg nem lesznek megfelelőek a körülmények. Colette azonban az előző játékra készült rizslepényeim kapcsán olyan kedvesen hívott a 63. VKF!-re, hogy úgy éreztem, nem mondhatok neki nemet.
A téma most a saláta, megkötések pedig nincsenek. Mindkét tényező kapóra jött, hiszen a salátaevés egyrészt most amúgy is elsőbbséget élvez nálunk az 1000-szer elkezdett, majd újfent elhalasztott, de most már égető szükségűvé vált fogyókúránk miatt. Másrészt pedig direkt jó, hogy komolyabb szabályok híján bármi mehet a saliba, mindegy, hogy zöldség vagy gyümölcs, vagy akár egyszerre mindkettő, ill. hideg vagy meleg, stb. Sajnos a kreativitás jelenleg nem a sütés-főzésben mutatkozik meg nálam, hanem inkább a lakással kapcsolatos ilyen-olyan tervezések kapcsán, így aztán ez a saláta sem a hozzávalókat tekintve, sem az elkészítés módjában, sem pedig nevében nem lett valami fantáziadús. Csak egy dolognak örülhetek vele kapcsolatban, mégpedig annak, hogy a Kutyafül jóízűen megette, és azt mondta, hogy kellemesen édes-savanyú, valamint annak, hogy most először kerültem közelebbi kapcsolatba a friss gombával, de még mindig csak az elkészítés erejéig.
Ezt a salátát önmagában is ehetjük, de grillezett vagy akár rántott húsok és halak körete is lehet. Fogyókúrázóknak ideális eledel.












Hozzávalók 2-4 személyre:

Salátához:
30 dkg piros kaliforniai paprika (lehet vegyesen zöld és sárga is)
10 dkg koktélparadicsom
10 dkg fehér csiperkegomba
15 dkg cukkini
2 nagy gerezd fokhagyma
1 rozmaring ágacska
3 ek paradicsomlé
1 ek olívaolaj

őrölt fehér bors
1 mk nyírfacukor

Túrógolyókhoz:
25 dkg túró


Tálaláshoz:
3 szelet kenyér

elkészítés:

  1. A paprikát, a cukkinit és a paradicsomot megmossuk, megszárítjuk. A paprikát falatnyi darabokra szeljük, a cukkinit karikákra vágjuk és megfelezzük, a paradicsomot pedig félbevágjuk.
  2. A gombát és a fokhagymát megtisztítjuk, és mindkettőt felszeleteljük.
  3. A rozmaringot megmossuk, leszárítjuk, leveleit letépkedjük.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a cukkinit, 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget (a paradicsom kivételével), valamint a fokhagymát és a rozmaringot, és 5 perc alatt, néhányszor megkeverve átsütjük. Sóval és borssal fűszerezzük.
  5. Hozzáadjuk a paradicsomdarabokat és a paradicsomlevet, és 1 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk, ill. ha túl savanyúnak érezzük, kevés cukorral is ízesíthetjük.
  6. A túrót villával áttörjük, megsózzuk és kis golyókat formázunk belőle. A kenyérszeleteket megpirítjuk. Előbbit elosztjuk a salátában, utóbbit pedig az étel mellé kínáljuk.