2014. február 7., péntek

Marcipános-fahéjas kelt perecek

A napokban a kezembe került egy lapozható, kártyás receptfüzet, és megakadt a szemem ezen a csavart kiflin - mert hogy eredetileg így hívják. Persze nevezhetnénk csavart csigának is. :) Annak ellenére, hogy nagyon szeretem, nem sűrűn készítek édes kelt tésztát, de most annyira megkívántam, hogy nem halogattam tovább, és icipicit alakítva rajta, megsütöttem ezeket a pereceket. Az illata fantasztikus volt, az ízében sem csalódtam, és a kardamom is kellemesen érezhető. :)
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Tésztához:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 mk. só
½ mk. őrölt kardamom
7,5 dkg puha vaj
2,5 dl tej

Töltelékhez:
2,5 dkg vaj
14 dkg marcipánmassza
1 ek. őrölt fahéj
2 ek. porcukor

Kenéshez és a szóráshoz:
1 tojássárgája
1 ek. tej
nagy szemű cukor és/vagy kristálycukor

elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálba belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés langyos tejjel, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kardamomot, és felöntjük a maradék tejjel.
  2. Rászitáljuk a lisztet, elosztjuk rajta a vajat, és fakanállal 6-7 perc alatt kidolgozzuk a tésztát. Ha már elválik a táltól, és sima, rugalmas lesz, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. Elkészítjük a tölteléket: a marcipánt nagy lyukú reszelőn reszeljük és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétfelé vesszük, mindkét darabot téglatest alakúra formázzuk, majd 2 ív folpack között,  egyenként 30x17,5 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd két részre vágjuk. Mindkettőt 3-4 mm vastag, 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. (A felénk eső oldala legyen a rövidebb! Így egy álló téglalapot látunk magunk előtt.)
  5. A tésztalap hozzánk közelebb eső felére, azaz a 30 cm-es oldalához igazítva ráfektetjük az egyik kinyújtott fahéjas marcipánlap 30 cm-es oldalát.
  6. A szabadon maradt tésztarészt fölülről ráhajtjuk a töltelékre, és így egy fekvő, 30x17,5 cm-es téglalapot kapunk, amit 90°-kal elforgatunk. (Ugyanígy járunk el a másik tészta- és marcipánlappal is.)
  7. A töltött tésztákat kb. 2 cm széles sávokra vágjuk, a sávokat keresztben kettévágjuk, egyenként megsodorjuk, csomót kötünk rájuk, és az egyik tésztavéget átbújtatjuk a lyukon, a másik végét pedig alul hagyjuk.
  8. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva, jó fél órát kelesztjük.
  9. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, a tojásmázzal megkenjük a pereceket, és megszórjuk tetszés szerinti méretű cukorral. Előmelegített sütő középső rácsára téve megsütjük. A pereceket tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc