2014. február 7., péntek

Marcipános-fahéjas kelt perecek






A napokban a kezembe került egy lapozható, kártyás receptfüzet, és megakadt a szemem ezen a csavart kiflin - mert hogy eredetileg így hívják. Persze nevezhetnénk csavart csigának is. :) Annak ellenére, hogy nagyon szeretem, nem sűrűn készítek édes kelt tésztát, de most annyira megkívántam, hogy nem halogattam tovább, és icipicit alakítva rajta, megsütöttem ezeket a pereceket. Az illata fantasztikus volt, az ízében sem csalódtam, és a kardamom is kellemesen érezhető. :)







Hozzávalók kb. 30 darabhoz

Tésztához:
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 mk só
½ mk őrölt kardamom
7,5 dkg puha vaj
2,5 dl tej

Töltelékhez:
2,5 dkg vaj
14 dkg marcipánmassza
1 ek őrölt fahéj
2 ek porcukor

Kenéshez és szóráshoz:
1 tojás sárgája
1 ek tej
nagy szemű cukor és/vagy kristálycukor

elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálba belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés langyos tejjel, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a kardamomot, és felöntjük a maradék tejjel.
  2. Rászitáljuk a lisztet, elosztjuk rajta a vajat, és fakanállal addig verjük (6-7 perc), amíg a tészta már elválik a táltól, ill. sima és rugalmas lesz. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a marcipánt nagy lyukú reszelőn egy tálba reszeljük és a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk-keverjük. Kétfelé vesszük és háztartási fólia alatt egyenként 30x17,5 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. Ha a tészta megkelt, a tál aljára nyomkodjuk, majd lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk és kétfelé vesszük. Mindkét részt 3-4 mm vastag, 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. (A felénk eső oldala legyen 30 cm-es! Így egy álló téglalapot látunk magunk előtt.)
  5. A tésztalap hozzánk közelebb eső felére, azaz a 30 cm-es oldalához igazítva ráfektetjük a kinyújtott fahéjas marcipán 30 cm-es oldalát.
  6. A tésztát felülről ráhajtjuk a töltelékre, és így egy fekvő, 30x17,5 cm-es téglalapot kapunk, amit 90°-kal elforgatunk. (Ugyanígy járunk el a másik tésztalappal is.)
  7. A töltött tésztát kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk, a tésztacsíkokat félbevágjuk, megsodorjuk, csomót kötünk rá, az egyik tésztavéget átbújtatjuk a lyukon, a másik végét viszont alul hagyjuk.
  8. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és letakarva, jó fél órán át kelesztjük.
  9. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejjel, az így kapott tojásmázzal megkenjük a pereceket és megszórjuk tetszés szerinti méretű cukorral. Előmelegített sütő középső rácsára téve megsütjük.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc