2013. december 14., szombat

Rum-golyó






Az édességes dobozkámban turkáltam, amikor rátaláltam egy kis receptes füzetkére, amit annak idején az egyik bevásárló központban lehetett látni az édességdíszítő kellékek mellett. Ezeket a füzeteket bárki ingyen magával vihette. Most, hogy úgy is benne vagyok a karácsonyi kekszkészítésben, fellapoztam ezt a kiadványt, és sok egyéb süti mellett megláttam ezt a jópofa és könnyen elkészíthető bonbont. Mivel épp nem volt itthon semmilyen édesség, gyorsan neki is álltam elkészíteni. Feleztem a mennyiségeket, de valami akkor sem volt rendben az eredeti recepttel. Kifelejtették a hozzávalók közül a vajat, az elkészítés leírásában viszont szerepelt. Én annyit tettem bele, amennyiről úgy gondoltam, hogy nem rontja el. Lekvárból sem írtak elegendő mennyiséget, ezért aztán picit változtattam az arányokon. Az előkészületek közben rájöttem, hogy ez a golyóbis majdnem ugyanúgy készül, mint gyerekkorom kedvence, a Jetty torta, csak ez inkább piskótához hasonló tésztából van. Na, akkor csakis jó lehet – gondoltam. Így is lett. Igazából jól ismert ízű édesség ez, amit megbolondíthatunk még egy kis dióval vagy másféle lekvárral.
A „golyózás” után pedig végre elkészíthettem a hiányzó Adventi „koszorút” is, amit most először tényleg nem koszorú formára alakítottam, hanem inkább katonás sorba állítottam a gyertyákat. Jól elmolyoltam vele, de igazán jól esett egy kicsit díszítgetni. 

Én olyan mázzal készítettem a bonbont, ami a tejnek köszönhetően lágy marad. Aki azonban roppanós csokiburkot szeretne, az itt mindent megtudhat a készítéséről.










Hozzávalók 20 darabhoz: 

Tésztához: 
2 közepes méretű tojás
5 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg finomliszt
1 dkg cukrozatlan kakaópor
½ tk sütőpor 

Összeállításhoz: 
5 dkg étcsokoládé
1 ek vaj
3 ek rum
7 dkg baracklekvár 

Puha mázhoz és díszítéshez: 
10 dkg étcsokoládé
3-4 ek tej
cukorgyöngyök

elkészítés:


  1. A tojást robotgéppel felhabosítjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a kétféle cukrot és 2-3 percig keverjük.
  2. A lisztet elvegyítjük a kakaóporral és a sütőporral, és alaposan összekeverjük a cukros tojással.
  3. Egy kb. 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk-kilisztezünk, vagy egy kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. Közben a csokit a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk.
  4. Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni, ezután egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a rumot, a lekvárt és az olvasztott csokit, és előbb villával majd robotgéppel összedolgozzuk. (Aki édesebben szereti, az tegyen plusz cukrot a tésztamasszába.) 30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A tésztamasszából kisebb diónyi golyókat formázunk, a bevonáshoz pedig gőz fölött megolvasztjuk a csokit a tejjel együtt.
  6. Bevonjuk vele a golyókat, sütőpapírra tesszük őket, és amíg a máz még nem szilárdult meg, a tetejüket cukorgyönggyel díszítjük. Ha a máz megdermedt, lehet is kínálni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc