2015. február 11.

Mexikói pizza





Ritkán sütök pizzát, pedig anno sikerült lekoppincsolnom a kedvenc pizzánkat, amit egy helyi étteremből szoktunk rendelni. Talán van ebben egy kis lustaság is, de főleg azért nem sütök gyakrabban, mert rendszerint este, filmnézés közben kívánjuk meg, és akkor már nem állok neki dagasztani. (Nem mintha nem sejteném, hogy aznap épp pizza ehetnékünk lesz. :D) A rendelés viszont gyorsabb, és akkor garantált, hogy kevesebbet is eszünk, vagyis csak egy pizzát megfelezve.
Most azonban kedvet kaptam hozzá, hogy ismét magam készítsem el kedvencünket, és ezúttal nem vacsorára, hanem ebédre ettük. Úgy sem sütöttem még darált húsosat, itt volt hát az ideje. A tészta mennyiségét kicsit növeltem, most nem a megszokott mennyiségekkel dolgoztam, mert azt szerettem volna, ha marad néhány szelet estére is. Így kétszer ettünk belőle aznap, és megvolt a filmnézéshez való adag is. :)


Hozzávalók 16 szelethez (ez kb. 2 nagy pizzának felel meg):

a tésztához:
30 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
2 ek olívaolaj
1,8 dkg friss élesztő
1,2 dl víz
0,5 dl tej

a feltéthez:
45 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
10 dkg piros húsú kaliforniai paprika
1 kis jalapeno paprika
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 aszalt paradicsom
1-2 kis doboz sűrített paradicsom
5-6 szem koriandermag
1 tk. oregánó
őrölt fekete bors
1 tk. cukor

3 dkg vaj
5 dkg reszelt Grana Padano sajt

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük a langyos, tejes vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt az olajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A feltéthez a lehéjazott koriandermagot mozsárban porrá törjük, és a borssal elkeverve megfűszerezzük vele a húst. Negyedórát állni hagyjuk.
  4. A felhevített vajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, a kis kockákra vágott kétféle paprikát, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és rátesszük a húst.
  5. Oregánóval, sóval, cukorral ízesítjük, és készre sütjük. Belekeverjük a paradicsomsűrítményt, és pár perc alatt készre főzzük. Hűlni hagyjuk.
  6. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk, vízszintesen ketté-, majd függőlegesen négybe vágjuk. Az így kapott 8 téglalapot átlósan félbevágjuk.
  7. A 16 db derékszögű háromszög alakú szeletet sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, elosztjuk rajtuk a feltétet, és mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Folpackkal és konyharuhával letakarva 20 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük. A pizzaszeleteket tortarácsra szedjük, hogy kicsit hűljenek, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc

Megjegyzés, tipp:

A fent felsorolt fűszerek hiányában mexikói fűszerkeveréket is használhatunk, de ha nem muszáj, ne tömjük magunkat ízfokozókkal és tartósítószerrel.
A bolti mexikói fűszerkeverék tartalmát elolvasva, itthon nagyjából ennek megfelelően fűszereztem a húst.