2013. február 21.

Csavart, rozsos patkó magvakkal


 


Ma nem volt túl sok kedvem a főzéshez, ezért virsliebédet terveztem. Sajnos a kenyér azonban elfogyott, de nélküle nem lehet olyan jóízűt enni a virsliből.
Régen készítettem magos kenyeret, ill. péksütit, ezért ma feltétlenül olyan finomságot akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát.
Hú, de jót ettünk belőle!
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D






Hozzávalók 8 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg aprított tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. tökmagolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
1 ek. méz
kevés napraforgóolaj a kenéshez
finomliszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. Az élesztőt a mézes, langyos vízben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, magvakkal vegyített lisztkeverékhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tökmagolajat, a többi vizet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Rudakká sodorjuk, megcsavarjuk, és patkó alakúra meghajlítjuk.
  4. A tetejüket lekenjük napraforgóolajjal, meghintjük liszttel, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, További 15-20 percet folpack + konyharuha alatt pihentetjük.
  5. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a péksüteményeket 5 percig ezen a hőfokon sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentve pirosra sütjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc










A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.