2015. január 6., kedd

Tésztasaláta gazdagon






Hogy, hogy nem, tésztasalátát eddig még sosem készítettem. Nekem ugyanis a főtt tészta valamiért csak melegen volt elképzelhető. Most viszont úgy éreztem, egy életem, egy halálom, kipróbálom. Érdekes mód megmaradtam. :D A tészta java részét megettem hidegen – persze az én adagomat gomba nélkül -, a többit azonban szégyenszemre megmelegítettem. :D De legalább most már tudom, hogy hidegen is csúszik. :)





Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg szarvacska tészta

10 dkg friss borsó (lehet fagyasztott is)
5 tojás
1 kis (kb. 30 dkg) csokor újhagyma
10 dkg fehér csiperkegomba (tisztítva mérve)
2 ek olívaolaj
őrölt fehér bors
15 dkg tejföl

2 ek natúr joghurt
1 ek majonéz
1 ek fehérborecet
2 ek Worcester szósz
1 tk porcukor

elkészítés:

  1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, pár percre hideg vízbe tesszük, majd teljesen kihűtjük.
  2. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni, majd teljesen kihűtjük.
  3. A borsót, ha mélyfagyasztott, akkor a tésztával együtt főzzük meg úgy, hogy a főzés utolsó 1-2 percében adjuk hozzá a tésztához, majd együtt szűrjük le és kihűtjük.
  4. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és karikára vágjuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.
  5. Serpenyőben felhevítjük az olajat, rátesszük a gombát, átforgatva pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, így együtt sütjük még egy percig, majd sózzuk-borsozzuk. Tálba szedjük és hűlni hagyjuk.
  6. A tejfölt elkeverjük a joghurttal és a majonézzel; Worcester szósszal, fehérborecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
  7. A tojásokat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a cikkeket félbevágjuk és a tésztával, a borsóval, valamint az újhagymás gombával együtt a mártásba forgatjuk. Fogyasztás előtt egy órával hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt, ha szükséges, még ízesíthetjük a fent felsorolt fűszerekkel.