2022. november 16.

Gluténmentes serpenyős rakott tészta

 

 


 
A Kutyafüllel gyakran eszünk főtt tésztát – hol jófajta olasz spagettit, hol gluténmentes tésztát, hol pedig saját magam által gyúrt házit. A rutinnak köszönhető gyorsaságom ellenére mégis többnyire a boltban kapható tésztákat részesítem előnyben. Talán tavaly vettünk először rizs- és köleslisztből készült tésztát, és annyira megszerettük, hogy azóta nagyon ügyelek arra, hogy be legyen spájzolva belőle néhány zacskónyi. Hiszen bármikor előferdülhet, hogy ilyen-olyan okok miatt nem áll módomban komolyabb előkészületeket igénylő ebédet főzni. Korábban a túrógaluska volt az, ami megmentette az ilyen helyzeteket, de fordult a kocka, és felváltotta azt a nagykocka, akarom mondani, a rizs- és köleslisztből készült, négyzet alakú száraztészta, ill. esetenként a fusilli. Szó szerint mindössze 3 perc alatt megfő. Ha pedig egy komolyabb feltét elkészítésére is lusta vagyok, vagy csak egyszerűen nincs rá időm, akkor a felhevített zsiradékot csak összeforgatom egy kis pirospaprikával, zúzott fokhagymával, kevés tejföllel (vagy néhanapján pirított hagymával, sűrített paradicsommal, pici mézzel is), és a kifőtt tésztát összeforgatom ezzel a sűrű szafttal. Pofonegyszerű, de mégis ízletesebb, mintha csak simán megtejfölözném. :)
Na szóval, ez a gluténmentes tészta egy igazi kincs a konyhában, és azon túl, hogy seperc alatt elkészíthető, nem is hizlal annyira, ill. nincs utána nehéz érzet a gyomrunkban. Sajnos emiatt mi akár este is hajlamosak vagyunk megenni belőle egy nagy tányérral. :D
Ám eme nagyszerű tésztát nem csak a fent felvázoltak szerint készíthetjük el, hanem az alább olvasható, látványosabb módon is. Azt nem állítom, hogy én így jobban szeretem, minden esetre jó kipróbálni egyéb elkészítési módokat is. :)

 


Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg rizses-köleses fusilli
15 dkg kockázott húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma
6 dkg ementáli sajt
6 dkg vörös cheddar sajt (szeletelt vagy reszelt)
2 tojás
2 ek. habtejszín vagy tej
őrölt tarka bors
őrölt szerecsendió

aprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz


elkészítés:

  1. A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A húsos szalonnát serpenyőben zsírjára sütjük, majd szűrőkanálba öntjük, és a zsírt felfogjuk. Egy evőkanálnyit visszateszünk a serpenyőbe.
  3. A tojást a tejszínnel felverjük, belekeverjük a nagy lyukú reszelőn lereszelt ementáli sajtot, – 2 ek. kivételével – a sült szalonnát, majd a fűszerekkel ízesítjük és hozzáforgatjuk a főtt tésztát.
  4. A fele adag tésztát a serpenyőbe szedjük és elsimítjuk. Elosztjuk rajta a cheddart, és befedjük a többi tésztával. Lefedve, kis-közepes lángon megsütjük az egyik oldalát.
  5. A tésztára egy ív sütőpapírt fektetünk, arra egy nagy lapostányért teszünk, és óvatosan átfordítjuk. A sütőpapír segítségével – a papírral együtt – visszatesszük a serpenyőbe, és fedő alatt készre sütjük.
  6. Átcsúsztatjuk egy tálra, megszórjuk a félretett 2 evőkanál sült szalonnával, aprított petrezselyemzölddel, és négy cikkre szeljük. Tálaláshoz adhatunk hozzá tejfölt.