2023. március 16.

Mézes, dijoni mustáros-tejfölös csirkemellszalagok vérnarancsos salátaágyon

 

 


 
Amikor elkezdtem készíteni ezt a salátát, nem hittem volna, hogy ennyire ízleni fog a Kutyafülnek. A sima narancsos sali ui. előző nap nem igazán nyerte el a tetszését. Úgy tűnt, hogy az említett gyümi az oka, úgyhogy másnap csak az én salátámat gazdagítottam vérnaranccsal. Én persze sejtettem, hogy számomra nyerő lesz így, mert a most már inkább delikát üzletként működő, egykori kedvenc éttermünkben éppen egy hasonló saláta volt a kedvencem. Igaz, a Kutyánszkié is, de a saláta ott a málnától volt pikáns. Dióbundás kecskesajtom nem lévén, az előző nap kiolvasztott csirkemell nagy részét használtam fel, és bár tényleg nagyon ritkán eszünk húst, ebben a könnyű és friss salátában most kimondottan jólesett. :) A tejfölös pácnak köszönhetően kellemesen puha husin igazán íncsiklandó az édes, mézes és finoman roppanós pörzsanyag, a vérnarancs savanykás zamata pedig imádni való az üde zöldségekkel. :) Egyszóval cakkummpúder nekem nagyon tetszett. :)
A poén az, hogy egy narancsszeletet csak sikerült rábeszélnem a Kutyára, aki miután megízlelte azt a többi salátalakatrésszel együtt, közölte, hogy mégiscsak kéri bele a többi narancsot is. :D Majd pedig jóízűen felfalta, miközben többször is megjegyezte, mennyire jólesett neki ez a könnyű ebéd. Szerintem mindketten úgy éreztük, hogy most, a tavasz küszöbén már nagyon kiéheztünk az ilyen szép zöld, vitamindús salátákra. Az tuti, hogy visszatérő fogás lesz nálunk! :)

 



Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg csirkemellfilé
1 púpozott ek. (kb. 4 dkg) magas zsírtartalmú tejföl
1 ek. dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma
1 tk. vöröshagymapor
1 jó tk. (akác)méz
őrölt bors

2 ek. olívaolaj
10 dkg jégsaláta
2 marék rukkola
2 vérnarancs
1 jó ek. fenyőmag
1 ek. szezámmag
balzsamecet

elkészítés:

  1. A tejfölt elkeverjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, olívaolajjal, és – a só kivételével – a fűszerekkel ízesítjük.
  2. A húst vékony csíkokra szeljük, és a tejfölös páchoz forgatjuk. Lefedve 2-3 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. A vérnarancsot úgy hámozzuk meg, hogy a belső fehér héját is eltávolítjuk, és a gyümölcshúst vastagabb karikákra szeljük (a karikákat cikkekre is vághatjuk). Félretesszük.
  4. A magvakat zsiradékmentes serpenyőben, egymás után megpirítjuk. Félretesszük.
  5. A húst megsózzuk, és felhevített serpenyőben néhány percig fedő alatt párolva sütjük. Fedő nélkül elforraljuk róla a tejfölös-mustáros szaftot, majd a mézet is hozzáadva, pirulásig sütjük.
  6. A jégsalátát kisebb darabokra tépkedjük, összeforgatjuk a rukkolával, a vérnarancsszeletekkel vagy -cikkekkel, elosztjuk két tányéron, és megpörgetjük tarka borssal.
  7. A csirkemellcsíkokat a salátaágy közepére rendezzük és megszórjuk a pirított magvakkal. Balzsamecettel meglocsolva tálaljuk.