2013. július 6., szombat

Narancsos krémfagyi málnalekvárral, narancsos málnaöntettel





 





Nem készültem rá, hogy ilyen fagyit csinálok, de megfeledkeztem róla, hogy a hűtőben van 3 narancsom. Fogalmam sincs, milyen sütit akartam belőle készíteni, ezért a nyári melegre való tekintettel úgy döntöttem, hogy beújítok egy fagyival. Lime fagyit már készítettem, és úgy gondoltam, miért ne működhetne naranccsal is. Az alap tehát tökéletesen ugyanaz, mint a kajszi-lime fagyimé, csupán az ízesítésben tér el tőle. 
Mivel egy kevés málnám is volt itthon, amit Anya hozott nekünk a hétvégi házunk kertjéből, ezért kézenfekvő volt, hogy összeházasítom a narancsos fagyival. Úgysem ettem még ilyen párosításban.
A Kutyafülnek épp mostanában van a névnapja, így a rumos gesztenyefagyi mellé ezt kapta süti helyett. De nem csak ő, hanem a mi picinyke családunk minden tagja örömmel kanalazta ezt a fagyikát.











Hozzávalók kb. 1,5 l fagyihoz:

Fagyialaphoz: 
1 kis görög narancs héja és leve
25 dkg házi mascarpone 
15 dkg házi joghurtkrémsajt 
10 dkg porcukor
3 ek narancslikőr (Cointreau)
2,5 dl tejszín 

Málnalekvárhoz: 
30 dkg málna
3 ek cukor 

Narancsos málnaöntethez: 
1 narancs leve
málnalekvár 1/3-a

elkészítés:


  1. A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk, héját reszeljük, levét kifacsarjuk.
  2. A többi hozzávalót a tejszín kivételével keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a narancs héját és levét, és kézi habverővel simára dolgozzuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a fagyialaphoz forgatjuk.
  4. A lekvárhoz a málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, lábosba tesszük a cukorral és pár perc alatt lekvárrá főzzük. Kihűtjük.
  5. A fagyialap felét jól záródó műanyag dobozba kanalazzuk, rásimítjuk a málnalekvár kb. 2/3-át, majd ráöntjük a fagyi másik felét, 3-4 mokkáskanálnyi lekvárt a fagyi tetejére pötyögtetünk, egy vastagabb szívószállal márványmitát rajzolunk bele és min. fél napra fagyasztóba tesszük. Fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból és porciózzuk.
  6. A narancsos málnaöntethez a maradék málnalekvárt elkeverjük 1 narancs levével és egy keveset a fagyira csorgatunk belőle. A fagyit díszíthetjük reszelt narancshéjjal is.