2016. február 22., hétfő

Zöldséges húskrémleves









Nem gyakran fordul elő, de a minap erőteljes leves ehetnékem támadt, és ezúttal ezt a levest főztem a hűtőben található alapanyagokból. Bevallom, ezek a hozzávalók nálam eléggé hasonlóak, ha levesről van szó. De hogy legyen benne egy kis csavar, másképp készítettem, ui. kíváncsi voltam, milyen lenne, ha a húst leturmixolnám. A hús pépesítése kapcsán úgy is nagy gyakorlatra tettem szert az elmúlt időszakban. :D Igazából ez csak majdnem krémleves, mert a húst teljesen azért mégse lehet pépesíteni.
Ezúttal nem csirkemellet, hanem felsőcombot vettem elő a fagyasztóból, mert a tyúknak ez a része leveshez mégis csak ízletesebb, mint a kissé száraz és semlegesebb ízű mellehúsa. A turmixolásnak köszönhetően nincs szükség egyéb sűrítőanyagra, viszont a zöldségek így sem hiányozhatnak a levesből. Ezért került bele répa, borsó és nagy kedvencem, kukorica is. Természetesen a felsoroltak helyett más zöldek is belekerülhetnek, például akár zöldbab, brokkoli vagy karfiol is, de ezek nálunk sajnos nem lennének nyerők. Úgyhogy maradtam a jól megszokottaknál. Ezzel a nagy tálkányi levessel totálisan tele lettünk. :)









Hozzávalók:

50 dkg csirke felsőcombfilé
1 doboz konzervkukorica
15 dkg zöldborsó
1 nagyobb szál sárgarépa
1 szál bocskorpaprika
½ szál hegyes erős paprika
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. szárított, aprított petrezselyemzöldje
1 ek. füstölt, édes fűszerpaprika
őrölt fekete bors

1 ek. mangalicazsír
tejföl a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A kétféle paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kis kockákra aprítjuk, és a zsíron egy nagyobb lábosban megdinszteljük.
  2. A tűzről lehúzva elkeverjük az áttört fokhagymával, a sóval, a borssal és a pirospaprikával.
  3. Rátesszük az előzőleg kis kockákra vágott, megsózott húst, és fehéredésig sütjük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és puhulásig főzzük.
  4. A megfőtt húst leszűrjük, a levét felfogjuk, ez utóbbit visszaöntjük a lábosba, a húst pedig turmixgépben vagy késes aprítógépben pépesítjük.
  5. A húspépet visszaszedjük a főzőlébe, ha szükséges, még botmixerrel pépesítünk rajta, majd felengedjük 1,2 liter vízzel, és hozzáadjuk a sárgarépát., valamint 2 evőkanál petrezselyemzöldjét.
  6. Addig főzzük, amíg a répa félpuhára főtt, ekkor hozzáadjuk a borsót, készre főzzük, végül hozzákeverjük a kukoricát. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.






































A hátteret a Fotókellék biztosította.