2013. május 22., szerda

Húsmentes hamburger





Egyik kedvenc köretem a sárgarépafasírt, egy időben szinte minden nap azt ettem. Aztán valahogy megfeledkeztem róla. Szerencsére megint eszembe jutott. Előző nap megsütöttem a hétre való zsemlét, amit a gyökérkenyérhez hasonló módon készítettem, és úgy gondoltam, miért ne tehetnék bele hús helyett zöldségbucit. Ha már lúd, legyen kövér, ezért a már jól megszokott tipikus „hamburgerzöldségek” is mellékerültek. Hagymát is tehetünk bele, bár a sárgarépafasírt elég hagymás, így nem hiszem, hogy annyira hiányozna az a pár hagymakarika, ha mégsem kerülne bele. A zsemlét persze megkenhetjük vajjal is (én például képtelen vagyok anélkül enni a péksütit vagy a kenyeret) és ketchup helyett mustárt vagy majonézt is választhatunk, kinek-kinek óhaja szerint.








Hozzávalók 4-8 személyre:

Zsemléhez: 
40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tönkölybúza fehérliszt
1 csapott ek só
1 tk cukor
1 ek olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 4 dl langyos víz 

Hamburgerekhez: 
8 zsemle
8 sárgarépafasírt 
8 szelet házi füstölt sajt
4 paradicsom
8 retek
8 ek házi ketchup
metélőhagyma

elkészítés:


  1. A liszteket a sóval és a cukorral elvegyítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat és a vizet, és fakanállal vagy kézzel alaposan összekeverjük. Nem kell dagasztani!
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten 4 órán át kelesztjük.
  3. A megkelt és igen ragacsos tésztát alaposan belisztezett felületre borítjuk, henger alakúra formáljuk és 8 egyenlő részre vágjuk.
  4. A tésztadarabokat a kezünkkel négyzetekké vagy téglalapokká kihúzzuk, feltekerjük, majd lefelé irányuló, húzó mozdulatokkal zsemlékké alakítjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk, hogy még keljenek egy kicsit.
  6. A tetejüket megkenhetjük vízzel vagy olajjal (én most egyikkel sem kentem meg) és mehetnek a sütőbe, ahol pirosra sütjük. (Ha az aljuk kongó hangot ad, akkor biztos, hogy megsültek.)
  7. A zsemléket rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  8. Közben összeállítjuk a sárgarépafasírtot, kisütjük és papírtörlőre szedjük. (Link a hozzávalóknál!)
  9. A zsemléket megfelezzük, a zöldségeket karikára vágjuk, a sajtot pedig felszeleteljük.
  10. A langyos zsemléket megkenjük a ketchuppal, rátesszük a retket, a paradicsomot, a sajtot, végül pedig a még meleg zöldségfasírtot, amit megszórunk metélőhagymával és befedjük a zsemle tetejével.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc