2013. május 22.

Húsmentes hamburger






Egyik kedvenc köretem a sárgarépafasírt, egy időben szinte minden nap azt ettem. Aztán valahogy megfeledkeztem róla. Szerencsére megint eszembe jutott. Előző nap megsütöttem a hétre való zsemlét, amit a gyökérkenyérhez hasonló módon készítettem, és úgy gondoltam, miért ne tehetnék bele hús helyett zöldségbucit. Ha már lúd, legyen kövér, ezért a már jól megszokott tipikus „hamburgerzöldségek” is mellékerültek. Hagymát is tehetünk bele, bár a sárgarépafasírt elég hagymás, így nem hiszem, hogy annyira hiányozna belőle az a pár hagymakarika. A zsemlét persze megkenhetjük vajjal is (én például képtelen vagyok anélkül enni a péksütit vagy a kenyeret), és ketchup helyett mustárt vagy majonézt is választhatunk, kinek-kinek óhaja szerint.




Hozzávalók 8 darabhoz:

a zsemléhez:
40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 4 dl langyos víz

az összeállításhoz:
8 zsemle
8 sárgarépafasírt
8 szelet házi füstölt sajt
4 paradicsom
8 retek
8 ek. házi ketchup

metélőhagyma

elkészítés:

  1. A sóval, cukorral elvegyített lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk az olajat, a vizet, és fakanállal alaposan összekeverjük. A híg tésztát letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 4 órát.
  2. A ragadós tésztát alaposan meglisztezett felületre borítjuk, henger alakúra formázzuk, és 8 egyenlő részre vágjuk.
  3. A tésztadarabokat a kezünkkel négyzet vagy téglalap alakúra kihúzzuk, feltekerjük, majd lefelé irányuló, húzó mozdulatokkal zsemlékké alakítjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és amíg a sütő bemelegszik, kelni hagyjuk.
  5. A tetejüket lekenhetjük vízzel vagy olajjal, vagy akár ezt el is hagyhatjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. A zsemléket rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Elkészítjük a sárgarépafasírtot.
  7. A még langyos, félbevágott zsemléket megkenjük ketchuppal, rátesszük a felkarikázott retket, a paradicsomkarikát, a szeletelt vagy reszelt sajtot és a még meleg zöldségfasírtot. Megszórjuk metélőhagymával, és ráhelyezzük zsemlék kalapját. Tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc