2014. március 26., szerda

"Biciklileves"


A Kutyafül napok óta mondogatta, hogy főzzek megint zöldséglevest. Első alkalommal - ennek is már legalább 3 éve - közösen főztük, mert akkor még tapasztalatlan voltam zöldségleves főzés terén. Persze nem mintha valami nagy ördöngösség lenne, de jobbnak láttam, ha nem egyedül veselkedek neki. :D Aztán rám maradt a feladat, és azóta 3-4 alkalommal került asztalra ez az egyszerű leveske. Ezúttal fűszerolajjal készítettem, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Bár én nem vagyok zöldséglevespárti, mégis most olyan jót ettem belőle, hogy biztos vagyok benne, hogy nem utoljára csempésztem bele fűszerolajat.
Alighogy kész lett a leves, befutott apukám, aki közölte, hogy látja, biciklilevest főztem. Én csak néztem hülyén, mire felvilágosított, hogy „mindent bele!” levest. :DHozzávalók 1,5 l leveshez:

2 közepes méretű krumpli
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
2 csokor petrezselyemzöldje
(3 gerezd fokhagyma)
1 tk egész fekete bors
1 tk darált csípős paprika

1 db zöldségleves kocka (elmaradhat)
2 ek fűszerolaj vagy 1 ek mangalicazsír

elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a gyökeret felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a zellert nyolcadoljuk (kisebb darabokra is lehet vágni, ha tálaláskor valaki meg is akarja enni), a hagymát félbevágjuk.
  2. A petrezselymet megmossuk, az egyik csokrot felaprítjuk.
  3. Egy lábosban felforrósítjuk a fűszerolajat/zsírt, rádobjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével, átforgatjuk és pár percig pároljuk. (Ha a leves nem fűszerolajjal készül, akkor tegyünk bele 3 gerezd fokhagymát is.)
  4. Felöntjük 1,5 l hideg vízzel, befűszerezzük, beletesszük a felaprított és a csokorban hagyott petrezselymet is, és felforraljuk.
  5. Ha felforrt, mérsékeljük alatta a lángot és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  6. Kivesszük belőle a hagymát, a csokorba kötött petrezselymet és a zellerdarabokat is (aki szereti, az benne is hagyhatja), és tálaljuk.