2014. szeptember 17., szerda

FŰSZERKEVERÉKEK, FŰSZEROLAJOK

Zellersó házilag


Tervbe vettem, hogy fűszerkeveréket készítek – persze ezt is mikor, ősszel. Ehhez azonban szükségem volt zellerzöldre. A zöldségesnél már nem lehetett kapni, de Apukám kertjében szerencsére éppen mostanában hozott friss hajtásokat a zeller. Amikor meglátogatott, hozott egy nagy csokorral, így nem volt akadálya a fűszergyártásnak. Vagyis csak azt hittem, hogy zöld utat kapott ez a kis konyhai ténykedés. Sajnos azonban pont akkorra állt be a rossz idő, amikor az én kis zellerkém teljes pompájában zöldellt a vizes pohárban. Esős idő, naphiány – ez a legrosszabb párosítás a szárítási procedúra számára. Eszem ágában sem volt bekapcsolni a sütőt, ui. egy másik fűszer kapcsán már bebizonyosodott, hogy bármit is írjanak a neten, sütőben, 50-100°C-on (a sütőajtó gyakori nyitogatása mellett) marhára nem lehet zöldséget szárítani. Isten ments, hogy egy ilyen eljárástól tönkremenjen a zellerem! Én bizony inkább kiraktam az erkélyre borús idő ide vagy oda, és hihetetlen módon elég volt neki 2 nap meg egy pár órás napsütés, és így is zörgősre száradt. Már semmi nem állhatott a házi zellersókészítés útjába. Jöhet a házi fűszerkeverék is!Hozzávalók 1 kis befőttesüveghez:

1 nagy csokor zellerzöldje (nálam 15 szál)
4 ek só

elkészítés:
  1. A zöldséget megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk, lehetőleg igen apróra.
  2. A felaprított leveleket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, széthúzkodjuk, és száraz helyen zörgősre szárítjuk. (Legjobb nyáron, a szabadban, de olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napsugárzás.)
  3. A megszáradt zellerzöldet (nekem 6 evőkanálnyi lett) nagy szemű sóval együtt késes mixerbe tesszük és ledaráljuk.

    Ha eleve nagyon apróra sikerült felaprítanunk, akkor nem szükséges késes mixerben ledarálni, csak keverjük el durvább szemcséjű, csomósodásgátló anyagot nem tartalmazó sóval.
    A só mennyisége igazából érzésre megy, én ennyi zellerzöldhöz szükségesnek éreztem a 4 evőkanálnyit.

A kész fűszert felhasználhatjuk egyéb fűszerkeverékek készítéséhez, de önmagában is fűszerezhetünk vele különböző leveseket, mártásokat vagy akár húsokat.

És így néz ki ledarálva: