2019. október 27.

Birsalmás-mogyorós rétestorta







Amióta a barátainkkal egy kicsit közelebb lakunk egymáshoz, sűrűbben találkozunk, és mostanában az is előferdül, hogy hétköznap látogatunk el hozzájuk. Ennek egyik oka, hogy a Kutyafülnek néha arrafelé van dolga, amerre ők laknak, és ha már így van, összehangolhatjuk a hasznosat a kellemessel. Egy kis egyeztetés, és működik a dolog. :)
Csak úgy repül az idő, ha velük vagyunk. :) Nyár vége óta ez a második alkalom, hogy meglátogattuk őket, pontosabban a harmadik, mert az első esetben még meglepi volt a találkozó helyszíne. Ez pedig nem más, mint egy újonnan vásárolt, gyönyörű ház, amit nekünk mutattak meg elsőként. :) A kertje maga a béke szigete, úgyhogy nem meglepő, hogy mi is annyira szorgalmazzuk az összejöveteleket. :D Persze jó társaság nélkül mit sem érne a kellemes környezet.
A 2. találkozáskor mi is ki akartuk fejezni – nem csak szavakban –, mennyire osztozunk az örömükben, ezért akkor én készítettem az ebédet, amit magunkkal vittünk hozzájuk. Jót elrötyögtek azon, hogy bár ők a vendéglátók, mégis mi vittük a kaját. :D De szerintünk ez éppen így volt helyénvaló, hiszen nem sokkal előtte meg ők láttak vendégül az ebéddel is. Már pedig ott volt ám terülj-terülj asztalkám, a mi kedvünkért akkor húsos fogás is! Ők egyébként vegetáriánusok, ami azért is jó, mert így olyan ételeket is megkóstolhatunk, amiket eddig nem ismertünk. Cseppet sem szokott hiányozni a hús, és hogy, hogy nem, mindig jóllakunk a zöldségekből vagy egyéb, húsmentes alapanyagokból készült finomságokkal. :) A harmadik esetben már felesben oldottuk meg a dolgot – ők produkálták a főételt, mi pedig egy saját készítésű sütit – nevezetesen ezt a rétestortát vittük. Hipp-hopp bepusziltuk az egészet, ami már csak azért sem meglepő, mert ez egy elég kicsi torta. Nekem annyira ízlett, hogy most ez is kedvenc rétesnek lépett elő. :)
Bízom benne, hogy hamarosan mi is megrendezhetjük a „visszavágót”, ha végre kész lesz a nappalink. ;)






Hozzávalók 16-22 cm-es kapcsos tortaformához vagy sütőtálhoz:

1 cs. leveles tészta (Tante Fanny, 24x40 cm)
23 dkg reszelt birsalma
1 citrom leve
7 dkg őrölt mogyoró
5 dkg darált babapiskóta
8 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
2 dkg mazsola
2 tojás
1 dkg vaj
vaníliás porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját 3 dkg cukorral kihabosítjuk, és hozzákeverjük a babapiskótával vegyített mogyorót, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A nagy lyukú reszelőn lereszelt birsalmát meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a fahéjjal kevert többi cukrot, a mazsolát, és a tojásos masszához forgatjuk.
  3. A leveles tésztát kitekerjük, kivágunk belőle egy akkora körlapot, hogy a kapcsos tortaformát kibélelve vele, kb. 3 cm-es pereme legyen, és a formába illesztjük.
  4. A tölteléket elosztjuk az olvasztott vajjal vékonyan megkent tésztakosárban, és befedjük a megmaradt tésztával. A túllógó széleket levágjuk. A torta tetejét lekenjük a megmaradt vajjal.
  5. A rétestortát előmelegített sütőben megsütjük, majd lekapcsoljuk róla a karimát, és tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Tálalás előtt meghintjük vaníliás porcukorral, és felszeleteljük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40 kb. perc


Tipp:
Ha a rétestortát 16 cm-es formában sütjük, akkor elég sok tésztaszéle kimarad. Ebből sós süteményt is készíthetünk: gyúrjuk be, majd nyújtsuk ki, szórjuk meg kevés sóval, reszelt sajttal, tekerjük fel és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Kissé ellapítva tegyük tepsibe, kenjük le olvasztott vajjal, és süssük pirosra. Uzsonnára 1 személynek pont elég. :)


Megjegyzés:
Én 2. alkalommal 22 cm-es sütőtálban sütöttem, és birs helyett normál almát, mogyoró helyett pedig diót használtam. Így nem maradt ki tészta. Miután a kivágott körlapot a formába illesztettem, a lehulló tésztadarabokkal kitapétáztam a tölteléket. A sütési idő kicsit lecsökkent, mert a nagyobb sütőformában alacsonyabb lett a süti.