2021. augusztus 25.

Narancsos-almás tejfölkrém quinoás csokoládétálkában

 

 





A gyümölcstálban már jó ideje gubbasztott 2 szikkadt alma és néhány narancs; időszerű volt hát kezdenem velük valamit. A sütést a hátam közepe sem kívánta, mert azon a kánikulai hőség okozta izzadság már így is csordogált. Úgyhogy sütés nélküli desszerten agyaltam, amibe – amúgy a málnaszezon kellős közepén – ezt a csak kényszerűségből elkészített krémet szántam. Na, azért nem kell engem sajnálni a kényszerből főzött krémek kapcsán, mert nem volt ám ez olyan nagy áldozat a részemről. :D Sőt, igazából ízletes tölteléket sikerült gyártanom, ami lévén citrusos, szépen illeszkedett a nyári hőséghez. Mi több, még felüdülést is nyújtott nekünk a málnaszedésből pihegve hazaérkezve. :)
Ez a tálka meg szerintem bármilyen krémhez vagy fagyihoz használható – például földieperrel vagy málnával klasszikus párost alkothatnának, akár krémként, akár fagylaltként, vagy akár csak friss gyümölcsként kerüljenek is bele.
Bár ez a desszert néhány héttel ezelőtt, a nagy melegben készült, de a hűvösebb időben is kellemes élményt nyújt. ;)

 



Hozzávalók 9 darabhoz:


a tálkákhoz:
7,5 dkg puffasztott quinoa
7,5 dkg apró szemű zabpehely
3 dkg pirított kókuszreszelék (elhagyható; én csak azért tettem bele, mert volt kimaradva)
30 dkg étcsokoládé
7,5 dkg vaj
4 dkg méz

a krémhez:
30 dkg alma (hámozott, magozott mennyiség)
20 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
1,5 dl frissen facsart narancslé
½ citrom leve
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor


elkészítés:

  1. A quinoát és a zabpelyhet zsiradékmentes serpenyőben kis lángon – egymás után – megpirítjuk, majd teljesen kihűtjük.
  2. A felaprított csokoládét a puha vajjal és a mézzel vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd több részletben hozzáforgatjuk a quinoát, a zabpelyhet (és a pirított kókuszreszeléket).
  3. A masszából 5 dekányi adagokat veszünk ki, és gumikesztyűs kézzel a (kivehető aljú) piteformákba nyomkodjuk.
  4. A megmaradt csokoládés masszából golyót formázunk, sütőpapírra tesszük, és egy másik sütőpapír alatt vékony körlapra nyújtjuk. A tálkákkal együtt dermedésig hűtőbe tesszük.
  5. A krémhez a feldarabolt almát annyi citromos vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd szűrőkanálba öntve, alaposan lecsepegtetjük. A narancslével együtt magas falú edénybe öntjük és leturmixoljuk.
  6. A lábasba szórjuk a pudingport, a porcukrot, simára keverjük előbb egy kevés, majd az összes narancsos almapéppel. Kis lángon, kevergetve pudingot főzünk belőle. Teljesen kihűtjük.
  7. A tejfölt a vaníliás cukorral együtt a gyümölcspudinghoz adjuk, és robotgéppel hozzákeverjük. Habzsákba töltjük.
  8. A csokoládétálkákat óvatosan kiemeljük a formából, és mindegyiket betöltjük a krémmel.
  9. A quinoás csokoládélapot tetszés szerint rusztikusra törjük, vagy késsel feldaraboljuk és kidíszítjük vele a desszerteket. Reszelt narancshéjjal megszórva kínáljuk.

Megjegyzés:
A krémhez olyan almát használtam, ami állásában sokat veszített a nedvességtartalmából. Ezért ha friss almával készítjük, abból kevesebb is elegendő lehet. Fontos, hogy mindenképp mérjük le, hogy meglegyen a szükséges 30 dekányi mennyiség.