2021. december 28.

Rouille mártás

 

 




A rouille (ejtsd: ruj) – magyarul rozsda – egy hideg szósz, ami gyakorlatilag egy majonéz alapú, vörös színű mártás. A különlegességét a fűszerekkel és a fokhagymával történő ízesítés adja. Leggyakrabban Provence-ban használják, főleg halételekhez. Különösen a Marseille-i konyha specialitásához, a bouillabaisse nevű halleveshez kínált pirítósra kenve fogyasztják.
Természetesen az ízesítésnek csak a fantáziánk szabhat határt, sőt a mártás színének erőssége is tőlünk függ. (Az enyém erőteljesen piros lett, mert olyan paprikám van, hogy az valami csuda! :D)
Én most egy olyan változatot osztok meg, amelyet a nagynéném férje szokott készíteni. Hamarosan megmutatom azt is, hogy mihez is csináltam ;)

 



Hozzávalók:

1 tojássárgája
1 ek. (1,5 dkg) mustár
80 ml extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
sáfrányszálak (nálam ½ mk. porított indiai sáfrány)
½ mk. currypor
késhegynyi őrölt fekete vagy fehér bors
egy csipet só
pár csepp frissen facsart citromlé


elkészítés:

  1. A nyers tojássárgáját a mustárral fém vagy üvegtálba tesszük, és a tálat nedves konyharuhára állítjuk, hogy a mártás kevergetése közben ne mozogjon.
  2. Kézi habverővel történő folyamatos keverés mellett eleinte csak cseppenként, majd vékony sugárban adagoljuk hozzá az olívaolajat. Ha jól dolgoztunk, majonézhez hasonló állagú mártást kapunk.
  3. Hozzákeverjük a fűszereket, az áttört fokhagymát, és citromlével ízesítjük. Folpackkal letakarva vagy fedeles dobozkába téve, hűtőben tároljuk.
    Pirítósra vagy szendvicsre kenve fogyasztjuk, de tunkolhatunk bele akár sült vagy rántott zöldségeket is.