2013. május 21.

Bodzaszörp







Nincs másik olyan üdítőital, amit jobban szeretnék a bodzalénél! Anya gyerekkoromban és később is sokszor készített, és én minden alkalommal rácsodálkoztam, hogy milyen csodálatos ízű. :) Sajnos felnőttként már alig-alig ittam házi készítésű bodzalevet, Anya valamiért nem csinált többet, én pedig még sokáig nem jutottam el odáig, hogy magam készítsem el. Úgyhogy jó ideig nem volt hozzá szerencsém. Mígnem a külföldi tartózkodásom ideje alatt felfedeztem a boltok polcain a Holunderblütensirupot. Nagy volt a boldogság, és amíg kint dolgoztam, rendszeresen vettem. Amióta azonban újra itthon élek – és ennek már jó pár éve egyszer sem ittam a szívemnek kedves üdítőből. Valahogy mindig lecsúsztunk a bodzaszezonról, hiába fogadtuk meg minden éveben, hogy na most aztán...
Idén szerencsére nem feledkeztem meg róla. A Kutyánszkival fogtuk magunkat, bevágtuk magunkat a kocsiba, és felkerestük azt a helyet, ahol sok bodzabokor szegélyezi a csekély forgalmú utat. Teleszedtünk egy hatalmas zacskót ezzel a nagyszerű virággal.
Hazaérve kikérdeztem Anyát a bodzaszörpkészítés rejtelmeiről, és rögvest neki is fogtam a pofon egyszerű műveletsornak. Lelki szemeim előtt láttam, ahogy örömmel kortyolom az ínycsiklandó nedűt. :D Már csak ki kellett várni azt a pár napot, amíg a bodzaíz kioldódik a vízben, és imádkoztam, hogy föl ne forrjon közben. Szerencsére tökéletes lett a bodzavirág zamatát semmi sem múlja fölül! :) Most is megállapítottam, hogy semmit sem változott az iránta való rajongásom, továbbra is ez a kedvenc italom. :)





Hozzávalók 3 liter szörphöz:

20-30 nagy bodzavirág
2 kg cukor
2-3 kezeletlen citrom és/vagy lime
50 g citromsav
2 l víz

elkészítés:

  1. A bodzavirágokat lefelé tartva, finom mozdulattal megrázzuk, hogy kihulljanak belőle a szirmok között esetlegesen megbúvó rovarok.
  2. A virágok szárát ollóval lemetsszük úgy, hogy a virágernyők ne hulljanak szét. A vékonyabb szárakat is levághatjuk, nem baj, ha kisebb virágernyőkre szedjük a bodzát.
  3. A sziruphoz a cukrot nagy lábasba szórjuk, felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Addig hagyjuk hűlni, hogy ne legyen forró.
  4. A citromokat megmossuk, szárazra töröljük, és az egyiknek a héját lereszeljük. A citromokat karikára szeljük, majd a citromhéjjal, a citromsavval és a virágokkal együtt a sziruphoz adjuk. Fakanállal óvatosan lenyomkodjuk.
  5. A lábast lefedjük, és a szirupot napfénytől védett, hűvös helyen 3-4 napig hagyjuk ázni.
  6. A virágokat a citromkarikákkal együtt kinyomkodjuk, a kész szörpöt átszűrjük, megtöltjük vele az alaposan elmosott üvegeket, és lezárjuk. Felhasználásig hűtőben vagy pincében tároljuk. Csapvízzel, ásványvízzel vagy szódával tetszés szerinti arányban hígítjuk.

Tipp:

A szörpöt tartósíthatjuk is: az alaposan elmosott, kiöblített üvegeket meleg vízzel félig felengedett tepsibe állítjuk, sütőbe toljuk, és 120°C-on 20 perc alatt csírátlanítjuk. A szörphöz a vizet lábasba öntjük, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a citromhéjat, a citromsavat, valamint a virágokat. Lefedve állni hagyjuk 2-3 napot. Ezután a virágokat és a citromot kinyomkodjuk, leszűrjük, majd a cukrot is hozzáadva újra felforraljuk és pár percig főzzük. A még meleg szörpöt üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Így hagyjuk kihűlni, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.

Megjegyzés:
Ha forgalmas út mellett szedjük a bodzát, érdemes megmosni a virágfejeket, hogy megszabadítsuk a kipufogógáz és a felverődött por okozta szennyeződésektől. Sajnos emiatt kárba vész a virágpor és az aroma, ezért igyekezzünk olyan helyen szedni a virágot, ami távolabb esik az úttól.

A túlnyílt virág már nem alkalmas bodzaszörp készítésére, ezért fontos, hogy frissen kinyílt virágokat használjunk, amiben még sok a virágpor.
A virágok szárát minden esetben vágjuk le, nehogy keserű legyen tőle a szörpünk!