2020. június 5.

Ombre panna cotta földieperrel



 



Elég rég készítettem panna cottát, pedig szeretjük. Most megkívántam ezt az egyszerű, lágy krémet. Nagyon tetszenek a színátmenetes desszertek – panna cottával is gyakran látok ilyeneket. Úgy gondoltam, teszek vele egy próbát. Mivel megint sikerült beszereznem finom, szabadföldi epret, így azt is csempésztem bele. Bár a dermesztési idők miatt kissé időigényes elkészíteni, most volt kedvem szórakozni vele. Annál is inkább, mert szerettem volna megörvendeztetni a Keresztlányunkat, aki egyébként csokis sütit rendelt, de közölte, hogy a gyümölcsöset is szereti. :D Ha már lúd, legyen kövér alapon nem 2 in 1 desszertet készítettem, azaz olyat, amiben csoki és gyümölcs is van, hanem inkább kétféle édességgel leptem meg. A közös séta után igazán jó lezárása volt ez egy szuper napnak, amit az egyik legnagyobb kedvenc sorozatunknak, a The Big Bang Theory jó néhány epizódjának megnézésével zártunk, így együtt, mi hárman. :) Ezt a sorit egyébként pont a Keresztlányunk ajánlotta nekünk, amiért örök hálával tartozunk neki, mert sok, nevetéssel teli órát köszönhetünk neki. :)






Hozzávalók 6 személyre:

4 dl zsíros tej
3,5 dl habtejszín
8 dkg cukor + az eperpüréhez
1 vaníliarúd
30 dkg földieper
8 zselatinlap
1 ek. frissen facsart citromlé

elkészítés:

  1. A citromlével, ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesített epret botmixerrel pürésítjük (átpasszírozzuk), felforrósítjuk, és feloldunk benne 2 db, előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot.
  2. A tejszínes tejet a cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, beletesszük a kikapart vaníliamagokat, és feloldjuk benne a többi – szintén előbb vízbe áztatott és kinyomkodott – zselatinlapot.
  3. A folyadékból kiveszünk 3 dl-t, és elosztjuk 6 db 1,5 dl-es üvegpohárban. Hűtőbe tesszük dermedni.
  4. A többi tejszínes tejet két részre osztjuk, és az egyik adagba 3, a másikba 12 evőkanál eperpürét keverünk. (Rétegezés előtt mindkettőt újramelegítjük abban az esetben, ha a zselatin már kezdene összeállni.)
  5. A fehér színű krémre ráöntjük a halvány rózsaszín krémet, amit hűtőbe téve dermedni hagyunk, majd a sötét rózsaszín krémmel is ugyanígy járunk el.
  6. A többi eperpürét felhevítjük, és elosztjuk a desszertek tetején. 6 eperszem csúcsát levágjuk, és az epreket csumástól a panna cottás poharak közepére helyezzük. Dermedni hagyjuk, majd tálaljuk.