2013. november 14., csütörtök

Édes túrós krumplinudli vörös áfonyás körtekompóttal







Nem volt itthon semmilyen édesség, de a vasárnapi sütitől még 2 nap választott el. Ezért muszáj volt készítenem valamit, ami kielégíti az édesség iránti vágyunkat. A krumplis nudli épp jó erre a célra, hiszen édesen is el lehet készíteni, és a tésztájába pl. túrót is tehetünk. Maga a nudli csak enyhén édeskés, de porcukorral megszórva kellemes ízű desszert kerekedett belőle.







Hozzávalók 4 személyre:

Kompóthoz:
25 dkg keményebb körte (tisztítva mérve)
5 dkg aszalt vörös áfonya
½ citrom leve
5 dkg cukor
1 rúd vanília
2,5 dl víz
1 ek étkezési keményítő + 2 ek víz

Nudlihoz:
75 dkg krumpli
25 dkg sovány túró
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 ek cukor
csipet só
12,5 dkg liszt
5 dkg vaj a pirításhoz

Tetejére:
3 ek darált dió vagy mák + 3 dkg vaj
porcukor

elkészítés:

  1. A körtét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk és meglocsoljuk a citromlével.
  2. A keményítő kivételével a többi hozzávalóval együtt lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, felforraljuk és kb. negyed óráig főzzük.
  3. A keményítőt a vízzel simára keverjük, a kompóthoz adjuk, újra felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd áttörjük. Hűlni hagyjuk.
  5. Az áttört krumplit a többi hozzávalóval együtt kézzel alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk.
  6. Innentől kétféleképpen járhatunk el:
    a) A vaj felét felhevítjük. A tésztamassza feléből 2 teáskanál segítségével nudlikat formázunk (így kisebbek lesznek és könnyebben átsülnek) és a vajon minkét oldalukon aranybarnára pirítjuk (közben többször átforgatjuk). A kész nudlikat konyhai törlőpapírra szedjük. A maradék tésztával is a leírt módon járunk el. (Nekem ezzel a módszerrel jobban ízlett.)
    b) A nudlikat 2 evőkanál segítségével megformázzuk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kivesszük a vízből, alaposan lecsepegtetjük és a vajon két részletben megpirítjuk.
  7. A 3 dkg vajat egy serpenyőben habosra hevítjük, hozzáadjuk a diót/mákot és átforgatjuk.
  8. A nudlit a kompóttal tányérokra rendezzük, meglocsoljuk a vajas dióval/mákkal, megszórjuk porcukorral és mellészedjük a kompótot.