2014. november 21., péntek

Mascarponés tejpite fahéjas-mascarponés almaraguval






Az utóbbi napokban mellőztük az édességevést, csak a szülinapom utáni hétvégén sütöttem, de az csak egy kicsi torta volt, és ugye négyfelé osztódott. Magyarul nem sok jutott belőle, de édesség utáni vágyból annál inkább maradt egy szép nagy adaggal.
Nem volt mit tenni, gyorsan orvosolni kellett a problémát, ezért összedobtam ezt a tejpitét. Az elmúlt hetekben úgyis egymás után gyártottam ezt a süteményfélét, mindig túróval kombinálva, így hát a fejemben volt a recept. Most viszont nem túró került bele, hanem mascarpone, mert volt egy dobozzal a hűtőben. A szavatossága lejárt vagy 2 hete, de semmi baja nem volt még, viszont tovább mégsem akartam tartogatni.
A túrós tejpite nagy kedvencünk lett, de ha lehet, mascarponéval még finomabb. Sajnos a jó kis apukám-féle baracklekvár már elkopott, pedig azzal az igazi, ezért kitaláltam, hogy készítek hozzá valami egészen mást, ami nem lekvár. Ezt az almaragut gondoltam ki, de úgy elgondolkodtam közben, hogy az összes főzőlevet kiöntöttem, pedig direkt fel akartam használni egy részét, hogy igazán raguállagú legyen a körítés. A fotókon emiatt nem pont úgy néz ki, mint amilyennek megálmodtam, de a receptben úgy olvasható, ahogy igazából el akartam készíteni. Természetesen úgy folyós állagú lesz.
De hogy a bosszúság teljes legyen, cukor helyett sót tettem a darálóba és azzal szórtam meg a pitét. Úgyhogy kérem szépen az ott a képek egy részén só! :D Nem győztem utána kis ecsettel lesöpörni, majd nedves konyharuhával áttörölni a süti tetejét. :D Ilyen se történt még velem, de az tuti, hogy ezentúl minimum 20 cm távolságra teszem a cukros dobozt a sóétól, nehogy legközelebb só... akarom mondani szó érje a ház elejét.









Hozzávalók 19x25 cm-es tepsihez:

Pitéhez:
3 tojás
7 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg mascarpone
6 dkg vaj
13 dkg liszt

2,5 dl tej
3 dkg mazsola
vaj a sütőforma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

Almaraguhoz:
2 nagyobb, savanykás alma
1 citrom leve
1,5 dl almalé
1 púpozott ek cukor
1 fahéjrúd

10 dkg mascarpone
2 dkg porcukor
1 tk őrölt fahéj

elkészítés:

  1. A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. A tojásokat keverőtálba ütjük és a kétféle cukorral együtt robotgéppel habosra kavarjuk.
  2. Hozzáadjuk a mascarponét, robotgéppel simára dolgozzuk, majd pedig belekeverjük a vajat.
  3. Két részletben csomómentesre keverjük benne a lisztet, végül a tejet is hozzáöntjük.
  4. Amíg a sütő bemelegszik, kivajazzuk a tepsit, beleöntjük a tésztamasszát és elosztjuk rajta a mazsolát.
  5. A tepsit a sütő alulról a 2. rácsára tesszük, a pitét aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Közben elkészítjük a ragut: az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, azokat pedig kis kockákra daraboljuk.
  7. A felaprított almát lábosba tesszük, meglocsoljuk frissen facsart citromlével, rászórunk 1 evőkanál cukrot, beletesszük a fahéjrudat, felöntjük az almalével és puhulásig főzzük. Kivesszük belőle a fahéjrudat, leszűrjük, de a léből felfogunk 3 evőkanálnyit, és az aprított almával együtt teljesen kihűtjük.
  8. A süteményt tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk és meghintjük porcukorral.
  9. A kihűlt almalevet, a porcukrot és a fahéjat simára keverjük a mascarponéval és a tejpitéhez kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc