2019. március 11.

Karamellás tejberizs karamellizált almaraguval







Nemrég a narancsos rizsfelfújt-torta újrafotózása közben jött az ötlet, hogy a tejberizsnek karamellás ízt is lehetne kölcsönözni, aztán rájöttem, hogy a karamellás diókrémes trifle alapja is karamellás tej volt. :D 1 héttel később elkészült a nagy mű, és alma is került mellé, hogy izgalmasabb legyen. :) Bár a karamellel alapvetően sem a Kutyafül, sem én nem ápolunk túl jó kapcsolatot, azért van az az édesség, amiben egész szerethetőnek tartjuk. Ilyen ez a desszert is, úgyhogy nem volt baj, hogy elkészítettem. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Karamellás tejberizshez:
20 dkg kerek szemű rizs
6 dl tej
kb. 2 dl víz
egy csipet só
8 dkg cukor
2 dkg vaj

Karamellizált almaraguhoz:
25 dkg alma (tisztítva mérve)
1 citrom leve
6 dkg cukor
1 vaníliarúd
2 dkg vaj
1 tk. karamellás pudingpor

elkészítés:

  1. A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Megsózzuk, és kis lángon, néha megkeverve addig főzzük, amíg a vizet teljesen felszívja. Hozzáöntjük a tejet, és néha megkeverve készre főzzük. (Ha túlságosan is beszívná a tejet, a végén öntsünk még hozzá egy keveset, hogy hígabb legyen.)
  2. A cukrot lábasba tesszük, világosra karamellizáljuk, és a vajjal együtt rögtön a még forró tejberizshez keverjük. Teljesen kihűtjük.
  3. A meghámozott, magházától megfosztott almát kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével.
  4. A cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk, rátesszük az almát, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, és puhára pároljuk. Rászórjuk a pudingport, elkeverjük és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A tejberizst elosztjuk 4 üvegpohárban, és rákanalazzuk az almaragut. Tálaljuk.