2013. május 6.

Újhagymás krumplisaláta





Főiskolás koromban az a szerencse ért, hogy kijuthattam Kanadába a rokonokhoz, és egyúttal meglátogattam apukám magyar barátait is. Velük néhány alkalommal piknikezni is voltunk, és akkor ettem ehhez hasonló salátát. Hosszú évekig nem jöttem rá, mitől lehetett olyan finom Ági néni krumplisalátája. Érthetetlen módon akkor nem kérdeztem meg tőle, mivel ízesítette, de amikor nemrégiben almás tojássalit csináltam, azonnal tudtam, hogy az általam amúgy nem nagyon favorizált curry a titok nyitja. Ez a szép sárga por csodálatos ízt kölcsönöz a salátának, én legalábbis majdhogynem nagykanállal eszem, annyira nem tudok betelni vele.
Mint minden majonézes sali, ez is jól illik bármilyen grillezett vagy egyéb husihoz, ill. hal mellé is kiváló választás lehet annak, aki halrajongó.
Húúú, most elképzeltem rántott vagy grillezett süllővel, ami nagy kedvencem annak ellenére, hogy igen helytelen módon nem vagyok oda a halért.




Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg salátaburgonya (tisztítva mérve)
1 csomó újhagyma
12 dkg natúr joghurt
10 dkg majonéz
1 ek. magos Dijoni mustár
1 ek. tökmagolaj
1 csapott ek. porcukor
1 tk. currypor
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A kockákra vagy 0,5 cm vastag karikákra vágott krumplit annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük, majd lecsepegtetjük és kihűtjük.
  2. Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük és hozzáforgatjuk a megtisztított, karikára szelt újhagymát, valamint a krumplit. Lefedve, másnapig érleljük, majd tálaljuk.




A recept a Kifőztük gasztromagazinban is megjelent.