2012. július 11.

Pecsenye a la Provence







Konyhai ténykedéseim egyik első példája ez az étel. Kényszerből pattant ki a fejemből, mivel a Kutyafül szinte csak csirkemellet hajlandó enni, ha húsról van szó. Ötletesnek kell tehát lennem. Ez a változat a tejfölös-grillfűszeres aprópecsenyémből lett továbbfejlesztve, vagy inkább átalakítva, mert igazából az ízén kívül nincs különbség a kettő között. Az elnevezés csak a flancolás kedvéért van, nem azért, mintha Provence-i étel lenne. :) A fűszerkeverék egyébként egy svájci rokonunktól való, kértem, hogy hozzon nekem is, mert nálunk a boltban nem lehetett kapni. Sajnos az a fajta Provence-i fűszerkeverék, amit tőle kaptunk, itthon nem elérhető, ezért másfélével kell helyettesíteni, de úgy is nagyon finom.
Tejfölt azért kevertem az ételbe, mert valami szaftosabbat akartam. Ez lett az egyik legkedvesebb és leggyakrabban készített étel a konyhámban. :) Előnye, hogy nagyon hamar megvan vele az ember, márpedig ez nálam elég fontos kritérium.








Hozzávalók 2-3 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
50 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erőspaprika (elmaradhat)
4 púpozott ek. tejföl
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

2 ek. kókusz- vagy mangalicazsír
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és forró olajban pirosra sütjük.
  2. A húst csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk (ha a fűszerkeverék nem tartalmaz sót).
  3. A vöröshagymát félbe- majd vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát vékonyra szeljük. Az erős paprikát nagyon vékony csíkokra szeljük. (Aki nem szereti a csípős ízeket, ne tegye bele.)
  4. A vöröshagymát az erős paprikával a zsíron megpirítjuk, sütés közben megsózzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük.
  5. Rátesszük a húst, és addig sütjük, hogy enyhe pírt kapjon. Hozzákeverünk 2 evőkanál tejfölt, és 1 perc alatt összemelegítjük.
  6. A megsült krumplit szűrőkanállal átszedjük a húsra, megsózzuk, összeforgatjuk, adunk hozzá még egy kis tejfölt, és 1-2 perc alatt összerotyogtatjuk. Savanyúságot és igény szerint friss kenyeret kínálunk hozzá.
Tipp:
A húst és a krumplit kockára is vághatjuk. Én hol így, hol úgy készítem.




















Tiszai aprópecsenye





Nosztalgiázni támadt kedvem, és gyerekkorom egyik kedvenc ételét, Tiszai aprópecsenyét készítettem. Azaz hogy csak hitem szerint Tiszai aprópecsenye, én legalábbis ebben a tudatban nőttem föl. Apukám mindig így nevezte a sertésmájjal dúsított brassóit. Most derült ki számomra, hogy a valódi tiszai lecsóval készül, és még csak nem is látott májat. Persze lehet, hogy "Ápá" is lecsósan csinálta, csak tett bele májat is, de én akkoriban csak hevenyészve figyeltem a főzéssel kapcsolatos ügyködéseit. Bizonyára nem dolgozott két külön serpenyővel sem, hanem egymás után tette bele a különböző sütési időt igénylő hozzávalókat. A grillfűszer, valamint a fűszersó használata is már az én szentségtörésem eredménye. Én így készítettem el ezt az ételt, de ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből. Úgy ettem, mintha "Ápá" készítette volna.
Szerintem hidegen is finom. :)

Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg sertésmáj
20 dkg karaj
tej
2 fej vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
40-50 dkg krumpli (hámozva)
grillfűszer
őrölt fekete bors
sült krumpli fűszersó vagy só
napraforgóolaj vagy mangalicazsír

elkészítés:

  1. A májat és a karajt vékony csíkokra vágjuk, mindkettőt külön üvegtálakba tesszük, és annyi tejet öntünk rájuk, amennyi épp ellepi. Lefedve, 1 napot hűtőben érleljük.
  2. Két serpenyőben 2-2 evőkanál zsírt/olajat hevítünk, kettéosztva rátesszük a lereszelt vöröshagymát, és rövid ideig dinszteljük.
  3. A húsról és a májról leöntjük a tejet, a húst alaposan beszórjuk grillfűszerrel, a májat pedig ízlés szerinti mennyiségű borssal, majd a két külön serpenyőben lévő hagymára tesszük. A májhoz 3, a húshoz 2 gerezd zúzott fokhagymát keverünk, és készre sütjük.
  4. A kész májat enyhén megsózzuk és összeforgatjuk a megpirult hússal.
  5. A meghámozott krumplit felkockázzuk, megsütjük, majd lecsepegtetjük, beszórjuk a fűszersóval (vagy normál sóval), és a májas pecsenyéhez keverjük. Friss kenyeret kínálunk hozzá.




Mézes krémes





Egy régi barátnőmmel egy időben heti rendszerességgel találkoztunk. Az ilyen alkalmakkor természetesen a süti sem hiányozhatott. Most épp nálam volt az összejövetel, és körtekrémes linzertortát készítettem. Igen ám, de a barátnőm is hozott desszertet, ami nem más volt, mint a híres nevezetes mézes krémes. A kölcsönös sütiadomány ugyanazon a napon egyébként nem volt szokás, hiszen, ha őt jött hozzánk, akkor én sütöttem, ha pedig én őhozzájuk, akkor ő kínált meg az ő sütijéből. Most azonban rendhagyó módon mindkettőnk süteménye színpadon volt. Korábban ui. említette, hogy milyen finom a mézes krémes, és mivel előző nap pont ezt sütött, meg akarta velem kóstoltatni. És ha már áthozta, mindenképp meg akartuk örökíteni.
A recept eredetije egyébként az egyik ismert receptgyűjtő oldalon olvasható, amit közös szakácstársunk, Edit tett közkinccsé. Megállapítottuk, hogy a süti nem csak finom, de igen fotogén is. :D



Hozzávalók:

Tésztához:
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4-5 ek. tej
4 ek. folyékony méz

Krémhez:
3 tojás
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás porcukor
8 dkg finomliszt
6 dl tej
15 dkg vaj

elkészítés:
  1. A tésztához a porcukorral, szódabikarbónával vegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen 22x32 cm-es lapokká nyújtjuk, majd 20x30 cm-esre szabjuk, hogy a széleik egyenesek legyenek.
  3. Két tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk, és előmelegített sütőben kisütjük. A lapokat óvatosan tortarácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többi tésztával is.
  4. A krémhez a tojások sárgáját lábasba tesszük, 10 dkg porcukorral, a vaníliás porcukorral, a liszttel és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a felforralt többi tejet, és sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük.
  5. A vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a pudinggal, és beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet 3 adagra osztjuk.
  6. A tésztalapokat egymás után betöltjük a krémmel, majd hűtőbe téve, egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap felszeleteljük, és a sütemények tetejét meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 8 perc/tésztalap







Fűszeres, barackos csirkemell paradicsom-csatnival, mazsolás-kajszis rizzsel





Nemrégiben nagyon kedves felkérést kaptam a Boldog kukta blog házigazdáján, Tóth-Nacsa Ágin keresztül, aki a CSIKOS lekvár manufaktúra kapcsán játékra invitált.
Amikor megtudtam, hogy a fent említett cég gondosan válogatott alapanyagokból, csakis természetes összetevőkkel a lehető legegészségesebb termékeket állítja elő, izgalommal telve vártam, hogy kézhez kapjam a kis csomagot. A tartalmát aztán átadtam egykori barátnőmnek, hogy ezúttal ő készítsen belőle valamit. Azelőtt még nem ettem paradicsom-csatnit, de a kóstolás közben elmosolyodtam, mert nagyon ízlett ez a különleges ízesítésű termék.
Bár a képeken látható étel elkészítéséhez nem sok közöm volt, de azt elmondhatom, hogy örömmel kattogtattam a fényképezőgépet. Az együttes munka jutalma pedig egy közösen elfogyasztott ebéd lett. :)
Ez a csatni nem csak magyaros, de némi átalakítással más nemzetek ételeihez is illik.







Hozzávalók 2 személyre:

Fűszeres csirkemellhez:
50 dkg csirkemellfilé
20 dkg „CSIKOS” paradicsom-chutney körömvirággal, rozmaringgal

½ tk. őrölt fekete bors
½ tk. rozmaring
¼ tk. kakukkfű
¼ tk. gyömbér
¼ tk. őrölt pirospaprika
néhány szem mustármag
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 db egész őszibarack (befőtt)
10 dkg aszalt sárgabarack

Gyümölcsös rizshez:

1 csésze rizs
2 csésze víz
1 ek. olívaolaj
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola

1 csapott tk. őrölt fehér bors
½ tk. őrölt gyömbér

elkészítés:

  1. A húst felszeleteljük, mindkét oldalukon enyhén megsózzuk, és a szeletek mindkét oldalát bedörzsöljük a fűszerekkel, zúzott fokhagymával elkevert olajjal. Serpenyőben kisütjük.
  2. A csatnit külön edényben összeforraljuk a lecsepegtetett, vékony csíkokra vágott sárgabarackkal és az őszibarackkal.
  3. A körethez a rizst kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, a mazsolát, a sárgabarackot, és fedő alatt készre pároljuk.
  4. A barackos csatnit tálaláskor a hússzeletekre kanalazzuk, és a gyümölcsös rizzsel együtt tálaljuk. 













A recept a Kifőztük gasztromagazin 2013. augusztusi számában is megjelent.



Madártej tortácskák





Egy régi barátnőm egyik alkalommal ezt a tetszetős süteményt tette elém, amikor vendégségben jártam náluk. Korábban már mesélt róla, hogy mennyire finom, ill. én is láttam a neten. Amikor megkóstoltam, nem jutottam szóhoz, annyira ízlett. Szerintem ő már akkor tudta, hogy hamarosan újra megsüti, hogy újra elájulhassak. :D Így is lett, és amikor ebédre voltam hozzájuk hivatalos, akkor a szintén imádott tejszínes sertésmájat ezzel a - már kedvenc – sütivel koronázta meg. Akkor vittem magammal a fényképezőgépet is, és megörökítettem ezt a szépséges és finomságos sütikét. Mivel megérkezésemkor még nem volt felszelve, ezért huncut mosollyal az arcomon megkértem a barátnőmet, hogy ezúttal ne hagyományosan kockákra vágja, hanem legyen egy kicsit különlegesebb. Hamar előkerült a fánkszaggató, és már az első darab után látszott, hogy jó ötletnek bizonyult a más formára való alakítás. A technika bevált, az eredmény igazán szemet gyönyörködtetően kedves lett. Érdekes módon alig maradt leeső rész, amiket aztán nagy röhögések közepette a családtagjaival együtt gyorsan el is pusztítottunk. Kicsivel később a kis tortácskák nagy része is „elpárolgott”.






Hozzávalók 25x30 cm-es tepsihez:

Tésztához:
8 tojásfehérje
8 ek. cukor
8 ek. finomliszt
1 tk. sütőpor

Krémhez:
8 tojássárgája
2 cs. vaníliás pudingpor
1 ek. finomliszt
8 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg cukor
0,5 l tejszín
1 cs. zselatin fix

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg kifényesedik. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, majd sütőpapírral bélelt, kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
  2. A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral, a liszttel, majd apránként addig hígítjuk a tejjel, amíg önthető állagú nem lesz.
  3. A többi tejet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva, állandó keverés mellett, vékony sugárban beleöntjük a tojásos keveréket. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon krémmé főzzük. Amint egyet buggyan, elzárjuk alatta a lángot, és a krémet teljesen kihűtjük.
  4. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, elkeverjük a kihűlt pudinggal, majd a kész vaníliakrémmel bevonjuk a piskótát.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, rásimítjuk a krémre, pár órára hűtőbe tesszük, majd kör alakúra szaggatjuk, vagy tetszés szerint felszeleteljük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





 
A recept a Kifőztük gasztromagazin 2013. júliusi számában is megjelent.


Krémes





A krémes sosem tartozott a kedvenc süteményeim közé, de csakis azért, mert egészen addig nem ettem még igazán finomat, amíg egy régi barátnőm krémesét meg nem kóstoltam. Nála néhány alkalommal ettem belőle, és mondhatom, ez az a kategória, amit nem lehet abbahagyni.
A krémet az anyukája kísérletezte ki. Nincs benne zselatin, de az szükségtelen is, mert éppen annak hiányában lesz igazán krémes állagú. Szerintem így is éppen elég magas, legalábbis nekem nem hiányzik, hogy alig tudjam átvágni a desszertes villával.
A képeken látható sütit nem én készítettem, de a fotókat igen, ám becsületből töröltem a blogról. Ha viszont az én képeimet a fent említett illető a blogján saját logóval anélkül használhatja, hogy engem erről megkérdezett volna, akkor én meg a receptjét tehetem közzé, annál is inkább, hiszen az a Sünis kanál blog neve alatt a Kifőztük magazinban is megjelent.
Egyébként nem árt tudni, hogy amíg a receptekre nem vonatkozik a „saját szellemi termék” megjelölés, addig az ételfotókra igen. Érdekes egyébként, hogy a Sünis oldalsávján látható jogi nyilatkozatot, ami nem mellesleg az illető blogja oldalsávján is ott díszeleg, saját maga kapcsán mégsem vette szigorúan. Nem akartam azonban kicsinyes lenni, és megkérni, hogy törölje a fotóimat, de úgy döntöttem, szívbajos sem leszek. Gondolom, azok után, hogy még az e-mail fiókomba is behatolt, ez már igazán nem számít olyan nagy szemétségnek. Így aztán válaszul íme a korábban törölt recept újra itt az én blogomon (is). ;)






Hozzávalók 2 tálca süteményhez:

1 csomag mirelit vajas tészta (pl. Spar vagy 275 g gyors leveles tészta vagy klasszikus leveles)
12 tojás
1,5 l tej
40 dkg cukor
22 dkg liszt
4 csomag vaníliás cukor
1 tk. vanília esszencia
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A kiengedett tésztát középen kettévágjuk. Az egyik darabot téglalap alakúra nyújtjuk, és középen kettévágjuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztalappal is. (4 db, kb. 30x25 cm-es lapot kapunk.)
  2. Egy tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsi hátuljára fektetjük, majd előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha púposodni kezd, sütés közben villával megszurkáljuk, hogy kijöjjön belőle a felesleges levegő. Óvatosan levesszük a tepsiről, és hűlni hagyjuk. Így járunk el a többi tésztalappal is, majd két tésztalapot négyzetekre vágunk.
  3. A krémhez a tojássárgákat habosra kavarjuk a cukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a lisztet. Apránként csomómentesre keverjük annyi tejjel, hogy önthető állagú legyen.
  4. A többi tejet felforraljuk, és a tűzről levéve, folytonos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásmasszát. Visszatesszük a tűzre, és kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amint egyet buggyan és elválik az edény falától, elzárjuk alatta a lángot.
  5. A kemény habbá vert tojásfehérjét a forró krémhez forgatjuk, és hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a vaníliakivonatot.
  6. Két lapot megtöltünk a forró krémmel, és a négyzetekre vágott lapokkal kirakjuk a krémet.
  7. A süteményt tálcástól nejlonzacskóba húzzuk, néhány órát hűtőben pihentetjük, majd felszeleteljük. A tetejüket meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés








 



A recept a Kifőztük gasztromagazin 2013. augusztusi számában is megjelent.


Kellemetlen egyedek



Felettetek nekem nem kellemes.
E teher nem egy esztendeje sebez.
Reggelente nem csendesen keltek –
Eme neszekkel rendre felvertek.
Este rettenetesen fecsegtek – 
Egy csepp gyermeket ezzel terheltek.

Szennyesetek szenteste sem lehet,
Mert lelkesen teker egy szerkezet.
Nem rest, sebesen peregve berreg –
Ennek nesze persze erre terjed.
Rengeteg vegyszert teregettek,
S e felleg felfele lengedezget.

Emellett egyebekkel „kedveskedtek” –
Fertelmes szeleket eregettek.
Elmerengek reggel, este:
Helyetek retesze elveszett-e?
Mert reteszt elengedve mentek el –
Helyem kerete ebbe belereng.

E hely este bezzeg nem lesz csendes:
Szeszt – esetleg sert – vedeltek rendre,
S fene kedvetek gerjed, zengve.
Hevesen feleseltek benyesve –
Ezen edz gyermeketek jelleme –
Felcseperedve sebzett lesz lelke.

De felesleges fecsegnem nektek,
Mert elme-szervetek menthetetlen,
Nem rendelkeztek nemes jellemmel.
Lehet, e terep egyszer rendes lesz,
Messze rendetlenkedhetnek ezek.
S lelkem csendben lelkesen repes.

Gabi
2017 január