2012. július 11., szerda

Pecsenye a la Provence









Konyhai ténykedéseim egyik első példája ez az étel. Kényszerből pattant ki a fejemből, mivel a Kutyafül szinte csak csirkemellet hajlandó enni, ha húsról van szó. Ötletesnek kell tehát lennem. Ez a változat a tejfölös-grillfűszeres aprópecsenyémből lett továbbfejlesztve, vagy inkább átalakítva, mert igazából az ízén kívül nincs különbség a kettő között. Az elnevezés csak a flancolás kedvéért van, nem azért, mintha Provence-i étel lenne. :) A fűszerkeverék egyébként egy svájci rokonunktól való, kértem, hogy hozzon nekem is, mert nálunk a boltban nem lehetett kapni. Sajnos az a fajta Provence-i fűszerkeverék, amit tőle kaptunk, itthon nem elérhető, ezért másfélével kell helyettesíteni, de úgy is nagyon finom.
Tejfölt azért kevertem az ételbe, mert valami szaftosabbat akartam. Ez lett az egyik legkedvesebb és leggyakrabban készített étel a konyhámban. :) Előnye, hogy nagyon hamar megvan vele az ember, márpedig ez nálam elég fontos kritérium.













Hozzávalók 2-3 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
50 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erőspaprika (elmaradhat)
4 púpozott ek. tejföl
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

2 ek. kókusz- vagy mangalicazsír
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és forró olajban pirosra sütjük.
  2. Közben elkészítjük a húst: megmossuk, szárazra töröljük, előbb szeletekre, majd pedig csíkokra vágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk (csak akkor, ha maga a fűszerkeverék eredetileg nem tartalmaz sót).
  3. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit félbevágjuk, majd vékonyra szeljük, utóbbit szintén vékony szeletekre vágjuk.
  4. Az erős paprikát, miután megmostuk, nagyon vékony csíkokra szeljük. (Ha azonban nem szeretjük a csípős ízeket, nem szükséges az ételbe tenni.)
  5. A vöröshagymát az erős paprikával együtt a zsíron megpirítjuk, sütés közben megsózzuk, hogy gyorsabban piruljon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük.
  6. Rátesszük a húst, és addig sütjük, hogy enyhe pírt kapjon. Hozzákeverünk 2 evőkanál tejfölt, és 1 perc alatt összesütjük.
  7. Ha a krumpli megsült, szűrőkanállal átszedjük a húsra (előtte alaposan lecsepegtetjük), megsózzuk, összeforgatjuk a hússal, adunk hozzá még tejfölt, és 1-2 perc alatt összerotyogtatjuk. Valamilyen savanyúsággal (és esetleg friss kenyérrel) együtt tálaljuk.

Tipp:
A húst és a krumplit is vághatjuk kockára. Én hol így, hol úgy készítem.







































Tiszai aprópecsenye







Nosztalgiázni támadt kedvem, és gyerekkorom egyik kedvenc ételét, Tiszai aprópecsenyét készítettem. Azaz hogy csak hitem szerint Tiszai aprópecsenye, én legalábbis ebben a tudatban nőttem föl. Apukám mindig így nevezte a sertésmájjal dúsított brassóit. Most derült ki számomra, hogy a valódi tiszai lecsóval készül, és még csak nem is látott májat. Persze lehet, hogy "Ápá" is lecsósan csinálta, csak tett bele májat is, de én akkoriban csak hevenyészve figyeltem a főzéssel kapcsolatos ügyködéseit. Bizonyára nem dolgozott két külön serpenyővel sem, hanem egymás után tette bele a különböző sütési időt igénylő hozzávalókat. A grillfűszer, valamint a fűszersó használata is már az én szentségtörésem eredménye. Én így készítettem el ezt az ételt, de ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből. Úgy ettem, mintha "Ápá" készítette volna. Szerintem hidegen is finom.

Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg sertésmáj
20 dkg karaj
tej
2 fej vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
40-50 dkg krumpli (hámozva)
grillfűszer
őrölt fekete bors
sült krumpli fűszersó vagy só
napraforgó olaj vagy mangalicazsír

elkészítés:

  1. A májat és a karajt vékony csíkokra vágjuk és külön üvegtálakba téve annyi tejet öntünk rájuk, hogy ellepje őket. A tálakat lefedjük és 1 napra hűtőbe tesszük.
  2. Külön-külön serpenyőbe 2-2 ek zsiradékot teszünk, a hagymákat belereszeljük és rövid ideig dinszteljük.
  3. A húsról és a májról leöntjük a tejet, a húst alaposan beszórjuk grillfűszerrel, a májat pedig ízlés szerinti mennyiségű borssal, majd a két külön serpenyőben lévő hagymára tesszük.
  4. A májhoz 3, a húshoz 2 gerezd fokhagymát keverünk.
  5. Ha a máj kész, enyhén sózzuk és összeöntjük a megpirult hússal.
  6. Miközben a pecsenye készül, a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megsütjük. Ha kész, leszűrjük és beszórjuk a fűszersóval vagy sima sóval és összeforgatjuk a májas pecsenyével. Friss kenyérrel tálaljuk.









Mézes krémes






Egy régi barátnőmmel egy időben heti rendszerességgel találkoztunk. Az ilyen alkalmakkor természetesen a süti sem hiányozhatott. Most épp nálam volt az összejövetel, és körtekrémes linzertortát készítettem. Igen ám, de a barátnőm is hozott desszertet, ami nem más volt, mint a híres nevezetes mézes krémes. A kölcsönös sütiadomány ugyanazon a napon egyébként nem volt szokás, hiszen, ha őt jött hozzánk, akkor én sütöttem, ha pedig én őhozzájuk, akkor ő kínált meg az ő sütijéből. Most azonban rendhagyó módon mindkettőnk süteménye színpadon volt. Korábban ui. említette, hogy milyen finom a mézes krémes, és mivel előző nap pont ezt sütött, meg akarta velem kóstoltatni. És ha már áthozta, mindenképp meg akartuk örökíteni.
A recept eredetije egyébként az egyik ismert receptgyűjtő oldalon olvasható, amit közös szakácstársunk, Edit tett közkinccsé. Annyira tökéletes, hogy semmit sem kellett rajta változtatni, és azt is megállapítottuk, hogy nem csak finom, de igen fotogén is. :D





Hozzávalók 30x34 cm-es tepsihez:

Tésztához:
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4 ek. tej
4 ek. folyékony méz

Krémhez:
3 tojás
30 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
4 púpozott ek. liszt
6 dl tej
25 dkg vaj

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
  2. A közepébe fészket készítünk, beletesszük a tojást, a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát 4 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán akkora lapokká nyújtjuk, amekkora a tepsink hátulja. (Ha nagyobbak lettek, vágjuk le a szélét sütés előtt, mert a megsült tésztát könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról.)
  4. A tésztalapot zsírozott tepsi hátuljára tesszük, és előmelegített sütőben egyenként kisütjük. (Késsel alányúlunk – így könnyebb leszedni a tepsiről.)
  5. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
  6. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket. A tűzre visszatéve folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.
  7. A vajat a maradék porcukorral habosra kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  8. A kihűlt pudingot alaposan összedolgozzuk a vajas krémmel, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel.
  9. Egy éjszakát állni hagyjuk, és másnap, amikor a tészta már megpuhult, felszeleteljük. Tetejüket meghintjük porcukorral, de csokoládéval is bevonhatjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés













Fűszeres, barackos csirkemell paradicsom-csatnival, mazsolás-kajszis rizzsel





Nemrégiben nagyon kedves felkérést kaptam a Boldog kukta blog házigazdáján, Tóth-Nacsa Ágin keresztül, aki a CSIKOS lekvár manufaktúra kapcsán játékra invitált.
Amikor megtudtam, hogy a fent említett cég gondosan válogatott alapanyagokból, csakis természetes összetevőkkel a lehető legegészségesebb termékeket állítja elő, izgalommal telve vártam, hogy kézhez kapjam a kis csomagot. A tartalmát aztán átadtam egykori barátnőmnek, hogy ezúttal ő készítsen belőle valamit. Azelőtt még nem ettem paradicsom-csatnit, de a kóstolás közben elmosolyodtam, mert nagyon ízlett ez a különleges ízesítésű termék.
Bár a képeken látható étel elkészítéséhez nem sok közöm volt, de azt elmondhatom, hogy örömmel kattogtattam a fényképezőgépet. Az együttes munka jutalma pedig egy közösen elfogyasztott ebéd lett. :)
Ez a csatni nem csak magyaros, de némi átalakítással más nemzetek ételeihez is illik.








Hozzávalók 2 személyre:

Fűszeres csirkemellhez:
50 dkg csirkemellfilé
20 dkg „CSIKOS” paradicsom-chutney körömvirággal, rozmaringgal

½ tk. őrölt fekete bors
½ tk. rozmaring
¼ tk. kakukkfű
¼ tk. gyömbér
¼ tk. őrölt pirospaprika
néhány szem mustármag
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 db egész őszibarack (befőtt)
10 dkg aszalt sárgabarack

Körethez:
1 csésze rizs
2 csésze víz
1 ek. olívaolaj
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola

1 csapott tk. őrölt fehér bors
½ tk. őrölt gyömbér

elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukon enyhén megsózzuk.
  2. A fűszereket alaposan összekeverjük az olajjal és a megtisztított, áttört fokhagymával, majd a hússzeleteket jól bedörzsöljük vele.
  3. Serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük. A csatnit külön edényben összeforraljuk a lecsepegtetett, vékonyra csíkozott sárga- és őszibarackkal.
  4. A körethez a rizst kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, a mazsolát és a sárgabarackot. Fedő alatt készre pároljuk.
  5. A barackos csatnit tálaláskor a hússzeletekre kanalazzuk, és a gyümölcsös rizzsel együtt tálaljuk.



















A recept a Kifőztük magazin 2013. augusztusi számában is megtalálható.



Madártej tortácskák






Egy régi barátnőm egyik alkalommal ezt a tetszetős süteményt tette elém, amikor vendégségben jártam náluk. Korábban már mesélt róla, hogy mennyire finom, ill. én is láttam a neten. Amikor megkóstoltam, nem jutottam szóhoz, annyira ízlett. Szerintem ő már akkor tudta, hogy hamarosan újra megsüti, hogy újra elájulhassak. :D Így is lett, és amikor ebédre voltam hozzájuk hivatalos, akkor a szintén imádott tejszínes sertésmájat ezzel a - már kedvenc – sütivel koronázta meg. Akkor vittem magammal a fényképezőgépet is, és megörökítettem ezt a szépséges és finomságos sütikét. Mivel megérkezésemkor még nem volt felszelve, ezért huncut mosollyal az arcomon megkértem a barátnőmet, hogy ezúttal ne hagyományosan kockákra vágja, hanem legyen egy kicsit különlegesebb. Hamar előkerült a fánkszaggató, és már az első darab után látszott, hogy jó ötletnek bizonyult a más formára való alakítás. A technika bevált, az eredmény igazán szemet gyönyörködtetően kedves lett. Érdekes módon alig maradt leeső rész, amiket aztán nagy röhögések közepette a családtagjaival együtt gyorsan el is pusztítottunk. Kicsivel később a kis tortácskák nagy része is „elpárolgott”.









Hozzávalók 25x30 cm-es tepsihez:

Tésztához:
8 tojásfehérje
8 ek. cukor
8 ek. finomliszt
1 tk. sütőpor

Krémhez:
8 tojássárgája
2 cs. vaníliás pudingpor
1 ek. finomliszt
8 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg cukor
0,5 l tejszín
1 cs. zselatin fix

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg kifényesedik.
  2. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, majd sütőpapírral bélelt, kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral és a liszttel, majd apránként addig hígítjuk a tejjel, amíg önthető állagú nem lesz.
  4. A maradék tejet felforraljuk, és a tűzről lehúzva, állandó keverés mellett, vékony sugárban beleöntjük a tojásos keveréket.
  5. Visszatesszük a tűzre, és kis lángon krémmé főzzük. Nem kell forralni, elég, ha éppen csak buggyan egyet. Teljesen kihűtjük.
  6. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, elkeverjük a kihűlt tojáskrémmel, majd a kész vaníliakrémmel bevonjuk a piskótát.
  7. A tejszínt kemény habbá verjük, rásimítjuk a krémre, pár órára hűtőbe tesszük, majd kör alakúra szaggatjuk, vagy tetszés szerint felszeleteljük.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc














A recept a Kifőztük magazin 2013. júliusi számában is megjelent.




ÉTELEK HÚSVÉTRA





A recept a kép alatti szövegre kattintva olvasható.


ELŐÉTELEK / SÓS SÜTEMÉNYEK / SZENDVICSKRÉMEK / VENDÉGVÁRÓK
főtt tojásos-besameles párna

kalácstölcsér sonkás tojáskrémmel töltve

körözött túró

sajtos-répás burgonyafelfújt

sonkás-hagymás kalácsfészek

szezámkrémes falatkák zöldfűszeres-tojásos krémsajttal

tojás kukoricás töltelékkel, szalonnaburokban

tojás pikáns mustárszószban

túrós-sajtos pogácsa

FŐÉTELEK
húsvétbúcsúztató leves

sonka főzése

SALÁTÁK
almás tojássaláta "currymustárban"

földiepres madársaláta retekkel

kapros almasaláta sárgarépával

tésztasaláta gazdagon

újhagymás krumplisaláta

ÉDESSÉGEK
almás kalácsfelfújt

epres-tojáslikőrös szelet

epres túróhab karamellizált epertetővel

epres túrókrémmel töltött piskótatekerecs

földiepres-joghurtos háromszögek

húsvéti sütemény

hűsítő epertorta fehér piskótával

kókuszkrémes-mazsolás torta

sárgarépás amerikai palacsinta édes joghurtöntettel

sárgarépás brownie epres mascarponekrémmel

sárgarépás-diós túrófánk

sárgarépás minikuglófok

szamócalekváros nyuszikeksz

tiroli túrós rétes
KALÁCSOK / PÉKSÜTEMÉNYEK
gyors kalács

húsvéti kalács

húsvéti kalács gyerekeknek

kalács vadkovásszal

krémsajtos kalácskoszorúk

kukoricás tönkölykalácskák

marcipános-tejcsokoládés nyuszizsemlék

rumos-mazsolás kalácsok

tojáskrémes cruffin

tönkölykalács