2013. június 19.

Tejszínes meggykrémleves







Most már én is mosolygok magamon, mert olyan ételeket is kezdek megszeretni, amit sok éven át meg nem ettem volna. A meggy – csak úgy magában – szintén ezek a közé a nem-szeretem-kimondottan ételek közé tartozik, de most, hogy a kertünkben idén a két kis meggyfánk is hozott termést, nincs szívem kidobni, vagy mind egy szálig elajándékozni a róluk leszedett gyümölcsöt. A mi meggyünk ui. az édesebb fajtából való, önmagában fogyasztva is ízlik nekem, ráadásul abszolút bio, mert nem érte permetszer.
Az idén nagyon kedvező volt az időjárás a meggytermés szempontjából, így a meggyfáink kb. 5 kilónyi mennyiséggel ajándékoztak meg bennünket. Egy részét persze mégis elosztogattam.
Meggyszedés után aztán azonnal beindult a fantáziám, és láttam magam, ahogy egymás után készítem a meggyes édességeket. A sort ezzel a krémlevessel kezdtem, és meg kell mondjam, még én is meglepődtem, mennyire jól esett kanalazni a saját meggyből készült üde, nyári leveskét.
Innentől kezdve tehát éljen a meggy! :D






Hozzávalók 8 személyre:

Leveshez:
1 kg magozott meggy (nálam édesebb fajta, Pándy üvegmeggyből)
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
½ citrom leve
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő
1 nagy fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
8-10 szem szegfűbors

Tálaláshoz:
2,5 dl habtejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
személyenként 1 tk. pirított mandulaforgács

elkészítés:

  1. A meggyet lábasba tesszük és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Citromlével, fahéjrúddal, szegfűszeggel, szegfűborssal és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Forrástól számítva, 3-4 percig főzzük. Kivesszük belőle a fűszereket, és botmixerrel krémesítjük.
  2. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés tejben, és besűrítjük vele a levest.
  3. Hozzáadjuk a többi tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, és összefőzzük (nem forraljuk!).
  4. Behűtve, édesített tejszínhabbal és pirított mandulaforgáccsal díszítve tálaljuk.