2013. június 19., szerda

Tejszínes meggykrémleves










Most már én is mosolygok magamon, mert olyan ételeket is kezdek megszeretni, amit sok éven át meg nem ettem volna. A meggy – csak úgy magában – szintén ezek a közé a nem-szeretem-kimondottan ételek közé tartozik, de most, hogy a kertünkben idén a két kis meggyfánk is hozott termést, nincs szívem kidobni, vagy mind egy szálig elajándékozni a róluk leszedett gyümölcsöt. A mi meggyünk ui. az édesebb fajtából való, önmagában fogyasztva is ízlik nekem, ráadásul abszolút bio, mert nem érte permetszer.
Az idén nagyon kedvező volt az időjárás a meggytermés szempontjából, így a meggyfáink kb. 5 kilónyi mennyiséggel ajándékoztak meg bennünket. Egy részét persze mégis elosztogattam.
Meggyszedés után aztán azonnal beindult a fantáziám, és láttam magam, ahogy egymás után készítem a meggyes édességeket. A sort ezzel a krémlevessel kezdtem, és meg kell mondjam, még én is meglepődtem, mennyire jól esett kanalazni a saját meggyből készült üde, nyári leveskét.
Innentől kezdve tehát éljen a meggy! :D










Hozzávalók 8 személyre:

Leveshez:
1 kg magozott meggy (nálam édesebb fajta, szentesi meggyből)
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
½ citrom leve
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 púpozott ek. étkezési keményítő
1 nagyobb fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
8-10 szem szegfűbors

Tálaláshoz:
pár szem magozott meggy
2,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A meggyet felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és ha túl savanyú, adunk hozzá egy kis cukrot is.
  2. Citromlével, fahéjrúddal, szegfűszeggel és -borssal ízesítjük, és forrástól számított 3-4 percig főzzük. Kivesszük belőle a fűszereket, majd botmixerrel egyneműsítjük.
  3. Az étkezési keményítőt a tejben csomómentesre keverjük és besűrítjük vele a levest.
  4. A tejszínt és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk és összefőzzük. (Nem kell felforralni.)
  5. Behűtjük, majd tálaláshoz tejszínhabbal, friss magozott meggyel és esetleg citromfűvel díszítjük.